自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

fatchu@home 發表於 18-11-6 09:13
我上次係買蘇黎世,我仔臨出發前發燒,醫生寫左信話佢唔可以飛。。。。我果次好快claim到,我返到香港交晒 ...

小朋友有事,想問一家人(父母)都去唔到,可以claim 埋嗎?

男爵府

Cordelia78 發表於 18-11-6 13:59
小朋友有事,想問一家人(父母)都去唔到,可以claim 埋嗎?

今年經蘇黎世買旅保,老公出發前入院,有醫生紙證明,最後我同阿囡都賠足!父母子女關係就可以claim,朋友兄弟姊妹就唔得!

翡翠宮

Cordelia78 發表於 18-11-6 13:59

呢個唔知

翡翠宮

bb2 發表於 18-11-6 12:00

請問咁既情況係咪只claim到佢自己,定係成個family?即係如果家 ...

呢個唔知

公爵府

happylife1210 發表於 18-11-6 14:35
今年經蘇黎世買旅保,老公出發前入院,有醫生紙證明,最後我同阿囡都賠足!父母子女關係就可以claim,朋友 ...

請問是否蘇的任何旅保?要不要指定plan?謝謝

男爵府

bkfans123 發表於 18-11-6 15:21

我唔肯定哪一種旅保,我當時去旅行社買機票酒店package ,幫佢買埋旅保,應該係最基本果啲啩!

男爵府

BK Milk勳章

bb2 發表於 18-11-6 12:00

請問咁既情況係咪只claim到佢自己,定係成個family?即係如果家 ...

前同事話試過個仔病咗不能出發,-家3口都claim到,邊間同要唔要塾底當時無問

子爵府

Racmom 發表於 18-11-5 23:22
想揾一間,可以保到:

如果唔舒服,

我家姐病左去唔到,姐夫都沒有去,保險賠足比二人.

子爵府

bkfans123 發表於 18-11-6 15:21

好多旅保都可以普通plan

別墅

我之前買過STARR卓悅遊都CLAIM到,係直屬家人就可以架喇

子爵府

好媽媽勳章

happylife1210 發表於 18-11-6 14:35
今年經蘇黎世買旅保,老公出發前入院,有醫生紙證明,最後我同阿囡都賠足!父母子女關係就可以claim,朋友 ...

咁都好體貼

侯爵府

Racmom 發表於 18-11-5 23:22
想揾一間,可以保到:

如果唔舒服,

我老公出發前整親腰唔可以預期出發,有醫生証明,份旅遊保經恒生同昆士蘭買既,我sent 晒所有証明俾保險公司,但佢地回覆慢,打電話去恒生又話要昆士蘭既理賠部覆,但果個電話永遠無人聽,留言無人覆,結果攪左成三個半月先有人理。

珍珠宮

kitor 發表於 18-11-5 23:37
回覆 Racmom 的帖子

感覺你好似準備claim…

有問題?

男爵府

回覆 winner128 的帖子

我 send 了文件比昆士蘭保險。巳等了一個月仍未處理,send E-mail 只是回覆叫你等6至8星期,打电話無人聽,留言無人回電,但要收到賠償唔知重要等幾耐。我以前claim 過,大约一個月巳攪掂。現在真係差左好多。我以後唔會再幫襯佢。

侯爵府

一元 發表於 18-11-7 21:03
回覆 winner128 的帖子

我 send 了文件比昆士蘭保險。巳等了一個月仍未處理,send E-mail 只是回覆叫你等6 ...

我打去恒生既CS 到呻,我值頭話你地唔可以只顧銷售,到人地要claims 時就叫人聯絡返昆士蘭,我話根本聯絡唔到佢地,email, 電話留言都唔覆,就算你肯等聽完段音樂都係飛留言。 我話已經無心情再等,叫恒生諗辦法叫佢地搵人聯絡我, 結果昆士蘭有人覆電話俾我,解釋話因為聖誕節多單,所以需時六至八星期,結果我由聖誕等到過埋農曆新年,差d 要過埋復活節先收到賠償。 我已後都唔會再幫襯呢間保險公司。

子爵府

小星星1 發表於 18-11-7 20:27
有問題?

係囉,旅遊保險係一個保障,當然要睇terms點賠法再慢慢選擇,當然冇人會希望要claim啦

珍珠宮

忌廉寶寶 發表於 18-11-7 22:37
係囉,旅遊保險係一個保障,當然要睇terms點賠法再慢慢選擇,當然冇人會希望要claim啦
...

有啲人講嘢好似冇 point 咁,買咗唔比人 claim 嘅咩?又唔係呃

大宅

winner128 發表於 18-11-7 20:10
我老公出發前整親腰唔可以預期出發,有醫生証明,份旅遊保經恒生同昆士蘭買既,我sent 晒所有証明俾保險公 ...

呢間勁差!我都煩緊!話覆我唔覆,打去無人聽,留言永無回音!一定唔會再幫襯!

侯爵府

berrymama 發表於 18-11-7 22:55
呢間勁差!我都煩緊!話覆我唔覆,打去無人聽,留言永無回音!一定唔會再幫襯!
...

係超差,連email 都唔覆,最慘係遞左supporting 之後無晒音訊,究竟佢有冇收到,supporting 足唔足夠,連一個簡單回覆都冇,你叫我耐心等候都應該俾個日子我掛,呢間野真係無下次。

子爵府

好媽媽勳章

winner128 發表於 18-11-7 23:02
係超差,連email 都唔覆,最慘係遞左supporting 之後無晒音訊,究竟佢有冇收到,supporting 足唔足夠,連 ...

謝謝你咁好打咁多字去分享!

我10幾年來,
一向買開 藍十字,
因爲懶所以一直冇轉過。。

而今次10幾晚酒店要 比全數,
所以先令我諗到依個問題

首頁

尾頁

跳至