網購天地

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

朱朱bb 發表於 18-11-11 15:39
黃色好吃嗎?係咪都係細細粒咁?
我曾經食過同牌子既經典同紅色西關,都唔錯呀
因我好耐之前去國內食過蒸飯 ...

大概因為我之前在吃比較高端的五常稻花香大米(柴火大院紅色、綠色,喬府大院珍品),嘴巴吃刁了。突然改吃南方米,落差比較大,感覺米飯比較散,比較乾,之前的東北米飯味比較濃、比較潤,而且冷飯不回生。

我一直苦於香港買不到好的油粘米。直到週六吃到京東買的馬垻龍五星油粘米,我一吃進口就知道,這就是我要找的米!

黃色靚蝦王跟馬垻龍的距離,大概是十月稻田五常稻花香(GB19266)跟柴火大院綠色包裝的距離。前者的質素已經跑贏很多香港超市的大米。靚蝦王系列是太糧比較高端的,經典和西關還有金太糧(這三者我暫時沒有吃過),口感應該在黃色靚蝦王之上。

男爵府

我見你地買有機嗰隻, 我就買咗柴火大院五常稻花香大米5kg 東北大米五常大米, 唔知好唔好食. 有冇人食過?

男爵府

好媽媽勳章

平平常常 發表於 18-11-12 22:05
大概因為我之前在吃比較高端的五常稻花香大米(柴火大院紅色、綠色,喬府大院珍品),嘴巴吃刁了。突然改 ...

我上年在京東免郵,買左11隻米試 ,只有柴火紅色,同靚蝦王紅色係5kg,共他都係0.5-2.5kg既試食包,馬垻龍都試過,可能唔新鮮,所以覺得唔好食,下次要再試真D先

終於等到再次免郵,好瘋狂買左20kg米,食曬再試下其他,你仲有咩好介紹? 我好鍾意食飯

珍珠宮

朱朱bb 發表於 18-11-12 22:29
我上年在京東免郵,買左11隻米試 ,只有柴火紅色,同靚蝦王紅色係5kg,共他都係0.5-2.5kg既試食包 ...

呵呵,同好!去年雙十二,兩強相爭,我們的自由米路大開,想買多少就多少,就怕自己家裡沒有地方放,真是購米者的天堂!俱往矣。

我目前吃過的大米,最有飯味的是喬府大院珍品。但是它這次沒有做優惠活動,我沒有再買。日前剛剛到手的五梁紅有機五常稻花香,還沒有開始吃,因為要先把現在已經開封的米先吃完。金太糧也要等著開封,要一個一個來。

現在自己在家煲的白粥,已經超越以前在廣州粥店吃到好吃的水平,很有滿足感。

珍珠宮

uppppppppppppppp

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

@mary@ 發表於 19-1-13 10:58
今次我買到啦
是否天貓,直送香港?

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

平平常常 發表於 18-11-12 22:50
呵呵,同好!去年雙十二,兩強相爭,我們的自由米路大開,想買多少就多少,就怕自己家裡沒有地方放,真是 ...
請教下,你係點煲粥?
淨白米加水煲嗎?
Thx

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

[quote]@mary@ 發表於 19-1-14 00:26
係呀,但係我要俾¥18 运費,(4包米,加厠紙)[/quote¥18運費都抵喎咁多包,我去望望thx

伯爵府

@mary@ 發表於 19-1-14 00:26
係呀,但係我要俾¥18 运費,(4包米,加厠紙)

4包5kg?

禁止訪問

伯爵府

@mary@ 發表於 19-1-14 09:59
2包5kg, 2包10kg

咁平運費,我見我要幾十蚊運費

大宅

請問用什麼key word 去搜尋係京東?

禁止訪問

翡翠宮

fitman 發表於 19-1-14 11:10
請問用什麼key word 去搜尋係京東?

内地另一網站
cn.jd.com

京東呢期玩緊滿¥99香港自取點包郵30kg,我買咗包北大荒五常有機稻花香米,搭啲湯達人、酸菜牛肉面等,打算星期六去攞。
https://item.m.jd.com/product/5045656.html

禁止訪問

翡翠宮

@mary@ 發表於 19-1-14 15:47
大哥,你買好多米啊

雙11啲米就食完啦

珍珠宮

MsBusy 發表於 19-1-14 07:51
請教下,你係點煲粥?
淨白米加水煲嗎?
Thx

煲白粥很簡單,白米加水。也可以把洗過的白米加一兩滴花生油,撈勻,滾水落米,這樣就不容易沾底,而且會更香。

用瓦煲,明火煲,煲到綿最好食。我家的電子藥煲是分體式,發熱底座可以預約時間,配瓦煲煲粥,高火滾開一陣,再轉低火煲。

懶的時候,就會用電飯煲臨睡前預約煲粥,因為火力低,所以出來的效果是溫溫吞吞,有點像是悶出來的感覺,比較遜色。用明火再煮一下會更好。電飯煲煲粥最大的好處是不用看火,我覺得最適合用來煲雜糧粥。

冬天比較多吃雜糧粥做早餐,養生。有時候換口味就會煲點淡菜粥,還有花生豬骨粥夠油水很香。在外面吃多了東西就煲白粥清腸胃。

珍珠宮

lyh80115 發表於 19-1-14 12:31
内地另一網站
cn.jd.com

喔,呢次京東咁闊佬?!
我上星期四半夜係京東落左一單,都無留意添。
不過我之前買了不少米,加上不少雜糧,有排食。

首頁
23456...8

尾頁

跳至