懷孕24週行山危險嗎?

ying729
|
最近天氣好好,好想去行山,但24週行會唔會有啲危險呢?
Gloria22sen
|
呢D劇烈運動真係吾太建議喎,醫生都係建議適量運動咋,好似散步同游水
spcheater
|
我果陣五個月行左一轉中環上太平山就落灣仔... 攰到癲左... 我諗你都係做其他運動或者行d平路/簡單d既山
cookingbaby
|
適當嘅運動對孕婦係好嘅,但係行山嘅話,要體行咩山,咩程度囖。太劇烈嘅話,仲係唔好去喇。
KarenC
|
我都想行,可能行山頂算
jcchan_haha
|
ying729 發表於 18-11-6 12:44

唔係有d,係好危險!
jcchan_haha
|
KarenC 發表於 18-11-6 15:22
我都想行,可能行山頂算

山頂盧吉道ok
其實平時夜晚食完晚飯,出去公園行半小時至1個鐘係最好!我陀同生都好輕鬆,覺得係因為孕期keep住有散步!
我要做媽媽
|
行比較平緩既路段我覺得冇問題既,行一段時間就休息下
Coacoa
|
如果你本身行開山跑開步
運動開知自身體係點
幾多週都無問題

但你咁問得
應該就唔係行開山做開運動既媽媽
當然要量力而為啦
bchuma
|

唔好去呀。太危險啦。去行行公園好過啦。安全第一。都24ws咯
bchuma
|
cookingbaby 發表於 18-11-6 14:11
適當嘅運動對孕婦係好嘅,但係行山嘅話,要體行咩山,咩程度囖。太劇烈嘅話,仲係唔好去喇。 ...

同意呢個講法呀
KarenC
|
jcchan_haha 發表於 18-11-6 22:15
山頂盧吉道ok
其實平時夜晚食完晚飯,出去公園行半小時至1個鐘係最好!我陀同生都好輕鬆,覺得係因為孕期ke ...

平時都有行呀,不過之前秋涼時會去行山,有啲心癢癢
王豆
|
回覆 jcchan_haha 的帖子

我覺得 要著 防滑的鞋,
做 足準備。
天氣。濕度。風向。

最好去 海邊 散散步。
到 運動場 緩步走,

哈哈
到沙灘 漫步 一下
也 可以。

行山,我1定不會啦!
寶寶 得來不易

(⊙o⊙)
EstrellaDamm
|

視乎你平日有冇行開山,同行邊度。

我自己都試過六個月肚去行山。量力而為,有適當裝備,有其他人同行,我自己就唔認為有危險。
yasaki56
|

我而家27週都仲行緊,冇問題呀!唔好行d大長途、太辛苦的就ok了,唔好勉強自己夾硬行。
Sindyfafa
|

中醫話咁樣會同bb搶氧氣,所以劇烈運動都係唔好了~行下平路咪算囉
haha748494
|
我無陀B,行山都覺得辛苦。
Alicham
|
行平路,短程既冇咩問題,量力而為!
IPodnano
|
jcchan_haha 發表於 18-11-6 22:12
唔係有d,係好危險!

唔好亂嚇人!
身體狀況個個不同,如果陀得好,穩定,做運動係非常好,對生,bb,媽媽既身體都好!
我自己廿幾週,仲一直有做運動,行山遊水咩都會做,無人話要行危險既山,家樂徑都好好行的
jcchan_haha
|
IPodnano 發表於 18-11-7 21:24
唔好亂嚇人!
身體狀況個個不同,如果陀得好,穩定,做運動係非常好,對生,bb,媽媽既身體都好!
我自己廿 ...

個媽媽問行山有無危險,我都係assume佢想行既唔係家樂徑類既山呢!
我懷孕果陣都有keep住做運動的
anyway,媽媽們都係根據自己身體情況量力而為