天貓海外店送香港住宅有附加費?

peacemom
|
之前買野都冇話要收,今日收到信息話派送中,要收20蚊,問客服,又話一直都有呢樣收費,點算?照俾?但是總係覺得好似俾人屈20咁
mike89
|
買開都冇收喎,只知雙11後會收運費
peacemom
|
mike89 發表於 18-11-5 13:35
買開都冇收喎,只知雙11後會收運費

【4PX】單號xxxxxxxxxxx已外出派送,請保持電話暢通,住宅/學校/政府部門/偏遠地區加收20HKD附加費用,由派送員收取現金(emoji)(emoji)收到呢個信息
mike89
|
peacemom 發表於 18-11-5 14:07
【4PX】單號xxxxxxxxxxx已外出派送,請保持電話暢通,住宅/學校/政府部門/偏遠地區加收20HKD附加費用,由派送 ...

唔洗理
andyman    發表於 7 天前
TTVV
|
mike89 發表於 18-11-5 17:38
唔洗理

請問係咪天貓送上門都唔使比$20?我係新手,覺得奇怪,因為聽講唔使比,但係速遞每次都收,咁係公司規定定係個速遞自己收左?
mike89
|
TTVV 發表於 18-11-5 21:51
請問係咪天貓送上門都唔使比$20?我係新手,覺得奇怪,因為聽講唔使比,但係速遞每次都收,咁係公司規定定 ...

我都係新手 只係咁岩有遇過樓主件事 天貓(超市)同天貓海外店都唔洗收上門費
andyman
|
TTVV 發表於 18-11-5 21:51
請問係咪天貓送上門都唔使比$20?我係新手,覺得奇怪,因為聽講唔使比,但係速遞每次都收,咁係公司規定定 ...
如果速遞有訊息話收就唔係呃你啦

只有天貓超市及天貓全球官方店唔收住宅費。
andyman
|
mike89 發表於 18-11-5 22:01
我都係新手 只係咁岩有遇過樓主件事 天貓(超市)同天貓海外店都唔洗收上門費
...
天貓海外店是指天貓國際官方直營嗎???我用過要比埋運費喎, 仲有收埋住宅費。
天貓全球就咩都唔使, 直送屋企。
mike89
|
andyman 發表於 18-11-7 12:53
如果速遞有訊息話收就唔係呃你啦

只有天貓超市及天貓全球官方店唔收住宅費。

信息我都有收過,但客服話唔需要理會,如果比左可以搵返客服搞退返,對上果次快遞直頭掉門口就走,看更拍門先知我門口有快遞件
mike89
|
andyman 發表於 18-11-7 13:03
天貓海外店是指天貓國際官方直營嗎???我用過要比埋運費喎, 仲有收埋住宅費。
天貓全球就咩都唔使, 直送屋企 ...

好似係自營,即係天貓全球
andyman
|
mike89 發表於 18-11-7 13:38
好似係自營,即係天貓全球

看來你都不清楚.