在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

2018年1月知道懷孕之後就通知公司, 係有左期間因為公司隔離裝修, 好大陣既裝修味同天拿水味傳入來,令我到又暈又嘔, 所以睇醫生, 醫生開左病假比我, 係我攞病假期間, 公司請左個人返來做我D野. 今日11月5日第一日返工即收到解僱信, 話我工作表現唔符合公司要求,, 係未放假期間完全冇講過我表現有問題,, 依家就用呢個藉口炒我..
我可以點做? 原來返工係唔可以生B架

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 nicole0403 的帖子

先打去勞工處問問

別墅

回覆 winnie842 的帖子

打左 等佢覆, 炒係唔係會冇雙糧花紅架?

男爵府

回覆樓主:

可以告歧視

大宅

nicole0403 發表於 18-11-5 14:59
2018年1月知道懷孕之後就通知公司, 係有左期間因為公司隔離裝修, 好大陣既裝修味同天拿水味傳入來,令我到又 ...

我產前同產後都受到歧視,產前,話我放sick leave, appraisal 俾我低分,產後,又話我返工泵奶,下下為難我!但我所有嘢做足,全無錯失,搞到我好大壓力,精神困擾!

別墅

回覆 長琦良美 的帖子

send左信去平機會了.. 希望佢地幫到手

別墅

回覆 hellokitty_baby 的帖子

佢仲要一個月通知 我仲要返去對住佢地一個月先可以走..

咁你仲做緊嗎? 佢地擺明想你自己辭職.

伯爵府

即係你由有佐就放假放到生完+產假?

別墅

回覆 Debbie0331 的帖子

唔係 孕期中係1-2星期咁放 總共加埋放左1個半月左右 冇味就返工 處理返手頭上既野.. 到佢地有味傳入來o個陣 我頂唔順先請假..當中有同老細講過呢個問題..老細表示 冇野係重要過bb.. 依家係個經理針對我 同老細篤我(老細唔係香港 一個月先會返來一次)

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

nicole0403 發表於 18-11-6 14:42

唔係 孕期中係1-2星期咁放 總共加埋放左1個半月左右 冇味就返工 處理返手頭上既 ...

其實如果你預備同佢地fight過,每次佢地有野留難你,你最好靜靜雞錄音,或者自己記低日期、時間、地點、人物同事發經過。到平機會/ 勞工處開case處理你既事件既時候,你都叫有d紀錄。

大宅

nicole0403 發表於 18-11-6 14:42

唔係 孕期中係1-2星期咁放 總共加埋放左1個半月左右 冇味就返工 處理返手頭上既 ...

你唔好簽任何文件,可以臨時請假休息,等平機會回覆。

別墅

回覆 winnie842 的帖子

佢地依家俾一個月通知我 .. 日日返去坐. 都唔即炒我..簡直係精神上既折磨政府成日叫人生,,生完又完全冇保障比到我地呢d在職媽媽

別墅

回覆 Scallopbaby 的帖子

我5號fax左信去平機會..依家等佢地跟進

大宅

nicole0403 發表於 18-11-7 10:32

我5號fax左信去平機會..依家等佢地跟進

我當時老闆有問我放完產假仲会唔今返工,我假裝應承,但放完產假,我已揾刭新工作。

別墅

點解唔繼續做?

大宅

nicole0403 發表於 18-11-9 12:27

點解唔繼續做?

每晚做到10pm,星期六日要聽老闆电話。no life.(emoji)

大宅

nicole0403 發表於 18-11-6 12:31
回覆 hellokitty_baby 的帖子

佢仲要一個月通知 我仲要返去對住佢地一個月先可以走..

我仲做緊呀,冇辦法,手停口停,屋企仲有兩個小朋友要養,我打過俾平機會,我呢個情況告唔入,因為冇實際損失,即係降職、減薪、解僱,但你個情況應該可以告得入!

大宅

winnie842 發表於 18-11-6 17:20
其實如果你預備同佢地fight過,每次佢地有野留難你,你最好靜靜雞錄音,或者自己記低日期、時間、地點、人 ...

係,我問過平機會,佢話要有證據,你最好記錄低d對話,文件,email record (send 返俾自己personal email, 怕公司鏟走埋d記錄,到時死無對證)

大宅

2018年1月知道懷孕之後就通知公司, 係有左期間因為公司隔離裝修, 好大陣既裝修味同天拿水味傳入來,令我到又 ...

其實你公司炒你好不智,就你情況而睇,你好大機會告得入,佢仲要咁明顯等你一放完產假返工就即炒你,佢真係唔知道咩係家庭崗位歧視/性別歧視,我絕對贊成你去投訴佢,等d無良僱主得到應有懲罰!

伯爵府

先打電話去勞工處問問,睇下你嘅情況點處理

首頁

尾頁

跳至