想請教英文好既你們

CGBB
|
Uncle / aunt with close family relationship and / or who lives with the employee as part of their family

呢句
有無指明話uncle or aunt 要一齊住?
我理解係
1. 親屬 or
2. 非親屬但一齊住

請指教
MM2H
|
段英文較奇怪,似係學校通告,定義uncle, auntie之關係

1. 通稱 很熟的家庭朋友,父母友人
2. 家中同住傭工 (should say employer not employee)
best guess....
CGBB
|
MM2H 發表於 18-11-6 17:19
段英文較奇怪,似係學校通告,定義uncle, auntie之關係

1. 通稱 很熟的家庭朋友,父母友人

事緣係我爸親兄弟過左身
我想 apply compassionate leave
Manager 話我地不是同住,所以declined
但我理解係
1. 親屬彈飛同住 or
2. 非親屬但關係密切
MM2H
|
CGBB 發表於 18-11-6 17:33
事緣係我爸親兄弟過左身
我想 apply compassionate leave
Manager 話我地不是同住,所以declined

如果係咁,應該
1. 直系叔舅/姑姨
2. 較疏但同住
用左 and/or 就兩者都包含,父母親兄弟姊妹 及 表兄弟姊妹 之分,因英文都統稱 uncle aunt
CGBB
|
MM2H 發表於 18-11-6 17:46

如果係咁,應該

係囉
而家我親叔叔走左
老闆話因為唔係一齊住,所以唔批假
MM2H
|
CGBB 發表於 18-11-6 19:04
係囉
而家我親叔叔走左

咁老闆say no,你都冇辦法,員工守則只係指引,最多都係留底,以後有咩事都叫有張牌係手
請AL吧
Amy1974
|
回覆 CGBB 的帖子

算吧啦,基本法解釋權 永遠係人大常委度。

你係咪打算唔做,想同佢撐過,為咗一日假期去反面?

不過,你英文咁好,搵工都唔難嘅。不過要諗下邊個幫你寫 reference letter。

CGBB
|
MM2H 發表於 18-11-6 19:07
咁老闆say no,你都冇辦法,員工守則只係指引,最多都係留底,以後有咩事都叫有張牌係手
請A ...

我今日已經AL了
只係唔憤氣,我有打去HR confirm , 佢地都confirm 我無話一定要一齊住。

CGBB
|
Amy1974 發表於 18-11-6 19:49
回覆 CGBB 的帖子

我而家仲做,過幾個月就bye bye
Hr 話有咩就可以escalate 到manager 個manager到,我實會
bubu7
|

我英文唔好,但理解同樓主一樣,可以唔一齊住。

007~sa
|
其實就算親生父母 好多公司都係AL
CGBB
|
007~sa 發表於 18-11-6 20:16
其實就算親生父母 好多公司都係AL

其實真係要拎AL係ok的
但係字面上點睇都係有2個方案
但 Manager堅持字面解釋係一定要同住
所以我先問下,會唔會係我理解錯左
再問埋hr,我就清楚明白喇。
canies
|
係囉
而家我親叔叔走左

咁都唔批好不近人情喎
CGBB
|
canies 發表於 18-11-6 20:20
咁都唔批好不近人情喎

都未算
上星期問line manager , 佢問我一年見我叔幾多次,我話5-6次
佢話:咁其實你哋都唔算好親咋喎
tashalammm
|
係囉
而家我親叔叔走左

你老闆d英文窄窄地wo 第1項咪已經講左,係可以請wo。

CGBB
|
tashalammm 發表於 18-11-6 20:53
你老闆d英文窄窄地wo 第1項咪已經講左,係可以請wo。

佢已經ban左我lu~
唔緊要,到我走個日,我實report 比hr...