家庭理財

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

EvaHui520 發表於 18-11-5 14:38
唔識炒股只買穩陣股收息,55歲夠退休嗎?
假設退休後每月要$10000使費的話?(唔使住的使費)
大家都是點籌 ...

我覺得、吾識炒股,未經歷過股票大上大落及吾識睇咩係抵價入貨位時、我覺得第一年先只儲起做定期好d , 尢其係每月得2000 開始儲時。一到儲起先、一到學點買收息股、分析下邊隻高定低息、一年派幾次息及靠自己心水及眼光睇定某幾隻股票既前景及上落既價位等。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

子爵府

SaBB 發表於 18-11-5 22:11
我覺得、吾識炒股,未經歷過股票大上大落及吾識睇咩係抵價入貨位時、我覺得第一年先只儲起做定期好d , 尢其 ...

我有另一筆錢做應急用,$2000是投資用黎退休,想錢搵錢,少少都好過無⋯

男爵府

支持你有草錢既決心
積少成多
先苦後甜
將來老左會有回報架
到時就係收成期

子爵府

Hysgap 發表於 18-11-5 22:20
支持你有草錢既決心
積少成多
先苦後甜

多謝你啊。成日唔知點解會有急用使用原本要儲既錢,真係要改下呢個習慣⋯

子爵府

wallshar 發表於 18-11-5 21:55

月儲2000係一個好開始,但絕對唔係終點。月供股票亦唔係必 ...

咁除左股票仲有咩方法可以為退休打算⋯

男爵府

EvaHui520 發表於 18-11-5 22:28
多謝你啊。成日唔知點解會有急用使用原本要儲既錢,真係要改下呢個習慣⋯
...

加油
你有草錢既決心
差少少行動同堅持
一出糧就拎固定錢去草
唔好用淨先草
我一直都係咁同老公草
迫迫迫自己
見到草錢戶口個數係咁升
就好開心
因為堅持有成果
雖然每月都迫大家草固定錢
但對家人既家用、自己既旅行吃喝都應使就使
盡量慳係自己度
唔好待薄家人

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

EvaHui520 發表於 18-11-5 18:32
如人工會加(迫自己再儲多d)
咁每月6千(買收息股)夠唔夠?真心請教

月供股票都ok呀

複式洋房

儲住先,一邊開定期,一邊自己研究清楚再入市

你儲備太少,其實承受不了什麼風險
等你儲夠,先再進取少少我覺得都不遲

子爵府

dddppp 發表於 18-11-6 00:22
儲住先,一邊開定期,一邊自己研究清楚再入市

你儲備太少,其實承受不了什麼風險

要幾多先夠?到時可以點部署?請教

複式洋房

退休要有幾多錢真係好多人関注的問題。咁年輕已經開始計劃叻呀!
一般投資都係儲蓄再置業自住,再儲蓄買物業收租,有閒錢先投資股票或債。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

其實你貼題寫30歲每年儲2000,55歲可退休嗎?

答案一定不可以,或祗可以安心一點吧~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

月供股票得唔得?!
心盲最可怕。

子爵府

dannyj 發表於 18-11-6 05:33
退休要有幾多錢真係好多人関注的問題。咁年輕已經開始計劃叻呀!
一般投資都係儲蓄再置業自住,再儲蓄買物 ...

但銀碼咁少真係無咩用⋯我會努力

子爵府

大力大力 發表於 18-11-6 06:48
其實你貼題寫30歲每年儲2000,55歲可退休嗎?

答案一定不可以,或祗可以安心一點吧~

其實都係,都係叫做開頭有好過無而已

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

EvaHui520 發表於 18-11-6 07:56
其實都係,都係叫做開頭有好過無而已

總之一句到尾......

慳得就慳,努力儲蓄,盡力而為,問心無愧~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

大力大力 發表於 18-11-6 08:26
總之一句到尾......

慳得就慳,努力儲蓄,盡力而為,問心無愧~

我驚十年後先驚覺無投資只儲蓄輸埋通漲

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

EvaHui520 發表於 18-11-6 10:39
我驚十年後先驚覺無投資只儲蓄輸埋通漲

但你亦要明白,投資也必一定賺,很多都係蝕錢收場~

買基金真係好傷

子爵府

大力大力 發表於 18-11-6 10:42
但你亦要明白,投資也必一定賺,很多都係蝕錢收場~

都係既,所以都唔知點策劃

複式洋房

回覆 EvaHui520 的帖子

其實貪心怕死係好多香港人既寫照
所以e家 樓市變左唯一投資咁濟,因為單邊左十年
一係就hold cash 等上車 or 買多層

2000蚊一個月,除左定期 + 月供股票真係無乜選擇
都係講恆心既野黎

但留意番港股升幅閒閒地,幾個月可以20-30%, 但跌幅都可以有咁大

一係接受低回報,但穩贏既定期
一係接受較高回報,但波幅較大既月供股票
或者係兩者既mix

我覺得你個本如果真係咁細
供左一年,就算跌50% 都無乜感覺吧...(蝕12,000)

但如果你話要快速致富,我諗無乜人會答到你...

子爵府

月供 2800, 指数长远会升的。有利息收。
心盲最可怕。

首頁
12345...6

尾頁

跳至