論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個工人又係每日攞25元去食lunch, 我同佢講我自己都是帶飯,工人話食左隔夜飯餸會肚痛,我真係俾佢激死,仲黑我面發脾氣,但冇計有小朋友在手,我怕左佢

子爵府

1312bb 發表於 18-11-6 08:13
我個工人又係每日攞25元去食lunch, 我同佢講我自己都是帶飯,工人話食左隔夜飯餸會肚痛,我真係俾佢激死, ...

唔食隔夜,可以叫佢每日煮lunch, 唔會俾佢每日$25

大宅

其實每天lunch工人都會煮俾小朋友食,但就唔肯自己都食,話只想吃菲律賓食物,我上次話完佢不可每天取25元,佢依家發脾氣連晚飯都不食,我費時再理佢,依家佢每天照取25元,加自己人工

MABOMA    發表於 18-11-7 04:40
MABOMA    發表於 18-11-7 04:40

男爵府

1312bb 發表於 18-11-6 12:56
其實每天lunch工人都會煮俾小朋友食,但就唔肯自己都食,話只想吃菲律賓食物,我上次話完佢不可每天取25元 ...

點解可以咁樣? 直頭搶你錢! 你每天都給她錢買餸? 你盡量唔好比錢佢過手,等佢無得自己攞!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一定會開聲, 你講咗唔可以, 就得啦...事實上亦唔應該咁樣不問自取

公爵府

其實每天lunch工人都會煮俾小朋友食,但就唔肯自己都食,話只想吃菲律賓食物,我上次話完佢不可每天取25元 ...

新工人?之前有無話只食菲律賓食物?如果佢唔肯食,要搵agency 拆,驚佢屈你

大宅

如果我係你,我唔會再俾錢經佢手,寧願辛苦啲自己買餸。我要佢分清楚話事權係邊個道,唔係佢話攞幾錢就自己攞!

但要避免佢告我唔俾飯佢食,我會定期買定啲擺得嘅急凍食物、米、麵包等,影相然後 WhatsApp send俾佢,話係俾佢幾時至幾時嘅食糧,再加一句 “and you are welcome to join our family lunch/dinner”。

大宅

出年二月便六年,之前只取十零蚊,我由佢,近呢年變成咁,我估佢想迫我炒佢攞長期服務金,佢之前問我可否俾左佢先,我拒絕左,所以工人真係只可用四年便要換

伯爵府

其實20元一餐可以接受呀。自己煮都要啦

大宅

1312bb 發表於 18-11-6 18:55
出年二月便六年,之前只取十零蚊,我由佢,近呢年變成咁,我估佢想迫我炒佢攞長期服務金,佢之前問我可否俾 ...

你印定菲?

大宅

菲,所以我再請會請印,雖然蠢d,但自我中心冇咁強,乖d

子爵府

sosolittle 發表於 18-11-5 22:38
回覆 Neutraly 的帖子

其實佢個個星期,跟我去我媽屋企,佢都知我媽姐姐日日屋企食飯,唔會出面買飯的...

你問完佢係咪唔開心,佢答你係,你係咪加夠$40一日俾佢

男爵府

OKC 發表於 18-11-6 07:21
我以前工人俾佢25蚊一日買餸for lunch, 佢慢慢又加幾蚊,因為挑食,所以買食材好些食物,我唔出聲,早之30 ...

新鮮魚? 有機肉?
有啲工人真係黎嘆世界。

象牙宮

sosolittle 發表於 18-11-5 10:27
姐姐湊兩個, 兩歲7歳, 無老人家睇住, 所以小朋友返學後佢都係睇手機休息, 我都由佢...

之前佢日日都係食公 ...

7歳, 上學
2歲,再一年也上學。

直對她說。

1。 家有飯餸,雪櫃有食物,咁咪『明令禁止』
   一共欠多少。
   出糧時,照給4xxx 簽收后, 才取回欠的部分。
防她反告你扣糧。

2。 講明家裡有提供食物
你有糧,想購什么都可以。

3。另把工人所作所為記錄檔案,也可錄下。對話。
作發生反屈之用。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

回覆 sosolittle 的帖子

有什麼問題,你都帶飯,咁咪煮多D飯及餸,約埋佢。如果無餸,咪煮noodle。每日佢的午餐佢食什麼你有權安排的,不過就辛苦D,但係佢會無咁大胆用你的錢。

子爵府

姐姐湊兩個, 兩歲7歳, 無老人家睇住, 所以小朋友返學後佢都係睇手機休息, 我都由佢...

點解唔話佢?你依家冇野俾佢食咩?
打斧頭之餘再食你$20啊!
唔係食左$20唔打斧頭喎!
再發現當偷!

男爵府

回覆樓主:

唔係幾錢嘅問題。 如果以預咗佢打斧頭來做籍口唔處理嘅話, 其他問題亦會有當無事。 工人就越來越大膽, 問題會越來越大, 到時要管就不可能了。

大宅

細姐姐 發表於 18-11-6 09:55
唔食隔夜,可以叫佢每日煮lunch, 唔會俾佢每日$25

我個公主都唔食隔夜餸, 我自己都係帶飯, 放工返黎見到啲餸仲係雪櫃, 問佢係咪唔食又話唔係, 離哂譜

大宅

Solarflare 發表於 18-11-7 08:33
新鮮魚? 有機肉?
有啲工人真係黎嘆世界。

係呀, 而家啲公主好富貴, 食得仲好過呀sir同mam

男爵府

我曾經都試過俾工人打斧頭買自己野,初初見十幾廿蚊唔出聲。最終佢有日話去藥房買野,一打打左我200幾蚊,我問佢佢話唔記得找錢。所以你一係就即時出聲,一係就唔好再俾錢經佢手。唔好以為對佢地仁慈就得,到我炒佢搜行李時發現大量我地既個人物品同係藥房買既日用品係佢行李入面。當時念在佢40歲係3子之母,我冇即時報警,仲賠足錢佢走。後來佢打俾我另一工人,話佢要去勞工處告我,同我工人講你一定要同你僱主講我依家告佢(當然最後佢連file都開唔到)我只好嬲我自己當初對佢咁仁慈

首頁

尾頁

跳至