自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個仔由細到大都係貪玩小男孩,但佢咩都會同我講放假又會陪我食野買送,係半威逼情況下都努力完成左DSE,成績中游,入到BU讀High Diop,剛剛暑假18歲,以為可以放手比佢有自主權, 佢話同小學同學飲野比佢去,佢去邊都無反對過。7-9月其間好短暫做過散工,當然我都有比零用$佢,9月尾開始屋企人介紹去名店做pt sale, 9-10月其間返學之餘都有出去玩,已經remind 左唔好去咁多,到10月尾發現佢比人炒原因係遲到2次,仲要隔左幾日問佢先講,問題就浮現出黎喇,比我發現佢有包煙當時佢唔認係佢,之後有2日都無返屋企(佢話唔知點面對我),有覆whatapp有時話做project有時去飲野,到佢肯返黎既時候終於可以傾下,亦認左有食煙(8月份開始), 個下個心痛到呢,而家佢個中學同學又介紹佢係間酒吧餐廳做返1700夜0300, 佢話因為依位同學8月成日出去同佢飲野佢就開始食煙,請問有無人經歷過?有無方法可以去幫佢?有無咩渠道可以尋求協助? 佢而家18歲無可能硬對硬只會令佢更反感同反叛,無諗過而家先變壞。

別墅

多謝咁多位意見,我係single mama,今年年頭再婚,佢同我先生都共同相處左接近10年,佢地都可以傾到計,佢地都有傾過。講真我明白食煙唔係咩壞事,我係肉赤對佢身體唔好, 又起碼一星期3/4晚蒲通頂,佢之前都好尊重我同咩都講,又鍾意做運動,2-3個突然之間好似變左第2個人,我表弟都有係街見過佢同班同學,(係別人眼中既MK仔),有幾個食煙同染髮。

別墅

mike89 發表於 18-11-6 17:23
點解會知被炒原因 係咪你同佢公司好熟會講佢點果d?覺得你監示佢佢唔想做?
...

佢自己話我知既,因為名店比較嚴,佢亦知講大話我實會知內情,因我表弟介紹佢入去,
同store manager 好熟,我個仔有講其實係做我舒服同開心既.

別墅

mike89 發表於 18-11-6 17:26
做得酒吧好小唔食煙,慢慢睇下點令佢冇時間搵果位朋友慢慢梳遠佢 18歲要反都冇辦法,食煙又真係唔 ...

個位朋友同佢一齊讀書,起碼有2年要對住.

別墅

回覆 littlecar 的帖子

佢讀high diop時間好彈性,唔同中/小學返0800-1500但應承我第2日有堂會收早D。

別墅

回覆 brother4 的帖子

成日都話傾計,佢好主動講發生過既事,係依個幾月小左

別墅

回覆 sfuhsg 的帖子

佢發生咩都會講,相處得唔錯。肯聽下我地意見。

別墅

回覆 littlecar 的帖子

佢話點都要讀完依2年high diop, 接唔接到degree再算

別墅

回覆 JoanC 的帖子

因為佢覺得酒吧餐廳時間就到佢,又搵到$, 名店多多限制

首頁

尾頁

跳至