家庭理財

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

回覆樓主:

樓主已有應急錢傍身已經好好喇!再計劃開始儲蓄就更好,依家唔好諗投資住,反正你話自己唔識,依家最重要係儲錢,有幾多就儲幾多先,放入銀行做定期,將來儲夠一筆錢先再諗投資。

如果你好心急投資的話,你可以依家模擬投資,用紙、筆寫低你想買乜野股票,買入價幾多,當買左,睇下賺定蝕,試下無妨。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

eddieman 發表於 18-11-7 09:34
樓主已有應急錢傍身已經好好喇!再計劃開始儲蓄就更好,依家唔好諗投資住,反正你話自己唔識,依家最重要係 ...

好方法,可試下自己嘅眼光,亦都無實質嘅損失。不過好少人會咁做
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 18-11-7 14:11
好方法,可試下自己嘅眼光,亦都無實質嘅損失。不過好少人會咁做
...

同意,好少人會咁做,但如果對股票唔熟悉既人嚟講,係好重要。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

eddieman 發表於 18-11-7 14:14
同意,好少人會咁做,但如果對股票唔熟悉既人嚟講,係好重要。

好少人咁做,但係起碼試一試自己適唔適合炒股先

不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 18-11-7 14:16
好少人咁做,但係起碼試一試自己適唔適合炒股先

完全正確,因為如果連模擬都輸,咁重真金白銀買落去?但如果真係有眼光、有分析而贏到的話,之後先真金白銀買落去都未遲啊!

crystal媽咪    發表於 18-11-7 14:45

男爵府

回覆樓主:

依你條數, 2000一個月, 儲25年, 當冇賺冇蝕, 有60萬
你計劃退休後每月用1萬, 60萬只夠你用5年

男爵府

我每個月儲2萬,我都唔知55歲可唔可以退休。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

咪儲住先,唔好諗退休夠唔夠,社會每日都變 ,至緊要有儲蓄

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

bbsonyy 發表於 18-11-7 21:29
依你條數, 2000一個月, 儲25年, 當冇賺冇蝕, 有60萬
你計劃退休後每月用1萬, 60萬只夠你用5年
...

每年我的B仔, double pay 都會儲起, 不過都係5位數...
所以我買收收息股, 我聽好多人都係收息股當被動收入.

子爵府

回覆 dannyj 的帖子

我有物業了, 都想再買一層收租養老不過無咩本了, 所以先想每月儲少少夠一手就買股收息, 夠本再諗買樓

子爵府

回覆 baby1628 的帖子

我有一個物業了, 想儲多D但有頭家有一定開支比較難

男爵府

EvaHui520 發表於 18-11-9 15:20
每年我的B仔, double pay 都會儲起, 不過都係5位數...
所以我買收收息股, 我聽好多人都係收息股當被動收入 ...

買收息股雖然話比較穩陣, 但股票真係冇必然性, 你睇滙豐就知, 當幾多日儲滙豐黎退休, 到頭黎。。。

侯爵府

2024年龍年勳章

missyoungforeve 發表於 18-11-8 12:42

問題係你幾大先,儲到2萬好好啦

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

30歲每月儲2千蚊,55歲退休..........
=25年 × 12個月 × $2000 = $600,000

如果80歲先死,姐係仲有25年命 =$600,000/25年 /12個月=$2000(每月)

........唔計通脹,你要退休後要一萬蚊個月,起身要張本金變大5陪 ,或者遲d退休,或者早d死 ,條數會易計d

伯爵府

missyoungforeve 發表於 18-11-8 12:42

我都係咁上下,未夠4張嘢,除非我老公肯少啲買玩具先會儲多啲。不過我樂觀咁睇,無大病痛都得得哋嘅,可能到退休前仲有機會買層收租樓仔嘅,之後等租客幫手供囉。至緊要健健康康無病無痛就慳到錢喇!

男爵府

大力大力 發表於 18-11-5 18:31
小心好多agent PM你叫,坤你供基金,儲蓄保......

不要想咁多,儲錢就是盡量去儲蓄,盡自己所 ...

大力兄講得岩,盡草吧!

禁止訪問

洋房

EvaHui520 發表於 18-11-5 14:38
唔識炒股只買穩陣股收息,55歲夠退休嗎?
假設退休後每月要$10000使費的話?(唔使住的使費)
大家都是點籌 ...

退休每個月一萬未必夠
仲要預留醫療開支
如果宜家可以儲幾多盡儲
時間就是你的本錢

首頁
12345...6

尾頁

跳至