興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

garmi 發表於 18-11-6 14:48
買單反好定無反好? 大家有咩意見?
有無用家推介?

你用開單反,一定會覺得無反的反應慢。
不過,無反的最大優勢是輕便。
我自己賣了單反機,轉無反,只保留鏡頭。但舊鏡已經好小拿出來用,只用最平凡的kit lens 原因是佢夠輕。
牌子睇你身邊朋友用乜,有唔明容易請教。

男爵府

當傳統單反廠商都出無反時,你就知呢個係個趨勢,至於單反好定無反好,呢個係好個人主觀,其實攝影,對初學者而言,影得到嘅就得!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

garmi 發表於 18-11-13 19:19
手機影已經唔係太滿意, 所以先想轉用大機影, 特別係去旅行留個紀念, 自己覺得無理由用手機影咁求其....
傳 ...
如果手機已經開始滿足唔到你嘅要求,咁轉去相機係唯一選擇,但轉用相機前,你要有一尐基本認知,睇睇選用後會唔會後悔↓
(1)有要求嘅人,通常影raw,再用軟件編修,至於是否每張編修,純屬個人決定,但你要對電腦編修有一定認識
(2)無論單反或無反,感光原件入塵是無可避免,你要有心理準備(入塵會在影像上產生汚點)
(3)選用單反或無反,機和鏡的重量是一個考慮,尤其是長時間使用,沒有強壯的臂膀,你會覺得很痛苦

以上三點,只是最基本的考量,至於傳統大廠是否Canon比較好/多人用這個問題,我只可以說,每間廠所生產的相機都有他的特性,看看你要求的是甚麼,這情況就尤如現今的手機一樣,平未必是差,貴未必是沒缺憾,多人用的只可以說是這品牌多人認可,況且,攝影一途,是人用相機,不是相機用人,最後,若真的想轉用無反或單反,不防到其客服處先作試用,祝你早日選得心頭好!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

其實現在很多國際级的photographer都開始轉用無反,可見市場趨勢會好快壯大。
C牌同N牌跟出但技術上不見比S牌好,從商業角度來看,C牌同N牌出無反都係為防止現在的粉絲(emoji)會,不見得會大展拳腳。所以有心玩無反都係玩S嘜body。如果想在鏡頭上多d選擇,玩返C或N的單反好過無反。

男爵府

garmi 發表於 18-11-15 17:44
唔該你,謝提醒
執唔執相呢樣未諗, 不過我有時間有時會P 圖,
執唔執相因人而異,有人喜歡原汁原味,有人喜歡調成個人喜好,基本上調整光暗、色偏就可。

至於入塵問題,相機就自我清潔,怎樣做在youtube有得看,很簡單,當然怕整花感光原件,你可回原廠要求代為清潔,價錢另議!
在影像上,由於入塵關係,影像會有一點點黑色的東西,你要用軟件執走!

重量上,在百記你未必有足夠時間體驗,你可以上客服部,配上一枝70-200mm 鏡頭試試,手持5-10分鐘看看如何!

至於鏡頭問題,買二手鏡頭可行,由有資深經驗的攝影朋友同行,較有保障!
問朋友借鏡頭,未必肯借畀你,尤其是愛惜鏡頭的資深影友。

買機買鏡,可上price.com查看,價錢會比地下舖平很多↓
https://www.price.com.hk/

禁止訪問

用戶要求終止服務

garmi 發表於 18-11-6 14:48
買單反好定無反好? 大家有咩意見?
有無用家推介?

兩種我都有用,新手建議用無反,相對輕及型,無反我用開O 記,貪佢對焦快,但問心影完出黎始終同單反有d 距離,如相片景深,顏色,質感等

禁止訪問

用戶要求終止服務

黃甜甜 發表於 18-12-7 21:23
我見好多人用無反都心思思想升單反, 同意樓上有CHING 話買單反可以一步到位

...

會架,始終單反質素好d,當然預算要再多d

首頁

尾頁

跳至