4個月bb感冒咳嗽

WaiKwanWong
|
4個月bb感冒咳嗽 怎麼辦?
VCBB小天使
|
WaiKwanWong 發表於 18-11-3 21:02

睇醫生
WaiKwanWong
|
VCBB小天使 發表於 18-11-4 10:29
睇醫生

睇醫生 都唔開葯 睇來都無用
GCHK
|
其實我都係覺得睇醫生比較穩陣
WaiKwanWong
|
GCHK 發表於 18-11-4 15:24
其實我都係覺得睇醫生比較穩陣

睇左 醫生話bb細个唔會開葯 哎
bchuma
|

會慢慢好嘠,注意清潔鼻涕,我女六個月,4個月同5個月分別都感冒。
我要做媽媽
|
如果唔嚴重既話,就多飲溫水喇,可以用吸鼻器幫佢吸下鼻既
haha748494
|
BB仲細,最好先睇醫生確診。
|
回覆 WaiKwanWong 的帖子

Hi WaiKwanWong ,BB精神和胃口點呀? 醫生會根據BB病情、臨床身體評估黎需唔需處方藥物,如果醫生診斷後無俾藥BB,似乎BB情況比較輕微,醫生想靠BB自身抵抗力好返。最近空氣溫度同濕度嘅轉變,有機會令氣管收窄引起間中幾聲咳嗽,注意頸部保暖,保持空氣流通,BB床要遠離窗簾或大塵的位置,瞓覺時可以將BB打側瞓(枕頭墊一墊背部),會令氣管較暢通舒服,祝BB快D好返。
GCHK
|
WaiKwanWong 發表於 18-11-4 15:43
睇左 醫生話bb細个唔會開葯 哎

如果冇開藥,證明唔嚴重嘛
WaiKwanWong
|
[email protected] 發表於 18-11-5 13:42
回覆 WaiKwanWong 的帖子

Hi WaiKwanWong ,BB精神和胃口點呀? 醫生會根據BB病情、臨床身體評估黎需唔需 ...

胃口一般 宜家感冒咳嗽嚴重 有點醫生會開藥 有點就唔會
AACheungCheung
|
WaiKwanWong 發表於 18-11-5 23:26

唔使理醫生開唔開藥, bb 咁細個,有唔舒服就睇醫生穩陣啲
|
WaiKwanWong 發表於 18-11-5 23:26
如果BB感冒咳嗽持續/嚴重左,再俾醫生跟進住狀況會放心D, 除左年紀因素,醫生會根據B B 咳左幾耐、嚴重性、有冇痰聲、有冇伴隨其他上呼吸道徵狀去判斷用藥嘅需要。 濕潤嘅空氣可以幫助BB舒緩咳嗽,沖涼後可以抱住BB坐係充滿蒸汽嘅浴室多一陣架。

hamsterma
|

睇醫生,依家幾滴天氣真係要注意