夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

佢有第三者,我會單方面申請離婚. 層樓聯名, 但佢唔肯賣樓. 我冇第二個地方可以住, 係咪一日佢唔肯賣樓,我一日都要對住佢? 佢日日都借題鬧我,我就黎頂唔順..

珊瑚宮

畀面勳章

lovejoey 發表於 18-11-5 20:05
佢有第三者,我會單方面申請離婚. 層樓聯名, 但佢唔肯賣樓. 我冇第二個地方可以住, 係咪一日佢唔肯賣樓,我一 ...

佢鬧你,你咪鬧番佢,再唔係咪叫佢用市價買埋你嗰份業權。

大宅

小可愛11 發表於 18-11-5 20:10
佢鬧你,你咪鬧番佢,再唔係咪叫佢用市價買埋你嗰份業權。

唔想同佢嘈,我只係想離開佢. 佢唔會肯買我嗰份,亦唔肯比我買佢嗰份,佢全心要刁難我.

大宅

佢有第三者,我會單方面申請離婚. 層樓聯名, 但佢唔肯賣樓. 我冇第二個地方可以住, 係咪一日佢唔肯賣樓,我一 ...

你可以賣半份業權,但會比市價低。有D投資者肯買(eg. 嗰D鍾意兇宅嘅投資者)。

大宅

回覆樓主:

佢話一人一半,層樓按左比銀行,我無資格賣走我份業權

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咪理佢講乜,你唔介意低於市價,賣你半份業權,早日走人!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你EQ要比佢高!

別墅

畀面勳章

回覆樓主:

平d賣俾d爛鬼, 到時佢就知味道!

子爵府

回覆 lovejoey 的帖子

唔使理佢,問專業意見最好。
我記得電視劇”不懂撒嬌的女人”,Saving都係幫Cherry 係Hanson度買返半份業權,雖然唔知手續係點,電視劇咁做得,應該有途徑,你個PK老公大你,唔好俾佢嚇窒

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

lovejoey 發表於 18-11-5 21:19
佢話一人一半,層樓按左比銀行,我無資格賣走我份業權

問問地產公司

不過預左好少買家買,買左又唔住得

複式洋房

唔需要賣層樓都有一半業權架,其實可以問返啲專業人士同銀行,講返而家既處境,相信佢地會幫到你,起碼可以同個衰佬嘈過蝦你咩都唔識

別墅

畀面勳章

回覆樓主:

http://www.property.hk/article_content.php?author=PHK_PDC

別墅

畀面勳章

In2c68 發表於 18-11-6 03:59
http://www.property.hk/article_content.php?author=PHK_PDC

睇下幫唔幫到你了解多d

男爵府

回覆 lovejoey 的帖子

搞錯吖?自己有第三者仲惡過人鬧人?樓主是否太軟弱,卑我真系頂唔到
簡簡單單,開開心心!

男爵府

你軟弱所以佢先蝦到你上心口,其實佢想自己有第三者之餘,仲想踢埋你走

別墅

你要看你是joint tenant 定tenant in common (50%:50%),如果你的樓是tenant in common, 樓契有寫,咁你自己在網上放售,放地產,or去忠誠個d拍賣機構賣就得。有無按揭也能賣,你賣你個50%不用別人同意,你自己簽名就得。
但如果是聯名joint tenant樓就麻煩了。賣一半or全層都要一齊簽名,你們是聯名持有一個單位。
你咪申請離婚的,咁咪一定透過律師申請,你問下個律師意見,我記得法庭是可以就你們聯名物業的處理下order的。當然你反正申請離婚就問埋律師有什麼方法吧。

男爵府

如果層樓只有男方名,太太冇名離婚後太太係咪冇權分一半層面樓 ?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

無問題...你可以拍賣你個份

珊瑚宮

畀面勳章

BS129 發表於 18-11-6 10:20
如果層樓只有男方名,太太冇名離婚後太太係咪冇權分一半層面樓 ?

原則上係,但如果有証據或理據,可以打官司,睇個官點判。

洋房

咁最重要係離婚定賣樓?
你心急賣佢就更可以玩你
不如先搞離婚,搵律師拎左贍養費.
記得留起佢出軌,精神虐待你既證明。。睇下個律師可否幫你拎到間屋番黎

首頁

尾頁

跳至