荔枝角返九龍灣區 返工放工時間有小巴搭嗎?

HITOMI
|
如題。
想知地鐵以外D方法。謝謝!
siujanjan
|
HITOMI 發表於 18-11-6 12:17
如題。

美孚小巴去官塘, 經荔枝角
Freesia_cat
|
HITOMI 發表於 18-11-6 12:17
如題。

美孚係有小巴來回觀塘。

不過早上如想在荔枝角上車比較麻煩,因為大部份在美孚已上滿客,要荔枝角有一定客量才會派車去荔枝角接(在四小龍對面巴士站)。如果真係要搭,就記住call車同司機講有人想在荔枝角上車(好似那裡有個牌有電話no)。

放工返去倒比較容易,在九龍灣地鐵站對面上車。不過繁忙時間都可能無位上(觀塘/牛頭角上哂),可能都要call車,或司機會睇到有幾多人就叫下架車留位。

另外,九龍灣地鐵站地面有架40號巴士,可在荔枝角甘泉街或長荔街落車。不過放工時間都多人搭,可能要預全程企。

Hope this help!
stagea
|
Freesia_cat 發表於 18-11-6 12:37

美孚係有小巴來回觀塘。

40號巴士放工由美孚直上龍翔道, 只有一架特別車會入荔枝角, 係億利上車...但未必上到車架喎!!
stagea
|
6D 巴士, 去牛頭角, 係通州西街坐
shareholder
|
返工時間港鐵穩定(如果無壞)
CACACAROL
|
荔枝角奇華外有紅VAN
CACACAROL
|
荔枝角奇華外有紅VAN
HITOMI
|
回覆 Freesia_cat 的帖子

好詳細啊!朝早大約車程時間幾耐?
Freesia_cat
|
HITOMI 發表於 18-11-6 16:57
回覆 Freesia_cat 的帖子

好詳細啊!朝早大約車程時間幾耐?

如果好彩無塞車,其實由美孚到觀塘約20分鐘。但如果塞車(尤其界限街),我試過都搞成30至40分鐘。

其實佢嘅車算密,但有時都可能因為回程塞而無車返。呢架車嘅人流有幾飄忽吓,有時就排哂長龍(例如今日,我等左3架車先上到),但有時又會係車等人。