有冇人BB出世頭圍偏細?就出世先瞓唔到好擔心

Howingman
|
37w+3 ,私家醫生寫定信(頭圍偏細)叫我入院生時比威院醫生更進及留意。
其實大概28w時醫生話BB頭圍會細啲啱啱到標準,其餘肚圍、腳長增長快過頭圍;之後每次去睇情況一樣,頭圍都係剛達標。check結構時亦一切正常
但醫生比呢封信我,我覺得好似好嚴重,我成日諗BB個腦會唔會有事、唔正常?
pinkochang
|
媽媽放鬆D, 剛達標亦係達標,
結構照過無問題就一切順其自然,
有大頭B當然都會有細頭B, 爸爸媽媽遺傳亦有影響啊,

好似我個細囝, 照結構時都話佢大脾骨偏短, 都有寫定信俾威院,
出世後一樣健健康康,
私家醫生應該係想俾D refer威院留意下姐,
唔好自己嚇自己
Howingman
|
pinkochang 發表於 18-11-6 17:25
媽媽放鬆D, 剛達標亦係達標,
結構照過無問題就一切順其自然,
有大頭B當然都會有細頭B, 爸爸媽媽遺傳亦有影 ...

希望一切真係諗多咗!!BB都可以好似你BB咁健健康康;以家真係明白「養兒100歲長憂99」
qqapplepie
|
Howingman 發表於 18-11-6 10:20
37w+3 ,私家醫生寫定信(頭圍偏細)叫我入院生時比威院醫生更進及留意。
其實大概28w時醫生話BB頭圍會細啲啱 ...

我第一胎嚮個肚度醫生都話頭圍細兩週,而家歲零個頭大咗好多,同同齡嘅比較都偏係大,所以我覺得啲照聲波有時真係麻麻凖,唔好自己嚇自己
RubyYu07
|
大細頭都有遺傳因素架~出世後都好可能追上來架
cartieeeer
|
樓主同老公個頭係咪偏細?
Howingman
|
cartieeeer 發表於 18-11-6 22:07
樓主同老公個頭係咪偏細?

我算細,老公就正常
bchuma
|
Howingman 發表於 18-11-6 10:20
其實大概28w時醫生話BB頭圍會細啲啱 ...

醫生無直接同你講有無乜問題? 唔好擔心,一定唔會有事嘅
cartieeeer
|
Howingman 發表於 18-11-6 22:17
我算細,老公就正常

咁有可能呀。

我老公個頭大,佢頭圍都⋯
生到我呢⋯⋯
haha748494
|
可能遺傳到頭細,唔好太擔心,希望順利。