想問關於葉酸、materna、DHA、鈣片......

lolitaloves
|
materna、DHA、
鈣片、葉酸
呢幾樣入面
係咪有啲營養丸已包含埋鈣同葉酸?
唔需要一次過食4款咁多?
我見開啲媽媽都係食開惠氏
除左惠氏 有冇媽媽食另一啲牌子?
cklvivi
|
lolitaloves 發表於 18-11-5 14:43
鈣片、葉酸
呢幾樣入面

Materna 已有葉酸同鈣,日日keep 全食一粒。
但到我22週開始,我再另加鈣片,因為我已經高齡。但問過醫生。醫生話其實唔需要另加鈣片。

DHA 和益生菌我日日另外都食
CAROL87
|
我淨係食materna 同DHA, 係食Wyeth ,食呢兩樣已經夠,除非醫生特別講
haha748494
|
我就好簡單頭三個月食葉酸,之後食Materna。
muzii
|
DHA惠氏X同美XX都多人食
lolitaloves
|
CAROL87 發表於 18-11-6 16:04
我淨係食materna 同DHA, 係食Wyeth ,食呢兩樣已經夠,除非醫生特別講

係咪已經有埋鈣 所以唔洗再食鈣片?
lolitaloves
|
haha748494 發表於 18-11-6 17:04
我就好簡單頭三個月食葉酸,之後食Materna。

冇食鈣片 啲牙同啲骨有冇話差左?
bchuma
|
鈣片、葉酸
呢幾樣入面

馬特納裡面好似有鈣。不過唔知是否足夠,唔記得左。
bchuma
|
我記得materna裏面已經含鈣。你再加葉酸同dha
lolitaloves
|
bchuma 發表於 18-11-8 23:30
我記得materna裏面已經含鈣。你再加葉酸同dha

葉酸不是頭3個月需要食嗎?
minasam
|
materna 係有鈣 (250mg)
但唔足夠孕期需要 (初期 600mg, 後期 1200-1500mg)
要留意番自己 diet 攝取幾多鈣
夠唔夠鈣可以問下私家醫生
自己買鈣片都要先了解份量, 避免攝取過多鈣

materna 既葉酸已經足夠 (600mg)
建議孕婦都係攝取 400-1500mg (視乎情況, 好似有地貧要攝取多 D)
有報導話攝取過多葉酸 bb 會有自閉症風險
以前 materna 舊版成 1000mg
新版都調低左份量~
Nikitang1111
|

我有食 materna & dha
因為我唔飲奶既
醫生話 materna 得250mg 鈣
所以開左鈣片比我

koalalee88
|
鈣片、葉酸
呢幾樣入面

Catalo 出左綜合維他命 你去睇睇 每日一粒就夠
mclau2012
|
CAROL87 發表於 18-11-6 16:04
我都係咁食,有時會煲d湯水飲下
sucram
|
我個時食過enfinitas個隻dha,都ok,又係一日一粒
haha748494
|
回覆 lolitaloves 的帖子

無吖,Materna已經含有鈣。
bchuma
|
lolitaloves 發表於 18-11-9 08:21
葉酸不是頭3個月需要食嗎?

葉酸係準備懷孕三個月一直食到懷孕第三個月嘠
lolitaloves
|
bchuma 發表於 18-11-9 23:30
葉酸係準備懷孕三個月一直食到懷孕第三個月嘠

當我發現有左
我係5週幾先食
bchuma
|
lolitaloves 發表於 18-11-10 08:18
當我發現有左
我係5週幾先食

其實我無食過,我兩次都係意外,發現都係5週咯,問醫生話,都五週咯,食唔食都無所謂咯
Carmen8080
|
鈣片唔好亂食 食到胎盤鈣化