1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 baby668 的帖子

當然我都唔排除有d學校arrangement做得差ge~ 只係我又唔覺得同"名氣"有關系。 我去過一間CWB區又係極具名氣ge學校,我係十分欣賞老師成個interview ge態度,過千人報名,但完全唔會趕收工,出完題後比好大空間小朋友去探索解難。

不過你講ge果種情況我都有遇過類似的,佢係容許小朋友係一間房入面free play,然後老師走過來"搭嘴"~果次我女女都係掛住玩唔睬個老師,不過我只能話呢個模式ge interview唔適合我個女;其實佢原意係想小朋友係無壓力情況下同老師交談 (因為呢間係happy school)。

子爵府

hil_hy_c211 發表於 18-11-13 17:41

當然我都唔排除有d學校arrangement做得差ge~ 只係我又唔覺得同"名氣"有關系。 我去過 ...

依家間間學校都著打happy school, 以我所理解 係咪真係間間都係咁呢就 唔一定, 認識多年嘅老友個仔當年入咗靈糧堂, 我老友比靈糧堂嘅評價係劣, 佢話靈糧堂啲老師 ,發現小朋友有問題, 只會將責任推翻俾家長, 而唔係雙方共同解決問題

洋房

penbeggar 發表於 18-11-13 00:04
in了7間,大開眼睛,其中一間孩子睡了剛強行醒來,連坐也坐不住(是心儀的),只能說,讓他自己選,迫不來。 ...

見了7間?
同一日?
好睇緣份,呀b揀學校的緣份

我最心儀的呀女都表現好一般

大宅

是CWB那家嗎? 我就是說這家的面試形式不適合我女,但interview時對學校印象不錯bor~ (我女要面對面比老師出題佢先有反應~)

子爵府

hil_hy_c211 發表於 18-11-14 09:56

是CWB那家嗎? 我就是說這家的面試形式不適合我女,但interview時對學校印象不錯bor~ ...

喺邊一間唔重要, 只係純粹討論 唔同嘅學校 有唔同風格, 同埋唔同學校有唔同質素嘅家長, 我喺另外一個貼都有講, 有個教育界嘅朋友同我講 ,救世軍字頭嘅幼稚園,全部都係用中央教材, 質素 絕對唔差, 比起好多要收費嘅私校都好好多, 奈何去interview既人, 實在太過龍蛇混雜, 越出名嘅幼稚園就越多雙非,綜援人士, 新移民等高級人事爭崩頭, 真心如果要我個女,同呢啲高級人士做同學, 我寧願佢讀第二間學校, 因為我絕對相信,近朱者赤,近墨者黑嘅道理

首頁

尾頁

跳至