唔肯食野

wingwing2017
|
囡囡就快2歲,粥粉麵飯樣樣都唔肯食,食只係食得少少就唔食,點搞,好頭痛
bchuma
|
wingwing2017 發表於 18-11-4 17:48
囡囡就快2歲,粥粉麵飯樣樣都唔肯食,食只係食得少少就唔食,點搞,好頭痛
...

你女女係米淨鍾意飲奶?
我要做媽媽
|
咁佢就齋飲奶?如果系既話,我建議你減少奶量,佢肚餓既話自然會食
hontari
|
自己食定餵?
如果正餐佢唔食,會補奶俾佢定俾其他野佢?
體重正常?

有啲bb真係練仙咁唔鍾意食野的,但你講多少少資料,我地先可以一齊幫手諗辦法
wingwing2017
|
hontari 發表於 18-11-5 00:15
自己食定餵?
如果正餐佢唔食,會補奶俾佢定俾其他野佢?
體重正常?

婆婆餵多,有時佢自己筆,筆幾下就唔筆,比佢食粥,如果唔願食粥就即刻煮粉/麵果d比佢,都係食少少就唔肯食,有時見佢乜都唔食,就開奶比佢飲,150ml左右,我囡一直屬於中碼size,我囡鍾意搵零食食,佢咪就係神仙肚囉,正餐唔食唔知餓咁嘅。。。
haha748494
|
話姐試下煲D山楂水,可以開胃D.
藍尾巴
|
wingwing2017 發表於 18-11-5 10:44
婆婆餵多,有時佢自己筆,筆幾下就唔筆,比佢食粥,如果唔願食粥就即刻煮粉/麵果d比佢,都係食少少就唔肯 ...

斷零食,同埋咁大個應食飯,同枱自己食,粉麵果d可以食,但唔係因為唔食飯就煮,要習慣比咩食咩,唔食就收碗下一餐,奶最多早晚供應 。佢唔係神仙肚,反正唔食又有零食又有奶,點會食正餐。食物唔好切太碎,要訓練口肌,唔係講野會有問題
cookingbaby
|
有零食緊係唔食飯喇,斷咗佢零食,唔好俾其他嘢佢食,佢餓自然會食飯嘅喇。
米米CLUB
|
wingwing2017 發表於 18-11-5 10:44
婆婆餵多,有時佢自己筆,筆幾下就唔筆,比佢食粥,如果唔願食粥就即刻煮粉/麵果d比佢,都係食少少就唔肯 ...
屋企要收埋所有零食,唔可以俾佢見到,要忍心每餐正餐中間唔好食零食
babywb
|
wingwing2017 發表於 18-11-4 17:48
...

我仔又係唔食野,食得4-5啖就唔食,有時唔俾佢飲奶就大喊,我都好頭痛呀。由於固體食唔好,匙羹都未識搾。
GCHK
|
係,如果唔食正常,就斷佢零食
|
...

Hello wingwing2017!
正如樓上JM咁講,可以等小朋友餓少少先進食,暫時減少餐與餐中間零食和奶。通常食正餐頭15分鐘小朋友會最專心, 媽媽可以把握機會同BB坐埋一齊食,俾佢模仿你, 然後30-45分鐘後就算未食完都收走食物,可能要忍心D唔補其他食物˳ 多d帶小朋友去公園跑跑跳跳,做完運動胃口會好D架。