第一次iui,感覺失敗左

aryan412
|
今次做iui,打左8支排卵針,有兩粒成熟卵子,D14植入,老公精子型態由初診時3%,經過呢3個月我幫佢調理後,今次取精,洗完活躍率由89%去到98%,型態由6%去到8%,洗完有4千3萬大軍植入,醫生當然話好好啦。植入後D1,體温升到36.99,第一次排卵後一日升到咁高,應該係破卵針影響,D2開始早晚各塞2粒小白球,體温37,到D4晚開始,訓覺一打側就又痛又脹,只可以平訓,唔知係咪OHSS,但去小便同日頭完全無事,係唔可以側訓,今日D5,體温居然降到36.83,我覺得,無望了。
Cindy曾
|
aryan412 發表於 18-11-5 14:08
今次做iui,打左8支排卵針,有兩粒成熟卵子,D14植入,老公精子型態由初診時3%,經過呢3個月我幫佢調理後, ...

咁頻密觀察壓力大增影響著床了。出發散步,逛逛超市聽聽歌好過!
emilybunny
|
今次做iui,打左8支排卵針,有兩粒成熟卵子,D14植入,老公精子型態由初診時3%,經過呢3個月我幫佢調理後, ...

放鬆d可能中左呢!唔得下次再努力 :)
emilybunny
|
emilybunny 發表於 18-11-5 16:11
放鬆d可能中左呢!唔得下次再努力 :)

btw 有冇特別食d咩進補?
momomee
|

會唔會係著床降溫?
aryan412
|
momomee 發表於 18-11-5 16:24
會唔會係著床降溫?

但只係第5日,著床唔係6至10日咩?
Fatbigball
|

你點樣幫佢調到8% ?
我都係今個月做iui呀,但C6 形態只有1% ,洗完3%
差過上次上次iui (2%/ 洗完4%)

你已經比我大機會,唔好灰心住。
唔好咁緊張,我都知好難放鬆,呢2個星期等得好辛苦,又忍唔住處黎爬文,但我放完精就冇check 任何野la..
淨係feel 到個肚陰陰痛,個胸又痛。你有冇呢啲特徵?

希望大家一齊bingo
momomee
|
aryan412 發表於 18-11-5 16:45
但只係第5日,著床唔係6至10日咩?

你有用小白球,即係唔會自己唔夠黃體而降溫啦,所以機會大呀樓主
aryan412
|
Fatbigball 發表於 18-11-5 17:02
你點樣幫佢調到8% ?
差過上次上次iui (2%/ 洗完 ...

我有乳頭痛,子宮陰陰痛。特排訓覺一打側訓就痛醒,係左側右側都唔可以,呢種脹痛感辛苦過m痛,由day4開始發生,但去小便正常唔會係卵巢過度刺激。

我老公好鍾意飲咖啡,每朝空肚一罐,之後我買左proxeed plus每朝空肚一包取代咖啡,夜晚再比佢食維他命c,e,葉酸,coq10,鋅,臨植入前2日飲蛋白粉同黑枸杞水。
aryan412
|
momomee 發表於 18-11-5 17:15
你有用小白球,即係唔會自己唔夠黃體而降溫啦,所以機會大呀樓主

會唔會係塞唔夠小白球?早晚各兩粒咋,同埋真係未見過有人話day5就著床降温
aryan412
|
你點樣幫佢調到8% ?

我係10月31日day14 植入,你呢?另外你谷到幾多卵?我得2粒咋。
Fatbigball
|
aryan412 發表於 18-11-5 17:32
我係10月31日day14 植入,你呢?另外你谷到幾多卵?我得2粒咋。

我27號Day 13植入呀,今次打針谷到3粒,但上次食排卵藥就得1粒咋。

我植入完頭幾日都有谷得好勁,但訓覺就冇咩問題。
bbooeeyybb
|
放鬆d ~之前知道你好大壓力
原來你已經踏出第一步iui
支持你
aryan412
|
momomee 發表於 18-11-5 17:15

今日量體温,再降到36.77
Fatbigball
|
aryan412 發表於 18-11-6 08:46
今日量體温,再降到36.77

唔好再量la...等DD 開彩
btw...我今日個胸突然唔痛,平時一唔痛過幾日就M 到...
aryan412
|
Fatbigball 發表於 18-11-6 11:30
唔好再量la...等DD 開彩
btw...我今日個胸突然唔痛,平時一唔痛過幾日就M 到...
...

我而家直情驚聽日m到,呢兩日既降温同平時我排後day13至day14好似
Fatbigball
|
aryan412 發表於 18-11-6 11:43
我而家直情驚聽日m到,呢兩日既降温同平時我排後day13至day14好似

塞緊小白球應該唔會M 到既
船兒
|
aryan412 發表於 18-11-6 11:43
放鬆d,祝你成功
fanny9872002
|
你點樣幫佢調到8% ?

Hi Fatbigball
我記得你係QE到做IUI,你現在情況好嗎?我有問題想請教,因為我第一次Iui失敗咗,下月再去QE做第二次,我應該會打排卵針不食排卵藥,想問下你放精前大約要返去覆診幾多次?你是自己在家打針嗎?因為下個月聖誕,比較多同事放假,我想知道大概情況同同事夾一夾假期,多謝你的回覆
fanny9872002
|
Fatbigball 發表於 18-11-6 12:12
塞緊小白球應該唔會M 到既

咁係咪一停小白球就會m到?因為我上一次早晚都忘記塞,第二日就m到,唔知有無關係呢