烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

Weekend 得番我和阿女在家, 所以我哋又食碟頭飯:

公主裙蛋包飯跟煎肉餅伴日式咖哩汁

煎蛋技巧跟肥媽學的, 但網絡上都有很多影片教學:
將蛋拂匀,蛋液傾入平底鑊中, 用筷子夾向中間方向, 然後將平底鑊順時針轉三圈, 形成螺旋紋蛋皮, 倒在飯面上。

好可惜我條公主裙整穿左, 可能放得太少油, 轉圈時不夠順滑。

Cheuk2012    發表於 18-11-4 21:16

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

回覆樓主:

煎肉餅係跟TBB都市閒情Annie C Fu, 不過食譜有調整過, 芫茜改為葱花,牛肉&半肥瘦梅頭比例為1:1

肉餅太厚, 用慢火半煎半焗(冚蓋)處理

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

琥珀宮

回覆 Charitymami 的帖子

Yummy

侯爵府

回覆樓主:

懶~沒有煲湯, 我榨了4只石榴一人獨享。

阿女要飲熱飲, 煲了一壺當歸/北芪/紅棗/黑棗/圓肉/杞子水

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

伯爵府

Charitymami 發表於 18-11-4 21:14
Weekend 得番我和阿女在家, 所以我哋又食碟頭飯:

公主裙蛋包飯跟煎肉餅伴日式咖哩汁

整的好靚,好餓

男爵府

好媽媽勳章

謝謝分享

男爵府

子爵府

回覆樓主:

我試過幾次都唔得 請問你落完蛋之後幾耐才轉呀?同用咩火喉?大火定細火?

珍珠宮

回覆樓主:

見到都想飲

男爵府

侯爵府

baby-bath 發表於 18-11-4 10:49
我試過幾次都唔得 請問你落完蛋之後幾耐才轉呀?同用咩火喉?大火定細火?
...
用中火燒熱油, 倒入蛋汁, 見蛋汁凝結起 pop pop, 用筷子夾向中間, 一次唔得再試多次,
跟住慢慢旋轉, 我覺得要放多D油, 蛋皮才可浮起旋轉, 但好似又不太健康。

大宅

回覆樓主:

心形碟好正阿, 爱心滿瀉

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

Charitymami 發表於 18-11-4 21:18
懶~沒有煲湯, 我榨了4只石榴一人獨享。

阿女要飲熱飲, 煲了一壺當歸/北芪/紅棗/黑棗/圓肉/杞子水

兩個飲品足料到呢

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至