是否每個阿媽都曾經覺得自己子女是天才?

厚多士
|
我女已經六歲了,我已經唔記得係佢兩三歲時,有冇曾經覺得佢好叻好勁,我D朋友唔知有冇覺得我好好笑。話說昨天朋友飯局,當中有兩個仔女已經小學,另外兩個未婚,有兩個的仔都是二至三歳。那兩個媽媽一講到自己的仔就眉飛色舞,不斷無意間讃自己的仔。
A: 我仔好鐘意睇書自學,我冇教佢,佢自己就識計加數了,現在開始明白減數了。
B: 好厲害。我仔就好鐘意英文,我多數放YouTube 佢睇英文故事,佢宜家同我地傾計都用英文。
A: 係呀!我奶奶話同阿仔講中文佢唔明,要講英文先明。
B:我仔已經可以數1-100,掉轉數都識。唔知佢係邊學。
A:我仔D記性又係好勁,已經可以背所有港鐵站的名,是順序背的。
兩人就咁成餐飯不斷晒冷,而未婚那兩位只能笑住話,嘩好叻喎!嘩第日一定讀書好叻。
而我和另一個朋友仔女都已經小學,除左覺得陪佢地讀書好嘔血外,已經唔記得是否曾經都好似佢地咁以為自己仔女是人中龍鳳。
Ashleycorina
|
我從來都無。
我反而俾人屈我個女應該係勁聰明係咁叫我check ,check 乜佢根本就係一個普通小朋友
只係開籠雀
nico011296
|
身邊實有幾個lee啲親朋好友 小朋友 大到咁上下就見真章
wcpcelia    發表於 18-11-4 08:46
(Samantha)
|

我識人覺得自己個仔係萬人迷添, 講到 8-80歲嘅女性都勁鍾意佢個仔。
咩學校都爭住收佢個仔喎!

有個就覺得佢個孫係神童,3個月就識食粥喎。
青青河邊草
|
識好多係自以為仔女係資優...
yurijm
|
人之常情
我覺得幾好丫
新手媽媽嘅必經之路

我而家廿幾歲了
但我所有長輩仲好記得我細個時
我媽都有拎我去曬命
話我讀K1至K3年年考第一

好笑既係,我媽之後應該醒覺根本冇乜大不了
之後輪到我妹同細佬讀書
佢都冇再曬過

ccysj01
|
好多尼D人
水滴滴
|
我都成日話我仔中意飛吻比人
pretty_cat
|
從來都無覺得係天才,或會變天才
sunnymama2
|

有呀,阿仔未一歲多少少已識A至Z, 佢冇睇YouTube, 係睇書,我真係冇乜點教就識認A至Z。
6個月就識分左右手,係真ga,又係講幾講就識分。

佢又好早講野喎,所以當初覺得佢好叻,仲諗住唔資優都IQ高

事實上而家6歲,佢好冇記性,我仲成日鬧佢蠢,阿仔係平凡中的平凡
野原美冴
|
我唔覺阿仔係天才,但覺得佢好靚仔咁囉
(Samantha)
|
青青河邊草 發表於 18-11-3 21:17
識好多係自以為仔女係資優...

係,好鬼煩,佢自 high 咪算囉,又要迫人認同嗰下先煩。
mike89
|
自己果個永遠最叻最可愛
唔踩人地果個已經偷笑
Nino
|
我反而想我個囡做普通人一個就得。
千其唔好太叻或好特別。
J.ELLE
|
我都有以為自己仔好聰明,可以甩難唔洗點教功課。點知而家我就黎要吞槍自殺
crystal媽咪
|
厚多士 發表於 18-11-3 21:10
我女已經六歲了,我已經唔記得係佢兩三歲時,有冇曾經覺得佢好叻好勁,我D朋友唔知有冇覺得我好好笑。話說 ...

反而調返轉,細個我有比屋企人懷疑我係iq低,弱智的
bb嘅時候過曬鐘,我醒咗唔會扭計食嘢、唔會扭計喊 。小學啲學術都好差,又成日畀人蝦
KitAuYeung
|
厚多士 發表於 18-11-3 21:10
我女已經六歲了,我已經唔記得係佢兩三歲時,有冇曾經覺得佢好叻好勁,我D朋友唔知有冇覺得我好好笑。話說 ...

我無。但好多人話我仔好聰明,我話我一啲都唔覺囉,我覺得我個仔好火星
littlemelody
|
(Samantha) 發表於 18-11-3 21:21
係,好鬼煩,佢自 high 咪算囉,又要迫人認同嗰下先煩。

成日post 上fb 搏like 先煩,我就快要unfollow 呢啲人
sophialihk
|
mike89 發表於 18-11-3 21:22
自己果個永遠最叻最可愛
唔踩人地果個已經偷笑

mike89
|
J.ELLE 發表於 18-11-3 21:25
我都有以為自己仔好聰明,可以甩難唔洗點教功課。點知而家我就黎要吞槍自殺
...

吞槍好有畫面好貼切