懷孕了就8個月,飲食覺得有問題,還能改變嗎?

Kisssally
|
我現在已經7個月多,但我好少機會食到煮家飯,可能一,兩星期才一次,平時都系在街食,但每一,兩個星期就會食到壽司,但每次可能食四五舊三文魚到,有時會忍吾住食雪糕,會飲凍嘢,但睇醫生時無話有咩問題,不過我開始擔心我既飲食問題了,想問會吾會有咩問題?我見我既胎毒好勁,想問有什麼方法可以清,全新手,請大家比意見🙏🙏
karytse90121
|
點樣feel到胎毒勁ga
邱優
|
嘩,咁大膽食壽司,你唔驚李斯特菌架
K_C_Happy408
|
由今日開始唔好食生冷野先啦,香港咁多餐廳咁多選擇~
cookingbaby
|
飲食方面好似真係唔係咁好喔,覺得係要戒下口喇。
hamsterma
|
Kisssally 發表於 18-11-6 07:26
我現在已經7個月多,但我好少機會食到煮家飯,可能一,兩星期才一次,平時都系在街食,但每一,兩個星期就 ...

你夠膽食魚生,你唔怕?
EstrellaDamm
|
我現在已經7個月多,但我好少機會食到煮家飯,可能一,兩星期才一次,平時都系在街食,但每一,兩個星期就 ...

好奇怪,點解大咗肚咁多個月先嚟問呢啲問題?

https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/woman/20036.html#3

Gloria22sen
|
下,懷孕戒生冷野同海鮮係必須喎,你都好夠大膽喎! 你依家都8個月了,之前果D吾好再諗了,已經食左都無計啦,依家開始都戒下啦,都可以清下胎毒啦
Gloria22sen
|
EstrellaDamm 發表於 18-11-6 12:43
好奇怪,點解大咗肚咁多個月先嚟問呢啲問題?

https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/woman/20036.h ...
我未見D人懷孕敢食三文魚,本身已經多蟲,醫生都吾建議了,仲要大肚食,真係勁! 仲食埋雪糕,真係0晒嘴!
ruby0322    發表於 18-11-8 16:55
cavy0511
|

你食魚生食得咁密, 無事真係要還神.....
李斯特菌有可能會胎死腹中, 一日未生都唔應該食生野同軟雪糕
efren
|
我想問你地係味每日飲好多水唔會飲其他野?
我就唔係甘想飲水,但成日都好口渴,成日想飲涷野,遊其維他檸檬茶
ChristyFPM
|
efren 發表於 18-11-6 13:39
我想問你地係味每日飲好多水唔會飲其他野?
我就唔係甘想飲水,但成日都好口渴,成日想飲涷野,遊其維他檸 ...

你要知道現在身體唔再係你一個人㗎啦,忍唔忍到口完全靠自己。
孕婦每日要飲7至8杯水,我上產前講座講過,有味嗰啲飲品&濃湯唔計㗎。生完後如果餵人奶仲要加到每日飲12杯水,所以做得媽媽就預咗要付出,要加油吖。
我要做媽媽
|
咁犀利既,你已經7個幾月喇,一直keep住有食生嘢?壽司既話其實可以食熟既,我建議你真係咪食生既食物喇
cherrylee1105
|
你一直在玩命
KILW
|
cherrylee1105 發表於 18-11-6 14:07
你一直在玩命

仲要唔係玩自己嘅,係玩bb條命. 咁都無事係好好彩,之後要小心喇。
Kisssally
|
回覆 karytse90121 的帖子

個肚生左好多好似暗蒼甘樣,我聽長輩話系胎毒
Kisssally
|
回覆 hamsterma 的帖子

醫生話咩都可以食,吾過份就得,所以我先覺得應該無咩問題。。。。話三文魚都有奥米加,所以吾怕,吾食多就得。。。。
Kisssally
|
回覆 Gloria22sen 的帖子

我見有時去食都會見到啲大肚媽媽,加上醫生話吾怕,我先去食。。
Care_Bears2009
|
Kisssally 發表於 18-11-6 21:50

醫生話咩都可以食,吾過份就得,所以我先覺得應該無咩問題。。。。話三文魚都有奥 ...

醫生應該係指熟果 d 三文魚呀~點會叫你吃魚生三文魚,有菌架咼。。
Jackiebabe
|
Kisssally 發表於 18-11-6 21:50

醫生話咩都可以食,吾過份就得,所以我先覺得應該無咩問題。。。。話三文魚都有奥 ...

醫生冇可能話魚生都冇問題。。。中西醫都一定ban