婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

奶奶同自己照顧bb方式好不同
1) 一定要飲暖奶,但99不試溫度,感覺唔熱就俾b飲,其實熱到顛
2)十幾日b仔一喊就上手抱,我叫唔好就話b仔咁細個唔識扭抱,依加廿幾日人仔要抱住先肯訓,一落床就扭
3)b仔訓左,要睇住,但要人釘人先叫睇住
4)著到b仔出熱沸,都要話佢會凍親

講又講唔聽,佢自己一時一樣又得既
好話唔好聽我陀b仔咁耐生佢出黎係要虐待佢,99抱佢,人釘人先叫錫?

別墅

eeveepoke 發表於 18-11-6 15:52
1) 一定要飲暖奶,但99不試溫度,感覺唔熱就俾b飲,其實熱到顛
2)十幾日b仔一喊 ...

你遲啲洗唔洗返工?洗唔洗99幫你湊?要既話勸你都係請工人啦

別墅

kittycheung622 發表於 18-11-6 16:02
你遲啲洗唔洗返工?洗唔洗99幫你湊?要既話勸你都係請工人啦

就係要佢湊,叫左佢放鬆d ,b仔係要睇住但佢太緊張,睇得b仔又顧唔到爐火,講又講唔聽話又唔話得

男爵府

著到B仔出熱沸呢點真係個個99都係咁! 10月中個陣其實都仲好熱,我囝訓晏覺,佢幫佢蓋兩張被,一張毛巾被,一張厚被,仲要由條頸包到落腳指,熱到佢出曬汗! 仲要同我工人姐姐講要周不時同佢抹汗,阿99成30度唔出汗就有鬼。

人地訓緊覺,每十分鐘就入房抺一次,又整呢整去,阿囝比佢搞到訓唔到!

呢樣野真係每個99都係咁,話極都唔會改!

別墅

c27cheun 發表於 18-11-6 16:46
著到B仔出熱沸呢點真係個個99都係咁! 10月中個陣其實都仲好熱,我囝訓晏覺,佢幫佢蓋兩張被,一張毛巾被,一張 ...

yeah 我個又係,明明牙仔訓覺有反射動作,係要即刻仆到去拍佢,拍咪拍囉仲要不停講野,唔識驚呀係囉自己訓嘛...bababa 結果整醒個仔跟住就抱上手抱佢訓,話我個仔醒訓
俾佢吹脹

公爵府

回覆樓主:

我奶奶相反,我仔飲湯整濕件衫,呢幾日秋涼,奶奶自己長袖衫,攞件背心我仔著,冬天佢自己著羽絨話我俾外套個仔著會太熱

伯爵府

之後要唔要99幫你湊B?

別墅

hamsterma 發表於 18-11-8 22:36
之後要唔要99幫你湊B?

就係要,所以只可以呻。
依加抱下牙b入房換片,都要問去邊呀?
心諗間屋又唔係大,去得邊姐,換條片都要講聲咩

禁止訪問

別墅

mwsiipb2 發表於 18-11-10 12:37
其實最折衷嘅方法,就係你搵一日同佢一齊上健康院,等健康院嘅姑娘同佢解釋番,同佢講返佢以前嗰套唔係太 ...

之前試過話佢打c egg講左冇問題,佢自己問完健康院d醫生番到黎都係話b仔會好辛苦,咁樣有冇事。。。。都講唔聽
訓覺包實佢,又話我唔俾個孫隻手郁虐待佢....
講到自己幾新潮,唉又係得個吹字

我做牙媽既,唔通特登陀佢十個月,生佢出黎虐待佢咩,都唔明佢乜心態

禁止訪問

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

mwsiipb2 發表於 18-11-10 12:47
其實可以用薄包被包實佢等佢定啲嘅,我都成日同我外母講bb仔打思肊係好正常,打十零分鐘就冇事佢哋都係唔 ...

其實我十年前湊(我仔十歲咁上下),已經同而家有唔同啦。

打C 益,無錯係唔會大事。但你自己都試過,打都會唔舒服啦,果時人地教彈腳板令佢喊,原理係等佢吸入多d空氣,同用紙袋呼吸一樣。

醫生講的野,例如初生唔使飲水,成日隔幾年就有唔同說法,所以自己judge 下。我果時會比bb飲水,因為知道佢唔慣飲水的話,第時好煩。

至於熱呢方面。係死症黎的。我99仲講話bb唔會熱的,我問佢流汗喎,仲唔係熱?唔識講啫。佢話熱好過冷親。我話佢熱親機會大過冷到機會好多。

我自己湊,奶都唔使佢餵,涼都唔使佢沖。費事有咩教訓啦又

禁止訪問

別墅

mwsiipb2 發表於 18-11-10 12:47
其實可以用薄包被包實佢等佢定啲嘅,我都成日同我外母講bb仔打思肊係好正常,打十零分鐘就冇事佢哋都係唔 ...

用包被包住就我虐待個孫唔俾佢隻手郁,我講完佢地又唔聽,話我湊仔要有愛心,我心諗愛心同竉壞都係一線之差!
牙仔10日到一喊就上手,講咩咁細個識咩呀,到廿幾日要抱住先肯訓落床就扭,就笑話習慣左要抱住訓真係衰啦 我都唔知俾乜反應,話佢又唔係
咁叻湊埋夜奶嘛
希望牙仔一路大,我唔洗回佢一句慈母多敗兒就夠

禁止訪問

男爵府

摸BB背脊, 熱/有汗就係熱,
依家好多BB濕疹, 一熱就爆出黎, 到時會好煩,
嚇下佢.

別墅

好難得番左娘家住,介左牙仔要補奶,冇嘔奶,冇扭抱,冇要抱住行,夜晚餵一枝奶
一番到屋企即刻俾奶奶將我個仔打回原形
口講俾佢喊俾佢郁俾佢餓下,口講就兇狠,做就碌x

首頁

尾頁

跳至