星期一症候群發作~~~你哋每周工時係幾多?

牛牛牛牛
|
睇完條片好感慨,我知做飲食同管理員工時長,但竟然有人每周工作超過70個鐘
我而家份工1日9個鐘(包埋飯鐘),只要做完手頭上嘅嘢可以公然上bk
不過有時忙起上嚟,都要OT到8點幾9點

https://hk.tv.yahoo.com/embed/poll/民調話你知-每星期奉獻幾多時間工作最合適-084435656.html

flowerlala
|
love_nice
|

每週44小時, 五天工作
親親小孩子
|
每日9-6,五天工作最理想
SandyBabyChu
|
44,包飯鐘,5日
choco_soup
|
我一日8.8小時(包飯鐘),一星期返五日,一共39工時。算係好。

好多人都返好長工時好辛苦。
luvkaka
|
回覆 牛牛牛牛 的帖子

我朝9晚6. 两個鐘食飯. 一DAY7個鐘
小可愛11
|
牛牛牛牛 發表於 18-11-5 13:27
睇完條片好感慨,我知做飲食同管理員工時長,但竟然有人每周工作超過70個鐘
我而家份工1日9個鐘 ...

文職都可以OT 到好夜,之前試過有一段時間每晚加班至凌晨。每日工作十七至十八個鐘,咁嘅生活維持咗年幾。
牛牛牛牛
|
小可愛11 發表於 18-11-5 14:30
文職都可以OT 到好夜,之前試過有一段時間每晚加班至凌晨。每日工作十七至十八個鐘,咁嘅生活維持咗年幾。 ...

咁樣ot有冇補水?人工好高?俾我最盡只接受到12個鐘,17至18個鐘仲要日日如是對我嚟講係冇可能
牛牛牛牛
|
luvkaka 發表於 18-11-5 14:23
回覆 牛牛牛牛 的帖子

我朝9晚6. 两個鐘食飯. 一DAY7個鐘

兩個鐘食飯
小可愛11
|
牛牛牛牛 發表於 18-11-5 16:18
咁樣ot有冇補水?人工好高?俾我最盡只接受到12個鐘,17至18個鐘仲要日日如是對我嚟講係冇可能
...

冇補水,人工只係 market price.
maymay220hk
|
返8個中 、 5天工作
撞正冬至、中秋節 食完公司請中午飯收工
I9528
|
alicialee1210
|
20小時
newc9
|
42小時, 五天, 包食飯時間
yanyan-mummy
|
約25
樣禾糖
|
30內。
牛牛牛牛
|
小可愛11 發表於 18-11-5 16:19
冇補水,人工只係 market price.

嘩!呢份工係唔係BK傳聞中嘅高級文員薪酬?咁樣完全為份工而生存
alsace0416
|
9 - 6 lunch hour 1.5 to 2 hr mon to fri
小可愛11
|
牛牛牛牛 發表於 18-11-5 18:07
嘩!呢份工係唔係BK傳聞中嘅高級文員薪酬?咁樣完全為份工而生存
...

係㗎,完全無私人生活,所以做咗年幾就 quit.