家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

EvaHui520 發表於 18-11-5 14:38
唔識炒股只買穩陣股收息,55歲夠退休嗎?
假設退休後每月要$10000使費的話?(唔使住的使費)
大家都是點籌 ...

我識計啦!
2000x12x25=600000
到55歳退休,每月使1萬,可用60個月,到60歳之後唔好使
攪掂
利申:支持祖國 反對移民

子爵府

高達紅色 發表於 18-11-12 18:04
我識計啦!
2000x12x25=600000
到55歳退休,每月使1萬,可用60個月,到60歳之後唔好使

複息,人工加幅未計喎

子爵府

julieko 發表於 18-11-9 23:31
30歲每月儲2千蚊,55歲退休..........
=25年 × 12個月 × $2000 = $600,000

係既,平時慳d ,加人工唔加花費,加碼儲多幾倍,咁樣先勉勉強強

子爵府

林媽咪 發表於 18-11-12 17:48
退休每個月一萬未必夠
仲要預留醫療開支
如果宜家可以儲幾多盡儲

多謝!會努力,儲多d使少d

男爵府

EvaHui520 發表於 18-11-5 14:38
唔識炒股只買穩陣股收息,55歲夠退休嗎?
假設退休後每月要$10000使費的話?(唔使住的使費)
大家都是點籌 ...

Jm,其實我同你一樣, 學儲錢中,不敢想像退休

複式洋房

如果你$2000一個月 但你本身又唔投資係好難儲到一大筆錢再退休 放銀行你息又唔高 你不如考慮下做儲蓄plan放反佢二十年去滾大你成筆錢仲有d機會

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

EvaHui520 發表於 18-11-5 18:24
多謝支持

可以儲幾多就幾多,好過唔儲,努力加油!

子爵府

momofish2002 發表於 18-11-13 17:01
可以儲幾多就幾多,好過唔儲,努力加油!

知道!謝謝!

子爵府

vb_ching 發表於 18-11-13 12:28
如果你$2000一個月 但你本身又唔投資係好難儲到一大筆錢再退休 放銀行你息又唔高 你不如考慮下做儲蓄plan放 ...

儲蓄plan 係人地拎你舊錢去投資,買股票係自己拎d錢去投資,如果完全無風險不如做定期?我有冇理解錯

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

EvaHui520 發表於 18-11-13 17:09
知道!謝謝!

以前我都係儲得唔多,人大咗,慢慢收入多咗,再加碼儲,儲下儲下都原來儲咗一大舊,所以2000蚊只係個開始,實行後慢慢諗辦法再加碼儲多d。
總之有錢係手就有機會,無錢係手,成街平貨你都無錢買。

複式洋房

EvaHui520 發表於 18-11-13 17:10
儲蓄plan 係人地拎你舊錢去投資,買股票係自己拎d錢去投資,如果完全無風險不如做定期?我有冇理解錯
...

可以甘講 大公司會拎你儲蓄plan既錢去投資然後比反一定的回報你 但大公司既投資係風險上比起自己去股資會更穩陣 因為佢地投資既係用好大額去買d我地平時都唔會買到既野 但相對地回報率就當然無你自己投資甘好 但相對上風險較細 而定期就係好穩陣 你可以compare下同儲蓄既回報率差幾多

子爵府

momofish2002 發表於 18-11-13 17:26

以前我都係儲得唔多,人大咗,慢慢收入多咗,再加碼 ...

係啊,我同你你諗法一樣,人工會加,只要控制下開支,一定會越儲越多,我都有少少本係手,見岩價會買少少穩陣野,多謝你鼓勵

子爵府

vb_ching 發表於 18-11-13 17:28
可以甘講 大公司會拎你儲蓄plan既錢去投資然後比反一定的回報你 但大公司既投資係風險上比起自己去股資會 ...

我二十頭已有買儲蓄plan, 回報一般,而家大了識得自己研究同收集資料,所以想傾重番自己儲蓄,睇岩價入貨,始終靈活d, 他日想買樓都方便拎出黎唔使困實舊錢十年二十年。

子爵府

Babylyly 發表於 18-11-12 23:55
Jm,其實我同你一樣, 學儲錢中,不敢想像退休

努力啊,儲住有機會就可入市,人越大人工都會加,個本點都會越黎越多

複式洋房

EvaHui520 發表於 18-11-13 18:08
我二十頭已有買儲蓄plan, 回報一般,而家大了識得自己研究同收集資料,所以想傾重番自己儲蓄,睇岩價入貨 ...

都可以甘講 但真係要自己好熟個投資市場 呢排個市都浮動得好勢利 要做好research 但當然自己投資流動性就大d

子爵府

vb_ching 發表於 18-11-13 18:10
都可以甘講 但真係要自己好熟個投資市場 呢排個市都浮動得好勢利 要做好research 但當然自己投資流動性就 ...

個市浮動其實放舊錢俾人投資一樣有得震無得訓,而且困死左無得拎出黎止蝕,只可以安慰自己攤長黎睇平衡風險,同埋無眼睇當無野(好似強積金咁)
如果我唔熟個市,一係就唔好玩。交俾個唔熟既人(公司)處理我d錢本身都係一個風險,將我既資產同佢既信任度掛勾,信佢就交俾佢,其實都係咩都唔清楚

複式洋房

EvaHui520 發表於 18-11-13 18:15
個市浮動其實放舊錢俾人投資一樣有得震無得訓,而且困死左無得拎出黎止蝕,只可以安慰自己攤長黎睇平衡風 ...

甘如果俾舊錢人投資當然要信得過 但唯一點解話大公司風險低d係因為佢地好大額買人地外國既投資產品 無論個市跌佢地價位浮動會無甘大 但始終呢d係長線野 要等一大段時間先有回報 就睇自己需要d咩

子爵府

vb_ching 發表於 18-11-13 18:24
甘如果俾舊錢人投資當然要信得過 但唯一點解話大公司風險低d係因為佢地好大額買人地外國既投資產品 無論個 ...

為什麼買外國既投資產品會無咁浮動?好多外國經濟同政治局面都好不明朗,呢d 都會影響投資。而我地獲得外國既相關資訊又咁少。
大額買點解浮動會無咁大,唔太明?
如果話要一定要放d資產做長線投資,我會選擇係份強積金度落手,一樣可以選大公司,又可以投資自己選既產品,也買到外國既投資產品。
如佢連我份強積金都蝕我更加唔會搵佢投資額外,如佢幫我賺到,我可以加自主供款,都達到一樣效果。

複式洋房

EvaHui520 發表於 18-11-13 18:37
為什麼買外國既投資產品會無咁浮動?好多外國經濟同政治局面都好不明朗,呢d 都會影響投資。而我地獲得外 ...

我之前聽d朋友講過話大公司買個種係可能幾千萬先一手 但如果要買仲要排隊個種 唔係我地會可以貿貿然買到個種 所以會比較穩陣無甘容易浮動得甘勢利

子爵府

vb_ching 發表於 18-11-13 18:41
我之前聽d朋友講過話大公司買個種係可能幾千萬先一手 但如果要買仲要排隊個種 唔係我地會可以貿貿然買到個 ...

睇黎你都同我差不多,唔係太清楚。
仲有一個原因我唔再買基金係,無論蝕賺,佢都收我唔少管理費,咁由我join plan開始佢已無風險,每月每年定期賺不少管理費,咁佢又點會落力幫我睇實個市,權衡利益?
相反我並未有因為佢而減少風險,只係由唔熟悉既香港股市,跳入一個更唔熟悉既外國投資,每年每月我好似收到佢既報表,但實質係完全無控制權,可能眼白白睇住佢蝕仲要供落去

首頁

尾頁

跳至