家庭理財

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

唔識炒股只買穩陣股收息,55歲夠退休嗎?
假設退休後每月要$10000使費的話?(唔使住的使費)
大家都是點籌備退休的呢?請指教

大宅

EvaHui520 發表於 18-11-5 14:38
大家都是點籌 ...

都係定期,收息股或債券

男爵府

大家都是點籌 ...

恕我多口,三十歲人每個月只有能力存兩千蚊嘅話,到老你真係屎都冇得食, 我唔識投資, 但係我一出嚟做嘢開始我已經將每個月最小50% 人工存起來, 喺n年前我二十幾歲,我每個月都儲緊六千幾七千蚊, 25歲膽粗粗, 揸住三十萬現金, 買入一個一房單位, 當時嘅樓價係120萬, 就係由於早上車, 先至可以慢慢樓換樓 , 今時今日先至唔洗住劏房

大宅

你準備二十五年後都係每月用一萬嗎?通賬之下,呢一萬到時可能等如已家既五千都無啊。
你諗翻二十五年前你食餐飯要幾錢,已家食餐飯要幾錢?

子爵府

baby1628 發表於 18-11-5 15:15
恕我多口,三十歲人每個月只有能力存兩千蚊嘅話,到老你真係屎都冇得食, 我唔識投資, 但係我一出嚟做嘢 ...

都好灰,以前單身時掛住吃喝玩樂唔係好儲到錢,而家想認真儲錢但有小朋友又花費不少,現金都有六位數但唔識錢生錢,所以諗住有儲好過無儲有投資好過無投資,由二千開始⋯

子爵府

JourneyEast 發表於 18-11-5 15:19
你準備二十五年後都係每月用一萬嗎?通賬之下,呢一萬到時可能等如已家既五千都無啊。
你諗翻二十五年前你 ...

二十五年前我得幾歲架喎⋯⋯
好灰,以前單身時掛住吃喝玩樂唔係好儲到錢,而家想認真儲錢但有小朋友又花費不少,現金都有六位數但唔識錢生錢,所以諗住有儲好過無儲有投資好過無投資,由二千開始⋯

majomajo    發表於 18-11-8 19:54

男爵府

EvaHui520 發表於 18-11-5 15:32
都好灰,以前單身時掛住吃喝玩樂唔係好儲到錢,而家想認真儲錢但有小朋友又花費不少,現金都有六位數但唔 ...

咁依家開始草錢都係好事

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

萬事起頭難,有$2000 儲起左先,日後有得儲多d 就加碼儲多d
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

子爵府

newspaperhang 發表於 18-11-5 18:23
萬事起頭難,有$2000 儲起左先,日後有得儲多d 就加碼儲多d

多謝支持

侯爵府

大家都是點籌 ...

MPF 每月都唔只呢個數(1500*2=3000),儲都65歲退休年齡才可取出,都未夠之後的10-20年用。咁你每月儲2000,但只儲到55歲,你話夠唔夠退休

大宅

大家都是點籌 ...

你都好啊,每個月有$2000存,好多人每個月都未必夠用,生兩個小朋友,一個男人返工,貨車司機可以搵幾錢一個月?有錢存已經好好啦,積少成多

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

EvaHui520 發表於 18-11-5 15:32
都好灰,以前單身時掛住吃喝玩樂唔係好儲到錢,而家想認真儲錢但有小朋友又花費不少,現金都有六位數但唔 ...

小心好多agent PM你叫,坤你供基金,儲蓄保......

不要想咁多,儲錢就是盡量去儲蓄,盡自己所能,現在計唔到的,因為遲些會加人工或者其他使費,總之慳得就慳,一定不會有錯的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

sunshine0613 發表於 18-11-5 18:28
MPF 每月都唔只呢個數(1500*2=3000),儲都65歲退休年齡才可取出,都未夠之後的10-20年用。咁你每月儲200 ...

如人工會加(迫自己再儲多d)
咁每月6千(買收息股)夠唔夠?真心請教

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

想要年老活得有尊嚴,一定要有儲蓄,現在你三十多歲,完全也不遲吧~

原來儲錢是習慣的,買什麼亦都要三思,不要立刻買,過了幾天不想買,就不是必需品了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

大力大力 發表於 18-11-5 18:33
想要年老活得有尊嚴,一定要有儲蓄,現在你三十多歲,完全也不遲吧~

原來儲錢是習慣的,買什麼亦都要三思 ...

大力,請教下應該點儲蓄為退休,買收息股岩嗎?要保留幾多現金流作備用/急用

子爵府

大力大力 發表於 18-11-5 18:33

原來儲錢是習慣的,買什麼亦都要三思 ...

我有紀錄使用的習慣,會盡量約束自己的⋯

子爵府

大力大力 發表於 18-11-5 18:31
小心好多agent PM你叫,坤你供基金,儲蓄保......

不要想咁多,儲錢就是盡量去儲蓄,盡自己所 ...

放心,百毒不侵

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

唔好理人點講。

你冇負債,每個月儲$2000, 我覺得好好牙!

加油!

我都會盡力而為,努力儲錢。

子爵府

Phyonafung 發表於 18-11-5 20:38
唔好理人點講。

你冇負債,每個月儲$2000, 我覺得好好牙!

多謝你!我會努力,希望第時老左唔使食風⋯

男爵府

畀面勳章

EvaHui520 發表於 18-11-5 21:19
多謝你!我會努力,希望第時老左唔使食風⋯

月儲2000係一個好開始,但絕對唔係終點。月供股票亦唔係必勝,一定唔可以睇到人地三,四十年前買左股票賺左幾多就以為自己30年後一定可以憑月供股票賺翻一樣咁多,始终環境變左,香港的發展己經非常成熟,預期通脹不高,各方面對的挑戰極多, 股票未來幾十年要重演過去幾年的升幅機會好细。

首頁
12345...6

尾頁

跳至