自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

親子王國15週年勳章

我覺得每個階段有好有壞。

讀書係開心,唔洗諗生計,同輩之間友誼好純情。但唔開心在要不斷爭分數,少一分都跌 10 個名次。有時候明明已經做得好好,但父母為求更好,會畀多 d 練習,上多幾堂補習班,星期六日完全唔屬於自己。打工仔放工返到屋企可以乜都唔理乜都唔做,但學生返到屋企要做功課溫書,有時候仲遲過父母「放工」。偶爾發脾氣發洩情緒仲會畀人鬧,亦冇得揀放棄自己唔鍾意嘅科目,唔洗讀書料都要繼續讀。

工作係辛苦,要不斷煩生計追業績,亦會去擔心飯碗不保,更擔心公司有乜冬瓜豆腐會炒人。有時候要 OT 夜放、有時候又要驚背黑鍋。但份工係自己搵,自己爭取,亦有糧出。如果呢間公司同事、老闆都相處得唔好,都叫做可以另覓其他公司。但學生同老師、同學相處得唔好,轉校比轉工難得多。辦公室自由得多,想去廁所就去,肚餓可以食野,衣著雖然會講究但都算寬鬆,鍾意幾時著夏季衫、冬季衫、幾時著裙著褲都得。我最記得,冬天手凍,戴手套寫字,老師即刻叫我除,話除非有病,否則唔畀戴手套寫字。之後要換夏季衫,我臨到最後一日都發冷,一換就即刻病。仲有如果真係工作得太過火,影響健康,可以辭工休息一下。但學生大壓力,都唔可以退學,只可以繼續頂硬上。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

讀書時幼稚園生活最快樂

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

我唔係,讀書時一點都唔自由,心境有如困獸鬥。

男爵府

回覆樓主:

讀大專時最開心, 無公開考試的壓力

珍珠宮

最開心其實係拍拖去街街,洗錢唔駛考慮,未諗結婚同未開始儲錢結婚,死慳死抵之前..

大宅

我細個就係D大人同我講好羨慕我地D小朋友,覺得讀書最開心。但我覺得自己做野開心好多囉,因為我讀傳統學校,好谷好著重成績,但細個成績唔好,又成日比屋企人管住。大個做野可以自己話事,雖然都辛苦,但可以揀自己鐘意既工作,份工唔適合可以跳槽,細個冇得揀,亞媽話乜就乜,唔鐘意間學校都要夾硬讀落去。所以讀書定做野開心D,冇一定答案,都係睇當時經歴啫

公爵府

回覆樓主:

剛畢業時覺得返工開心過讀書好多,起碼努力完有錢收
過多幾年就懷念讀書時期,主要係懷念自己青春,食極唔肥皮膚光滑又唔使煩養家,幾好

男爵府

回覆:回想以前讀書,依加做野

我寧願返工

讀書時屋企好窮,知道阿爸一個人搵錢好辛苦,好早就同左阿媽講讀完中五唔讀,返工幫輕屋企,中五畢業果個暑假就即刻搵野做,一做就做到而家

大宅

wkpig166 發表於 18-11-6 10:32
以前d人咪成日話讀書嘅時候係人生最快樂嘅。
其實做咗咁多年野。
唔開心嘅時候 實有嘅。

懷念讀書時遇到好的老師,但也討厭遇到不好的老師!也懷念讀書時在校食堂的米粉!

伯爵府

回覆樓主:

我唔中意讀書
冇零用錢
想買咩都冇自主權
中學放學到家都5點幾
仲有一大堆功課又大把書要溫
見到兄姐放工返黎睇下電視無事煩好羨慕
到真係出來工作唔覺辛苦
賺到錢可買想要的野非常開心

男爵府

wkpig166 發表於 18-11-6 10:32
以前d人咪成日話讀書嘅時候係人生最快樂嘅。
其實做咗咁多年野。
唔開心嘅時候 實有嘅。

讀書唔開心,但橫跨左我既青春同friendship

大宅

回覆樓主:

一定工作
讀書無自由
工作唔啱可以轉 讀書無得揀 (大學後另計)

大宅

讀書時ok, 主要覺得自己後生有本錢

公爵府

回覆樓主:

出黎搵錢開心D囉

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我唔係~ 從少屋企窮,中學年代我係免學費嘅,而且部份同學排斥好...
所以中5前都好唔開心

預科轉咗校,好d啦~
大學時又被班女校生排斥

反而做野,係辛苦,但係~係我鍾意嘅,嗰時仲要part time 讀書,拍拖,又忙又要還錢...

我好耐之前已經同自己講,未來只會更好!

依家,我係專業人士,基本上要搵工/移民都唔難,响細公司做,管一個dept,5-6個staff,宗旨係愉快工作環境,老細無面色我睇,基本上合理要求的話,要乜有乜,無乜OT,細路有事可以早走/遲返,得閒去EK答下問題

到呢刻,每次提起/見到某d中學班同學,我都唔係幾開心...但偏偏離不開... 有d人好睇唔起我,包括會响地鐵見到報新聞嘅同學,佢一家住我樓上,但雙方(or 3方,包括佢老公,都係同學) 從來唔覺得要打招呼... 可知關係幾咁差!

大宅

wkpig166 發表於 18-11-6 10:33
見到依加d細路 咁多考試,功課
又覺得。太辛苦啊

真的好悲哀

男爵府

BB防敏心得分享勳章

讀書係唔駛憂生活,但都有學業壓力,友誼關係,無零用錢買心頭好.......好多野都被父母牽制,無咁自由!

水晶宮

回覆樓主:

我覺得做野開心啲,讀書又多八婆又作是非

男爵府

返學唔開心, 小學中學大學都係. 同學亦唔一定係好純真無機心, 會向你男朋友或朋友講你是非, 偷你野... 學校講規矩, 咩都唔得, 老師見到你會考成續, 佢教果科唔係A, 佢就即刻唔再同你講野, 好現實。

屋企窮, 好多時連食午飯都無錢, 唔可以同同學出去食飯, 放學唔可以一齊出去, 好多野有局限, 亦會唔係好開心。

出黎做野, 初入職場, 開始另一番人生搏鬥, 咩都唔識, 人工低, 還grant loan, 在職貧窮, 搵唔到方向, 都唔係咁開心..慢慢大個左, 心態轉左, 好好彩接連遇到不同的好上司, 而家好開心。

首頁

尾頁

跳至