洗牙牙肉會損嗎

豬仔mami
|
今日第一次洗牙但洗到啲牙肉損了,食野鬼咁痛
tofutofutofu
|
唔會!從未試過
newc9
|
吾會
Charlotte_mom
|
洗牙唔流血架咩
我以為一定嘅tim,唔通我牙肉唔健康?不過一陣就無事
豬仔mami
|
tofutofutofu 發表於 18-11-5 19:30
唔會!從未試過

吓…… 咁我呢個牙醫真係 ,以後都唔幫襯佢,洗完個口有血腥味,啲口水粉紅色
shareholder
|
洗牙會有些少血,因為牙肉發炎震到會出血,依個是正常不是牙醫問題
wwyo
|
流牙血係正常,因為真係刷得唔乾淨,我每次去都要好大勇氣
大肥羊
|
正常會少少損少少流血,即刻食野牙肉會痛,所以我一定食完正餐先去洗牙,,洗完隔3,4個鐘先食野
豬仔mami
|
大肥羊 發表於 18-11-5 20:09
正常會少少損少少流血,即刻食野牙肉會痛,所以我一定食完正餐先去洗牙,,洗完隔3,4個鐘先食野
...

哦……我重以為個牙醫有問題添
tsung
|
豬仔mami 發表於 18-11-5 19:07

有流牙血,但牙肉無損
豬仔mami
|
tsung 發表於 18-11-5 20:33
有流牙血,但牙肉無損

我上排門牙4隻牙肉同上顎損哂好鬼痛,我老公上次都係呢個牙醫洗但又冇事喎,所以問下你地會唔會似我咁樣
tofutofutofu
|
洗完一陣已無感覺,點解牙肉會損?
tsung
|
豬仔mami 發表於 18-11-5 20:41
我上排門牙4隻牙肉同上顎損哂好鬼痛,我老公上次都係呢個牙醫洗但又冇事喎,所以問下你地會唔會似我咁樣
...

唔好太擔心,你明天試吓打電話去牙醫度問吓點解會有咁嘅情況?
|
洗牙流血係因為牙肉發炎所以會流血,並唔係牙肉損左,所以洗完牙後應該唔會感到痛。
emt1314
|
一定會有少少血, 除非無認真洗, 因為牙石粘實牙腳肉, 如要刮走呢類牙石, 多多少少都會有血.

你仲要笫一次洗牙, 牙石應該都唔少.
1928mickey
|
牙肉不會損
kayen
|
豬仔mami 發表於 18-11-5 19:07

有損,我有牙週病
InkCartridge
|
豬仔mami 發表於 18-11-5 19:47

吓…… 咁我呢個牙醫真係 ,以後都 ...

如果你的牙肉唔健康,係會流好多血。只有健康的牙肉才不會流血。睇來,你要勤力地擦牙。
Tabo63
|
豬仔mami 發表於 18-11-5 20:32
哦……我重以為個牙醫有問題添
你平時最好用埋牙線,牙縫刷清潔牙縫較好。
Poyau
|
牙醫有無講多牙石清深啲?