危疾 - 太平洋人壽 宜安保  ? 乜公司少聽,執左有乜保障

ifcsir
|
前排重新睇番保險單, Research 左d 平既保險

1. 人壽 - 太平洋人壽 宜時保 
包危疾同早期危疾 
100萬, 假設30歲, 20年定期, 1年保費1,065 

2. 危疾 - 太平洋人壽 宜安保 
80萬, 假設30歲, 1年保費 1,864 

3. Top up 醫療 - Cigna 
10萬自付額, 大房, 1年保費499 

總付: 以e個case 計1年比3,428 

平均每個月2xx 保費 
Money.ngaiTse
|
ifcsir 發表於 18-11-6 05:00

呢啲計劃都唔係做得好好。最尾1個要自己俾10萬蚊費用?
tigamama
|
ifcsir 發表於 18-11-6 05:00

其實保險公司因為有現金流(保費),執笠都唔難搵人接手。
利申我有幫襯呢間香港大平洋買term life,因term life黎計,最抵買三間佢係其中一間,其餘都係你未聽過名的(generali,仲有一間忘了名)

如果要擔心既只適宜儲錢響月餅盒,因為銀行仲危險。
wallshar
|
tigamama 發表於 18-11-6 14:04
利申我有幫襯呢間香港大平洋買term life,因ter ...

保險執左唔難揾人接手只係一個好唔現實又危險的諗法。
保險公司亦只係一盤生意。假如計錯數,現金流係負數, 除咗政府之外 ,邊個會接手呢盤年年蝕本的生意?
十幾二十年前國內的高息保證保單蝕到間間保險公司雞毛鴨血,都要靠政府注資重組。
tigamama
|
wallshar 發表於 18-11-6 15:17

咁睇,要驚就一係唔好買。
買得既,出名唔出名都有機會執笠(2008 年,AIG夠出名吧),越大仲越危險。
tigamama
|
wallshar 發表於 18-11-6 15:17

周一理財:
倘險企倒閉 每張單最多賠100萬
保險業料掀拆單潮

https://hk.finance.appledaily.com/finance/daily/article/20180122/20282223

有呢個又會唔會安心啲?
wallshar
|
tigamama 發表於 18-11-6 17:59
咁睇,要驚就一係唔好買。
買得既,出名唔出名都有機會執笠(2008 年,AIG夠出名吧),越大仲越危險。
...

當年美國都有好多細保險公司出事,aig 就有政府入股救番,too big to fail 有一定的道理。
tigamama
|
wallshar 發表於 18-11-6 18:20

當年美國都有好多細保險公司出事,aig 就有政府入股救番, ...

所以亦too big to 賺你多啲premium囉。
你就當我份人短視啲,我只關心相同保障邊間保費平。
wallshar
|
tigamama 發表於 18-11-6 19:49
所以亦too big to 賺你多啲premium囉。
你就當我份人短視啲,我只關心相同保障邊間保費平。
...

如果只買纯保障,相同保障之下,當然係價低者得,無人會同自己荷包鬥氣。
ifcsir
|
tigamama 發表於 18-11-6 18:12

周一理財:

會呀
xuanxuan423
|
你點知相同保障之下邊間低呢?保險公司條文有幾多普通人明?找個專業理財顧問對比下先知,可以PM幫你睇下啦
tigamama
|
xuanxuan423 發表於 18-11-11 00:01
你點知相同保障之下邊間低呢?保險公司條文有幾多普通人明?找個專業理財顧問對比下先知,可以PM幫你睇下啦 ...

唔知閣下智力高低,但簡單比較保障額呢啲野相信不少人有能力自己做。
就算去到條款,例如不保事項,其實間間大同小異,word to word comparison 識字就做到,唔見得需要多專業。
xuanxuan423
|
tigamama 發表於 18-11-11 20:54
唔知閣下智力高低,但簡單比較保障額呢啲野相信不少人有能力自己做。
就算去到條款,例如不保事項,其實間 ...

許多疾病到達赔偿的level每间公司都唔一樣,一分錢一分貨,你智力高可以自己睇咯,睇得明可以稱為專業人士了
tigamama
|
xuanxuan423 發表於 18-11-11 21:04
許多疾病到達赔偿的level每间公司都唔一樣,一分錢一分貨,你智力高可以自己睇咯,睇得明可以稱為專業人士 ...

一直都係自己做,原來咁就係專業?
ifcsir
|
tigamama 發表於 18-11-6 14:04
利申我有幫襯呢間香港大平洋買term life,因ter ...

hsbc平些
tigamama
|
ifcsir 發表於 18-11-24 04:13
hsbc平些

可能你細額。