懷孕前後

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

等咗兩年終於bingo啦,我同老公都開心到喊,但我哋完全係新手,好多嘢都唔識,而家諗緊應該去私家生定政府生,私家生好似安心啲,政府生就可以慳唔少錢留畀bb,你哋會點揀?

男爵府

catzmll 發表於 18-11-6 09:30
等咗兩年終於bingo啦,我同老公都開心到喊,但我哋完全係新手,好多嘢都唔識,而家諗緊應該去私家生定政府 ...

睇你經濟負唔負擔到,打算開刀定順產,
我果時就係政府度生

大宅

等咗兩年終於bingo啦,我同老公都開心到喊,但我哋完全係新手,好多嘢都唔識,而家諗緊應該去私家生定政府 ...

我會選擇政府, 其實政府醫院服務都好好. 你可以係政府生, 係私家產檢都得ga

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

開刀去私家,順產就去政府~

大宅

或者政府私家兩邊產檢住先得唔得

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 靚apple 的帖子

我同老公都有做嘢,所以可以負擔到,我幾怕痛,應該打算開刀。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 Readymami 的帖子

去私家產檢係咪會好啲

珍珠宮

環保接龍勳章

catzmll 發表於 18-11-6 10:53
回覆 Readymami 的帖子

去私家產檢係咪會好啲?

可以公私兩邊產檢
人生本是苦

男爵府

Readymami 發表於 18-11-6 10:30
我會選擇政府, 其實政府醫院服務都好好. 你可以係政府生, 係私家產檢都得ga
...

政府服務都好好+1. 果時我都係政府生.我覺得冇太大分別. 只係私家有得俾你揀醫生.

男爵府

2024年龍年勳章

係咪好多人都會政府私家兩邊產檢?

子爵府

兩邊都檢查啦.....在政府開左FILE 會好D
因為私家都要夠34週先收你入院架~~

大宅

catzmll 發表於 18-11-6 11:06

係,而家正常都會

大宅

我都係就來生日滿36歲生,不懂就慢慢咨詢……睇網站書本!住屯門醫院附近費事出九龍生仔,近近地生算了。留返五六萬比寶寶將來買保險加補習班興趣班都好! 唔識嘅親戚朋友會提一提慢慢十個月時間自然明白,不要擔心太多了,開開心心 快快樂樂 健健康康不要增加壓力!
最後恭喜你……一齊加油

大宅

回覆樓主:

個人認為私家政府都各有好壞
政府:基本服務,但有更好的醫療設施,touch wood bb出世時有咩事都可以立即跟進到。母嬰同房,媽咪會攰啲辛苦啲,但對bb更好。

私家:服務好啲,但逐樣計錢。34週前早產不受理,有育嬰房姑娘幫手照顧bb,媽咪會冇咁辛苦。但任何時候都可探訪,如果家人朋友車輪轉上嚟,媽咪一樣冇得休息。

我揀咗政府生,一嚟為bb著想,二嚟都係住2-3日就出院,返屋企休息好過,三嚟橫豎係唔係都痛,不如留返舊錢之後補身

男爵府

2024年龍年勳章

明白,唔該咁多位sis。咁我兩邊產檢先,我都好擔心自己bb會出事,畢竟年紀咁大先陀b。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 Cindy曾 的帖子

我都恭喜sis你先,其實身邊啲姨媽姑姐已經催咗我哋好耐,佢哋話趁後生好生,bb少啲問題,又夠力湊仔,但唔係話生就生得出,而家畀我有得生,但我年紀唔細,擔心陀唔穩bb,又怕bb有機會有問題,我唯有試吓放鬆啲,唔想成日擔心呢樣果樣。

水晶宮

catzmll 發表於 18-11-6 11:29
明白,唔該咁多位sis。咁我兩邊產檢先,我都好擔心自己bb會出事,畢竟年紀咁大先陀b。 ...

都唔係好大啫。我差唔多三十四生第一胎,三十六生第二胎,唔覺年齡有問題。我真係呢個年紀心理上先勉強ready有小朋友,無辦法。

我都係兩邊產檢,兩胎都喺政府生,我覺得好好。不過如果你一心一定要開刀就要搵私家生了,政府唔接受冇醫學理由下揀開刀的。

男爵府

catzmll 發表於 18-11-6 11:29
明白,唔該咁多位sis。咁我兩邊產檢先,我都好擔心自己bb會出事,畢竟年紀咁大先陀b。 ...

我身邊有朋友成差唔多40歲先有bb,最後生出黎既bb都好健康,不過最好真係搵私家醫生產檢左先,高齡陀b風險始終係會大d

大宅

catzmll 發表於 18-11-6 11:06

通常都係兩邊產檢, 但係有d 媽媽返工比較忙, 未必有時間兩邊走, 只會去私家檢查, 因為政府個d check 好簡單嘢. 35歳唔算好大la, 好好體驗個過程, 放鬆心情, 一切都會ok 的。
以家可以睇定問定邊間度頸皮(12週左右), nifty(check遺傳病,染色體), 照結構(20週左右), 有d 政府會包頸皮, 結構, nifty 通常唔包, 而且外面私家結構booking 好full ga

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 EstrellaDamm 的帖子

心理上ready都好緊要。咁去做產檢有冇咩要注意 ?

首頁
12345...8

尾頁

跳至