初孕有咩唔可以食?

Phoebeto1112
|
初孕有咩唔可以食?
有d姐姐話唔好食蕃茄,龍眼肉,唔知點解。
EstrellaDamm
|
Phoebeto1112 發表於 18-11-4 12:37
初孕有咩唔可以食?

我初中後期都係儘量避免以下呢啲,冇分幾時。

https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/woman/20036.html#3

|
EstrellaDamm 發表於 18-11-4 12:41
我初中後期都係儘量避免以下呢啲,冇分幾時。

https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/woman/20036.h ...

謝謝分享
新紮靚C9
|
Phoebeto1112 發表於 18-11-4 12:37
初孕有咩唔可以食?

嚇!點解唔可以食蕃茄?我成日蕃茄煲湯
|
新紮靚C9 發表於 18-11-4 13:24
嚇!點解唔可以食蕃茄?我成日蕃茄煲湯

我都唔知,真係要問下
|
Phoebeto1112 發表於 18-11-4 13:26
我都唔知,真係要問下

哦。。。可能係生蕃茄唔食得,屬涼性。
熟既應該得。
saver_red
|
初孕有咩唔可以食?

龍眼肉燥熱
ipcs
|
初孕有咩唔可以食?

奇異果……有次傷風,我因唔想食藥,食左3個奇異果想增加維他命C快d好,即刻流左攤啡,停左就無事。
白菜……食左一次就流粉紅色分泌
落左紅棗嘅桑寄生蓮子蛋茶,食完去vv抹到少量淡色血水。
vclk
|
ipcs 發表於 18-11-4 14:56
奇異果……有次傷風,我因唔想食藥,食左3個奇異果想增加維他命C快d好,即刻流左攤啡,停左就無事。
白菜 ...

下?bb冇事嗎?
同埋你食普通奇異果?
定金奇異果?

vclk
|
初孕有咩唔可以食?

我有左5w幾.....
琴日午餐先食完鮮茄焗豬扒飯
不過我都係上網見之前有人開post問過
我先敢食
GCHK
|
太寒涼嘅食物,唔好食
ipcs
|
vclk 發表於 18-11-4 15:41

下?bb冇事嗎?

無事呀,第一胎孕初期時食了3個金奇異果就咁,普通奇異果都應該會一樣,上網查過話奇異果屬寒涼的。
白菜同紅棗係第二胎孕初時食過。
我兩胎都出到世,大仔4歲幾,細仔就快半歲。
vclk
|
回覆 ipcs 的帖子

多謝提醒我記得我係到懷孕中後期每晚食金奇異果
個時食完都冇咩野
而加有第二胎 5w幾 唔敢太早食住
ipcs
|
vclk 發表於 18-11-4 16:47
回覆 ipcs 的帖子

多謝提醒我記得我係到懷孕中後期每晚食金奇異果

中後期個肚陀穩左嘛
我後期成日食大量西瓜tim
我要做媽媽
|
咪食生冷嘢就OK喇
Charmchai
|
ipcs 發表於 18-11-4 16:14
無事呀,第一胎孕初期時食了3個金奇異果就咁,普通奇異果都應該會一樣,上網查過話奇異果屬寒涼的。
白菜 ...

我week 2-5每日食兩個金奇異果,暫時一切正常
RubyYu07
|

番茄都唔可以?我經常食番茄!

pamama
|
初孕有咩唔可以食?

蕃茄屬性偏涼,初孕避食寒涼食物,所以我而家暫時食中性食物。
另外龍眼肉,既 桂圓干溫大熱, 孕婦食之不僅不能保胎, 反而極易出現漏紅、腹痛等先兆流產癥狀。 據有關專家統計, 這類病人占先兆流產總人數的90%以上。 如果及時停食桂圓, 服中藥清熱保胎, 尚避免流產。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
RubyYu07
|
Charmchai 發表於 18-11-4 20:45
我week 2-5每日食兩個金奇異果,暫時一切正常

我都係,奇異果仲好通便。我唔知係屬於寒涼既
RubyYu07
|
初孕有咩唔可以食?

龍眼肉躁熱嘛!初期蟹又唔可以食!