懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Catpigb45 發表於 18-11-14 17:34
休息多D,訓多D,唔夠訓會出事,我岩岩有左果時成日頭暈作嘔,有好多胃氣,食多D補血食品就ok,加油呀!
...

有咩補血野食係岩.岩岩有左
Thanks

男爵府

Catpigb45 發表於 18-11-8 10:38
公家定私家生睇你經濟能力同個人需要,但開刀既話傷口會恢復得慢d,順產就快d 。 我舊年陀b. 本來打算去公家 ...

咁你最後有冇做T21?

別墅

catzmll 發表於 18-11-6 09:30
等咗兩年終於bingo啦,我同老公都開心到喊,但我哋完全係新手,好多嘢都唔識,而家諗緊應該去私家生定政府 ...

我35先有第一胎,岩岩先肥肥白白出左世,只要唔好擔心甘多,keep check住,高齡都無問題既~
就算係高齡定低齡,政府好多野都唔包,例如:照超聲波、照結構,點都要搵定個私家醫生做產檢,私家、政府2邊check就放心d,而且touch wood有咩事,私家搞唔掂,政府果邊仲有床位。

大宅

Emma1219 發表於 19-1-30 12:16
咁你最後有冇做T21?

有呀,買個安心

大宅

靚apple 發表於 18-11-6 15:40
T21係可以透過抽血check bb既染色體有冇異樣. 就知道個bb有冇唐氏.自閉果d.相對就比較準.而且比其他方法更 ...

我有去做,政府照Oscar始終冇咁準,真係不妨俾多少少錢做埋買個安心

大宅

catzmll 發表於 18-11-7 10:27
回覆 zukieem 的帖子

乜咁多個test要做

我都35, 第一胎而家16w(emoji)
我自己就:
1) 知道有左就去政府開定file。

2) 11w 私家抽nifty pro 驗BB DNA , 等確度>99%,大約5-10日有result (你可以揀 nifty/ T21, 都係大同小異嘅嘢)

3) 12w 政府offer左我度頸皮 , 我仲攞埋nifty report 比政府keep record 。

4)16w政府飲第一次糖水 (通常高齡/有糖尿family history都會有政府offer, 有d醫院要飲2次,有d一次就得)

5)21w 約左私家照結構 (政府冇offer比我,叫我18-22w自己去照)

大宅

angelkk 發表於 19-1-30 21:25
我都35, 第一胎而家16w(emoji)
我自己就:
1) 知道有左就去政府開定file。

其間我keep住4-6星期私家覆診一次, 主要因為想照下超聲波,睇下BB生長成點。
因為政府覆診冇咁密同埋冇超聲波照, 只會用胎心機聽下bb心跳

大宅

zukieem 發表於 18-11-6 17:46
FXS即係check 個bb有冇智力遲緩同自閉

同T21差唔多既test?

男爵府

Rene122 發表於 19-1-31 11:33
同T21差唔多既test?

我自己覺得似似地,不過而家佢可以一枝血做兩個test,做得T21都可以做埋FXS,求個安心

複式洋房

順其自然啦,我2019 都38 ,呢家第一胎,佢出世個時我足38!

大宅

zukieem 發表於 19-2-1 11:29
我自己覺得似似地,不過而家佢可以一枝血做兩個test,做得T21都可以做埋FXS,求個安心

明白,thanks

大宅

zukieem 發表於 18-11-15 15:21
通常順產之後2、3日內就出得院,傷口比較細,同埋痛都係生果刻,不過有D人之前有做開運動,體質比較好,生 ...

係呀,我37生第一胎,而家40陀緊第二胎
我自己唔係好接受到劏一刀
可以順產就梗係順產好,
我第一胎喺政府生,順產,痛都係有限時間,生完抱bb餵奶都冇話唔舒服

高齡唔係太大問題,尤其是而家營養好,好多女士都keep得好,少食垃圾食物加工食物,唔飲凍野,有做運動,已經唔錯

做足檢查,問下醫生專業意見,唔使擔心

男爵府

Catpigb45 發表於 18-11-8 10:38
公家定私家生睇你經濟能力同個人需要,但開刀既話傷口會恢復得慢d,順產就快d 。 我舊年陀b. 本來打算去公家 ...

我黎緊做T21,我覺得淨係睇政府唔係好夠咁,公家定私家生可以再諗,但最主要想做足檢查

男爵府

Emma1219 發表於 19-2-11 10:58
我黎緊做T21,我覺得淨係睇政府唔係好夠咁,公家定私家生可以再諗,但最主要想做足檢查
...

政府度頸皮唔太準,檢查一定冇私家咁仔細架啦

男爵府

Alicham 發表於 19-2-11 11:52
政府度頸皮唔太準,檢查一定冇私家咁仔細架啦

想問下做T21係咪出報告之後就會即刻知性別架

男爵府

Emma1219 發表於 19-2-11 10:58
...

政府好多野都唔包

珍珠宮

環保接龍勳章

恭喜你們,視乎順產的機會有多大,及你的忍痛能力
人生本是苦

大宅

catzmll 發表於 18-11-6 09:30
等咗兩年終於bingo啦,我同老公都開心到喊,但我哋完全係新手,好多嘢都唔識,而家諗緊應該去私家生定政府 ...

我地38喇,高齡產婦都係去私家開刀好啲,

男爵府

Emma1219 發表於 19-2-11 13:34
想問下做T21係咪出報告之後就會即刻知性別架

係呀,佢打俾你會同你講

大宅

zukieem 發表於 18-11-8 12:43
10 週開始可以做t21。點都好,有做好產檢就無需太擔心,養好自己身體同調節好心情就ok。
...

我聽講10周開始做,好似有機會要再抽過血驗

首頁

尾頁

跳至