自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

HL711 發表於 18-11-4 20:13
你意思是四百幾度可以減到0?

OK鏡不會減近視。

OK鏡即是角膜矯形鏡,原理是在晚上睡覺前,透過佩戴特製的高透氧硬性隱形眼鏡片(硬性鏡片),將角膜改變至正常的弧度,令佩戴者在日間可以不用佩戴眼鏡。

如果連續幾晚唔戴OK鏡睡覺,第二日一樣要戴番普通眼鏡。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

珍珠宮

blue_moon 發表於 18-11-4 14:52
昨日已經開始緊張,今晚第一次戴,我可能今夜都好驚(emoji)(emoji)(emoji) 希望有經驗的媽咪可以分享(emoji ...

等佢自己帶,我女最初都有試過移位,當時好緊張嫁,幫佢取番出來都震滕滕,而家用左三年,帶得幾好,佢完全愛上,比時間會習慣

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔二年班, 都係自己戴。初時會有唔習慣, 但好快會過渡。加油。

侯爵府

blue_moon 發表於 18-11-4 14:52
昨日已經開始緊張,今晚第一次戴,我可能今夜都好驚(emoji)(emoji)(emoji) 希望有經驗的媽咪可以分享(emoji ...

加油! 幫小朋友戴真係難啲, 佢會驚, 你又驚, 如適應後等小朋友自己戴, 快好多!
大女小二開始戴, 而家中三都仲用緊, 回想當初幫佢戴要花一小時, 仲會放唔岩位,都幾痛苦, 一個月後佢自己戴唔駛15分鐘就攪掂

子爵府

hellohellojenny 發表於 18-11-5 07:38
OK鏡不會減近視。

OK鏡即是角膜矯形鏡,原理是在晚上睡覺前,透過佩戴特製的高透氧硬性隱形眼鏡片(硬性鏡 ...

請問天生遠視可以嗎

琥珀宮

楊慧芳 發表於 18-11-4 22:55
回覆 SandyKL 的帖子

你女女幾多歲帶?

今年16歲。

水晶宮

HL711 發表於 18-11-4 22:19
咁好!我都想比亞仔試!請問戴咗幾耐先會冇近視?大約需要幾多錢? thanks
...

視光師話要戴足一個月先正式穩定,但感覺上戴左幾日,日間睇野已經好清楚。我見而家坊間都好多做,見過由幾仟到2萬幾咁,我估包的service唔同掛

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章

HL711 發表於 18-11-5 12:01
其實係咪即是初戴時400度,戴了五年之後都係有400度?

只是因為夜間戴著睡,日間便不用戴眼鏡,而五年後 ...

ok鏡不會減近視,所以唔會由400度變成200度。
ok鏡的功能是減慢近視加深程度,一樣有機會加深,我女6歲時350度,而家15歲有450度,即9年黎只增加了100度。如果佢冇戴ok鏡,我估計佢而家應該起碼有800度或以上的近視。
我當年又係6歲戴眼鏡,初時150度,然後每年加深,到中學已經過千度。
小朋友在發育期近視深得最快,到大約18歲發育完成,近視度數先會穩定下來,到時便可以改戴普通contact lens。我便由中學至現在的近視度數都沒有增加過,近年反而因為老花而減了近視。
日日是好日

水晶宮

HL711 發表於 18-11-5 12:01
其實係咪即是初戴時400度,戴了五年之後都係有400度?

只是因為夜間戴著睡,日間便不用戴眼鏡,而五年後 ...

絕對不會減近視,只係控制在而家的度數,到小朋友大定左,可以再選擇做lasik之類

大宅

什麼是ok鏡

珍珠宮

upppppppppppppp

首頁

尾頁

跳至