新種黑蘋果單個賣到172元

kaing08
|
紅蘋果、青蘋果大家食得多,但講到黑蘋果可能聽都未聽過。海拔超過3100米的西藏林芝高原地區,近日就出現一種黑蘋果,且在市場上很受追捧,單個售價可達150元人民幣(約172港元)

咁貴我就唔捨得買
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnne ... 1104_00952_001.html
tansyneko    發表於 18-11-5 13:30
MM2H
|
冇興趣,蔬果跟時令食最好,硬將異國品種接種,唔識欣賞
peony_so_hk
|
基因改造?
kaing08
|
peony_so_hk 發表於 18-11-5 13:37
基因改造?

唔係基因改造

peony_so_hk
|
個樣唔多吸引
bowling2004
|
諗起巫婆
newcook    發表於 18-11-6 12:10
FJmom    發表於 18-11-6 11:42
whywhite22
|
適合用嚟拍白雪公主
TinyTomato    發表於 18-11-5 15:56
wiiabcd
|
Sydney 都有澳洲產黑蘋果賣, A$8.00/ kg,

個樣唔多好胃口, 但就幾爽甜.
alicemic
|
MM2H 發表於 18-11-5 13:15
冇興趣,蔬果跟時令食最好,硬將異國品種接種,唔識欣賞

咁你應該唔食日本水果喎!
alicemic
|
kaing08 發表於 18-11-5 13:45
唔係基因改造

百幾蚊隻太貴喇, 平啲都有興趣試下
MM2H
|
alicemic 發表於 18-11-5 14:24
咁你應該唔食日本水果喎!

我好奇怪,如士多啤梨咁,帶酸甜先鐘意,接種冇左本來嘅香,甜得嚟反而覺似食緊化學糖
alicemic
|
MM2H 發表於 18-11-5 14:46

我好奇怪,如士多啤梨咁,帶酸甜先鐘意,接種冇左本來嘅香,甜得嚟反而覺似食緊化學糖
...

日本提子感覺比士多啤梨仲怪, 由從前嘅巨蜂到而家既香印晴王啲味都假假地, 我唔識欣賞
MM2H
|
alicemic 發表於 18-11-5 14:57
日本提子感覺比士多啤梨仲怪, 由從前嘅巨蜂到而家既香印晴王啲味都假假地, 我唔識欣賞
...

原來你都係同道中人
係bk講日本水果唔敢太大聲,怕被打頭,日本水果只食柿同水蜜桃
I9528
|
咁貴,食咗又唔會飛上天

同樣係高山極凍地域嘅蘋果,不如食尼泊爾嘅湛森蘋果,只係5毫港幣一個,超甜又爽
blackberry
|
MM2H 發表於 18-11-5 15:00
原來你都係同道中人
係bk講日本水果唔敢太大聲,怕被打頭,日本水果只食 ...

原來有人認同,好多靚到唔敢食
chajas
|
kaing08 發表於 18-11-5 13:02
紅蘋果、青蘋果大家食得多,但講到黑蘋果可能聽都未聽過。海拔超過3100米的西藏林芝高原地區,近日就出現一 ...

8年.....
真係搵你種
alicemic
|
MM2H 發表於 18-11-5 15:00
原來你都係同道中人
係bk講日本水果唔敢太大聲,怕被打頭,日本水果只食 ...

日本水蜜桃原於北京水蜜桃, 而柿日本原本都有出, 不過都係不斷插支/基因改良品種,其實唔單止日本, 而家啲香蕉都係基改嘅成品, 實在好難避免!
alicemic
|
I9528 發表於 18-11-5 15:02
咁貴,食咗又唔會飛上天

同樣係高山極凍地域嘅蘋果,不如食尼泊爾嘅湛森蘋果,只係5毫港幣一個,超甜又爽

未食過喎, 香港有無得賣?
I9528
|
alicemic 發表於 18-11-5 15:51
未食過喎, 香港有無得賣?

曾經响重慶大廈買過,$5/個,但唔知而家有無
佢顏色係淡綠 + 淡黃色,好似大碼富士蘋果咁嘅 size
响尼泊爾,係唔值錢的
alicemic
|
I9528 發表於 18-11-5 15:55

曾經响重慶大廈買過,$5/個,但唔知而家有無