18歲先變壞,可以點?!

deffy919
|
我個仔由細到大都係貪玩小男孩,但佢咩都會同我講放假又會陪我食野買送,係半威逼情況下都努力完成左DSE,成績中游,入到BU讀High Diop,剛剛暑假18歲,以為可以放手比佢有自主權, 佢話同小學同學飲野比佢去,佢去邊都無反對過。7-9月其間好短暫做過散工,當然我都有比零用$佢,9月尾開始屋企人介紹去名店做pt sale, 9-10月其間返學之餘都有出去玩,已經remind 左唔好去咁多,到10月尾發現佢比人炒原因係遲到2次,仲要隔左幾日問佢先講,問題就浮現出黎喇,比我發現佢有包煙當時佢唔認係佢,之後有2日都無返屋企(佢話唔知點面對我),有覆whatapp有時話做project有時去飲野,到佢肯返黎既時候終於可以傾下,亦認左有食煙(8月份開始), 個下個心痛到呢,而家佢個中學同學又介紹佢係間酒吧餐廳做返1700夜0300, 佢話因為依位同學8月成日出去同佢飲野佢就開始食煙,請問有無人經歷過?有無方法可以去幫佢?有無咩渠道可以尋求協助? 佢而家18歲無可能硬對硬只會令佢更反感同反叛,無諗過而家先變壞。
Tinmsk2001
|
1. 食煙唔代表壞, 只係唔健康.
2. 搵你老公出臉傾, 男人同男人易傾D
3. 佢D同學係點, 你知唔知?
4. 先入為主是不好的, 按你的文中內容, 你孩子好怕你而且唔願同你放心傾
SandyM0060
|
其實食煙又唔算話變壞既,佢都已經18歲,你阻佢唔到,頂多同佢傾下媽咪擔心你食煙對身體唔好,叫佢盡量食少d,千其唔好惡言強制禁止 。至於返pt 遲到被炒,其實都係好小事,咪提下佢而家做pt,第時出黎做野準時好緊要。講真我地返工邊個未試過遲到,唔好睇到天咁大咁審問佢,個仔會反感架。我身邊都有幾個朋友食煙,佢地都係正常人好照顧屋企有正當職業
香港豬媽
|
好多食煙嘅人都好好,畀佢嘗試多啲啦
大力大力
|
叫妳老公同他傾下,先解釋一下做夜場品流複雜,態度及語言要堅決反對,做學生不能做夜埸及不要同不好的朋友一齊,否則會影響他下半生~

試下得唔得先~
cy101
|
食煙唔等於學壞咗, 對身體有害就真, 但新一份PT個環境就麻麻!
大力大力
|
香港豬媽 發表於 18-11-6 17:21
好多食煙嘅人都好好,畀佢嘗試多啲啦

18歲,仲食緊書食煙當然唔好~
mike89
|
點解會知被炒原因 係咪你同佢公司好熟會講佢點果d?覺得你監示佢佢唔想做?
seaman1982
|
食煙同遲到又未叫做變壞咁嚴重。
oceandeepsea
|
食煙唔一定壞,但一定唔好,痴埋依個人都係無運行,無咩經驗,睇黎佢都係爭扎緊,都覺得咁樣會比你話
onlam2005
|
食煙唔等如係變壞,
肯做PT賺零用錢我覺得佢幾識諗喎.
同意樓上JM講, 叫你C6同佢傾吧.
mike89
|
deffy919 發表於 18-11-6 17:09
我個仔由細到大都係貪玩小男孩,但佢咩都會同我講放假又會陪我食野買送,係半威逼情況下都努力完成左DSE, ...

做得酒吧好小唔食煙,慢慢睇下點令佢冇時間搵果位朋友慢慢梳遠佢 18歲要反都冇辦法,食煙又真係唔代表懷既
大力大力
|
seaman1982 發表於 18-11-6 17:24
食煙同遲到又未叫做變壞咁嚴重。

18歲仔還在求學,食煙同返夜埸,是不能接受的~
littlecar
|
我個仔由細到大都係貪玩小男孩,但佢咩都會同我講放假又會陪我食野買送,係半威逼情況下都努力完成左DSE, ...

佢似唔想讀書多D,有心讀唔會諗一份放0300既工

albye
|

可能要比佢闖下禍先知錯
brother4
|
好奇怪!食煙飲酒自己中學也有,點解怕面對?自己另一半食雪茄,冇問題!出來做野打麻將,過大海常事
brother4
|
平時少溝通?
cat_hellobb
|
多提點佢出來結交朋友或做任何事都要想清楚,損友唔好群,食煙又貴又唔健康點解要食,我唔見義去夜埸做,我拎願比錢佢洗唔好做,一係搵份日頭part time.
deffy919
|
多謝咁多位意見,我係single mama,今年年頭再婚,佢同我先生都共同相處左接近10年,佢地都可以傾到計,佢地都有傾過。講真我明白食煙唔係咩壞事,我係肉赤對佢身體唔好, 又起碼一星期3/4晚蒲通頂,佢之前都好尊重我同咩都講,又鍾意做運動,2-3個突然之間好似變左第2個人,我表弟都有係街見過佢同班同學,(係別人眼中既MK仔),有幾個食煙同染髮。
deffy919
|
mike89 發表於 18-11-6 17:23
點解會知被炒原因 係咪你同佢公司好熟會講佢點果d?覺得你監示佢佢唔想做?
...

佢自己話我知既,因為名店比較嚴,佢亦知講大話我實會知內情,因我表弟介紹佢入去,
同store manager 好熟,我個仔有講其實係做我舒服同開心既.