懷孕期間可食海鮮嗎?得同唔得,點解呢?十萬個為什麼

jesuis
|
想食海鮮宴,係咪煮熟哂就得?
尤其想食帝王蟹......
中醫係咪話涼?
海鮮例如蝦好似有高蛋白質。
係咪會令bb皮膚唔好,有根據嗎?
唔係成日食,每次唔食太多ok嗎?
KILW
|
jesuis 發表於 18-11-3 22:52
中醫係咪話涼?

西醫同營養師角度係所有清潔煮熟嘅海鮮都食得,蟹中醫話寒涼。我個人黎講係信西醫,魚蝦有食,貝殼類驚海水污染含重金屬或唔夠清潔會肚痾,所以每次只食少量。蟹本來都想食,但長輩們嚴禁我進食 BB出世皮膚暫時算係無咩唔好。
邱優
|
除左魚同蝦,其他真係唔咁食
EstrellaDamm
|
中醫係咪話涼?

我都係跟西醫的說法,大肚時食嘢並冇理咩涼唔涼,而且間中有食全熟海鮮,包括蝦蟹。我兩個小朋友暫時都冇皮膚問題。大嘅快四歲。

西醫說法,除咗避免未煮熟海鮮,亦要避免高水銀魚類,如鯊魚、劍魚、某啲吞拿魚等。
cherrylee1105
|
西醫角度
全熟海鮮全部食得
重高蛋白質
不過而家海水污染嚴重
處處重金屬化學物質超標
甲殼類基本上係水中過濾器

中醫角度蟹係極寒涼之物

其實真係好想食咪食
好多時身邊提你既人都係好心

有時有d大肚婆係都要挑戰
個bb係自己既

食唔食自己決定
嗰9個多月避下d高危食物都要挑戰
vclk    發表於 18-11-4 16:39
kissapplegirl
|
中醫係咪話涼?

西醫角度熟晒就可以食,我懷孕時無咩介口,不過好睇你體質,有d人飲啖冰水都得
jesuis
|
KILW 發表於 18-11-3 23:51
西醫同營養師角度係所有清潔煮熟嘅海鮮都食得,蟹中醫話寒涼。我個人黎講係信西醫,魚蝦有食,貝殼類驚海 ...

我都係諗住好間唔中才食一次,亦唔會摶命咁食,唔熟唔食,蟹少少可以啩,嘻嘻
jesuis
|
EstrellaDamm 發表於 18-11-4 01:19
我都係跟西醫的說法,大肚時食嘢並冇理咩涼唔涼,而且間中有食全熟海鮮,包括蝦蟹。我兩個小朋友暫時都冇 ...

係喎,鯊魚、劍魚高水銀呀,多謝提醒,其實我都係想有人話我知大肚婆可以食(全熟)海鮮啫,嘻嘻
saver_red
|
中醫係咪話涼?

蟹呢樣野真係好睇你本身嘅體質
我未有之前食蟹都會發寒, 所以我呢d體質就唔岩食
pigpiglamlam
|
中醫係咪話涼?

主要視乎咩體質,如果冇敏感其實都食得,最緊要煮熟,我食得最多係魚,一星期食3,4次,其餘都少食,因為屋企人除魚同蝦其他唔太好。
偶爾一餐半餐我覺得ok,適量食少少等自己開心d
haha748494
|
蟹唔可以食,其他可以食。
GCHK
|
可以食嘅,不過唔好食太多囉
jesuis
|
cherrylee1105 發表於 18-11-4 01:51
西醫角度
全熟海鮮全部食得
重高蛋白質

絕對係挑戰我極限,蟹,十有九你地都話高危,唯有食最少份量,有得食,個人心情開心啲、放鬆啲啦
jesuis
|
kissapplegirl 發表於 18-11-4 02:16
西醫角度熟晒就可以食,我懷孕時無咩介口,不過好睇你體質,有d人飲啖冰水都得
...

我唔太了解我體質,只係知,無論乜體質,問中醫就一定唔食得;我不嬲飲食均勻,多運動,多飲暖水,早睡早起。問食海鮮只想買個安心
KarenC
|
有食,只係避左蟹,魚食得最多,其次係蝦,make sure煮熟透
Vickylxt
|
中醫係咪話涼?

蟹屬寒性食物容易引致流產,不過每個人體質唔一樣受到寒涼嘢嘅人就無事
但食海鮮BB容易有濕疹,都係建議忍下口啦。特別帶殼類海鮮花甲,龍蝦,蟹呢啲都儘量少食生完若唔喂人奶食到飽
否則出左黎有濕疹真系好煩到時後悔都無用
kmbb519
|
EstrellaDamm 發表於 18-11-4 01:19
我都係跟西醫的說法,大肚時食嘢並冇理咩涼唔涼,而且間中有食全熟海鮮,包括蝦蟹。我兩個小朋友暫時都冇 ...

同你一樣!我孕期食左好多次蝦,一個星期一次咁滯,多數食白灼蝦,不過唔好食個頭/膏,因為多菌,蟹都食左幾次 營養師話蝦肉蟹肉唔怕
魚反而少食 因為口味轉左覺得好腥
puppydingo
|

agree
我都係跟呢套
Nbs
|
信中式的話大把野唔使食,然後一句個個體質唔同,即係"你講晒啦".
我信西式,熟的魚蝦蟹都有食,貝殼類無食(同上面某jm 一樣,驚污糟驚肝炎菌), bb 自出世到而家2.5 歲只係出過兩星期濕疹自動好返,而家皮光肉滑白裡透紅。我信遺傳多d, 我兩夫妻都無濕疹,我老公好白的。
AShama
|
kissapplegirl 發表於 18-11-4 02:16
...

我諗係真係個人體質,我依家七個月,其實我日日都飲凍野(本身雪凍咗個種) 一定唔要冰