自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

deffy919 發表於 18-11-6 17:38
多謝咁多位意見,我係single mama,今年年頭再婚,佢同我先生都共同相處左接近10年,佢地都可以傾到計,佢地 ...

你仔仔已經考完dse讀大學既年紀,染頭髮其實都係好正常,你去下d polyu/cityu/浸會果d,9成學生都染髮化妝, 唔好標籤左染髮同食煙既人,但我同意你仔仔返緊學唔應該做1份通宵既part time,你要同佢傾下,好多日頭既pt工可以做,點解要返1份通宵pt?

侯爵府

好奇想問下你,中學時大家關係相處點架?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

deffy919 發表於 18-11-6 17:38
多謝咁多位意見,我係single mama,今年年頭再婚,佢同我先生都共同相處左接近10年,佢地都可以傾到計,佢地 ...

其實你接唔接入到佢唔讀大學???

別墅

mike89 發表於 18-11-6 17:26
做得酒吧好小唔食煙,慢慢睇下點令佢冇時間搵果位朋友慢慢梳遠佢 18歲要反都冇辦法,食煙又真係唔 ...

個位朋友同佢一齊讀書,起碼有2年要對住.

子爵府

deffy919 發表於 18-11-6 17:09
我個仔由細到大都係貪玩小男孩,但佢咩都會同我講放假又會陪我食野買送,係半威逼情況下都努力完成左DSE, ...

佢唔係變壞,只係開始接觸社會,咩人都會識到,要睇自己交咩朋友,如果唔想做夜場無人迫到佢,多同佢傾計,好壞差一線,佢應該識想,反判期過左!

別墅

回覆 littlecar 的帖子

佢讀high diop時間好彈性,唔同中/小學返0800-1500但應承我第2日有堂會收早D。

別墅

回覆 brother4 的帖子

成日都話傾計,佢好主動講發生過既事,係依個幾月小左

珍珠宮

回覆樓主:

食煙染髮又唔代表一定係壞,如果先有為主咁諗,根本無得傾。俾我,我只會講出選擇佢自己揀。食煙身體唔好,會上癮,人應該係懂得選擇,唔應該倒轉有機會俾煙癮控制。之於酒吧工作,其實工作有好多選擇,但世人都會有標籤,將來見工佢覺得寫名店 sales 得體,定係酒吧 watier 得體?而且一開始就做一啲放任,唔須負無紀律嘅工係咪真係好事?佢咁大個人應該學識點揀,而唔係父母要佢點揀。

珍珠宮

畀面勳章

大力大力 發表於 18-11-6 17:21
叫妳老公同他傾下,先解釋一下做夜場品流複雜,態度及語言要堅決反對,做學生不能做夜埸及不要同不好的朋友 ...
我都覺問題係返夜場. 唔係等開飯就唔好返個種地方

咁大個人食煙唔等於壞.

翡翠宮

deffy919 發表於 18-11-6 17:49

佢讀high diop時間好彈性,唔同中/小學返0800-1500但應承我第2日有堂會收早D。

問題係夜場既環境習慣咗,真係咁易收心去讀書,反而唔讀書轉長工機會大

魚兒小寶貝    發表於 18-11-6 19:48

侯爵府

親子王國15週年勳章

唔好咁緊張, 左一句學壞, 右一句朋友係 MK 仔..... 個仔大喇, 佢要撞板你都要放手比佢去, 唔通綁住佢咩?

同佢講下酒吧份工傷身, 對學業又有影響 (收得夜), 提議佢試幾個月再睇下點。如果覺得名店 sales 舒服啲, 睇下有無得再搭路返去做? 遲到係唔好, 但知錯能改嘛

水晶宮

唔好彩識了有問題的朋輩。

別墅

回覆 sfuhsg 的帖子

佢發生咩都會講,相處得唔錯。肯聽下我地意見。

別墅

佢話點都要讀完依2年high diop, 接唔接到degree再算

珍珠宮

好媽媽勳章

小孩子一踏進社會
總會遇上不多不少
這樣問題

首先不能嚇怕他!要讓他明白
及冷靜D
或許由爸爸去說
較好

琥珀宮

Tinmsk2001 發表於 18-11-6 17:19
1. 食煙唔代表壞, 只係唔健康.
2. 搵你老公出臉傾, 男人同男人易傾D
3. 佢D同學係點, 你知唔知?

食煙好少事,不過唔會比係屋企食

別墅

回覆 JoanC 的帖子

因為佢覺得酒吧餐廳時間就到佢,又搵到$, 名店多多限制

翡翠宮

deffy919 發表於 18-11-6 17:58

佢話點都要讀完依2年high diop, 接唔接到degree再算

佢本質唔差,但係夜場誘惑大,有幾多個可以獨善其身, 如果佢仲聽你意見,你要同佢傾概然想呢2年讀埋個HIGH DIP,你希望佢可以專心D完成咗佢。

子爵府

18歲大個仔唔到你管啦,keep好啲關係先,耐少少可以試探吓叫佢約朋友上去你屋企玩,最緊要唔好比佢有hard feeling,加油

大宅

千祈唔好硬碰硬,做part time ok,但講明學業為先,夜場份工喺夜晚會影響返學,其他佢食煙染髮打扮mk,呢D都唔係變壞,你只能ee哦哦不停交帶下提點下,有時又滲下有D乜嘢絕對不能接受叫佢絕對不可以做,例如搞大人個肚或犯法吸毒,玩還玩,同佢講咁大個人要清醒唔可以人做佢又做,你只能同佢做朋友,等佢事事同你講,但又要有父母規距,例如一定要返屋企等等,緊下鬆下自己走位喇樓主,最重要保持耐性同冷靜

首頁
12345...6

尾頁

跳至