尋晚比煲仔飯鋪囉戀左一晚

MM2H
|
今晚忍唔住要開爐,明天入冬,點知今晚仲有廿幾度……
開餐

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
JD930    發表於 18-11-8 12:12
cake05    發表於 18-11-7 08:26
新用戶
|

MM2H
|
食飽飽,成身大汗
v.sweet
|

心肝寶貝仔
|
足料
Moppyhaha
|
好肚餓...睇相都想想食
油麥麥
|
妳個 staub 幾大 size?
煮幾多杯米,點煮?
MM2H
|
我跟沙朗廚房個食譜,好易整,煮左幾年都冇甩漏,飯焦都比老公清晒
MM2H
|
油麥麥 發表於 18-11-6 20:16
妳個 staub 幾大 size?
煮幾多杯米,點煮?

26 shallow,三人食,2杯米,跟link 食譜

http://sharonholidaykitchen.blogspot.com/2012/07/staub.html?m=1
JD930    發表於 18-11-8 12:12
油麥麥
|
MM2H 發表於 18-11-6 20:21

26 shallow,三人食,2杯米,跟link 食譜

thanks
MM2H
|
油麥麥 發表於 18-11-6 21:19
thanks

試吓吖,的確唔難整
如果喜歡食飯焦,加餸後大火2分鐘,可多加1~2分鐘,係煲邊聞到少少焦香味先較細火15分鐘
油麥麥
|
MM2H 發表於 18-11-6 21:47
試吓吖,的確唔難整
如果喜歡食飯焦,加餸後大火2分鐘,可多加1~2分鐘,係煲邊聞到少少焦香味先較細火15分 ...

妳真係好好
stagea
|

pomanlife
|
MM2H 發表於 18-11-6 20:17
我跟沙朗廚房個食譜,好易整,煮左幾年都冇甩漏,飯焦都比老公清晒
...

你用明火還是電磁爐煮架?我電磁爐好細火唔夠熟,大火會痴底
ttjl7
|

MM2H
|
油麥麥 發表於 18-11-6 22:12
妳真係好好

不過都要試一,兩次,我用絲苗米可能較吸水,2杯米要2杯水(食譜寫1.5)

今晚仲用埋浸冬菇d水兩溝,煲飯好香
我係好為食啫
MM2H
|
pomanlife 發表於 18-11-6 22:14
你用明火還是電磁爐煮架?我電磁爐好細火唔夠熟,大火會痴底

我用電磁爐呀,你試吓跟足佢食譜,先大火滾,轉中火,加餸後再大火轉細火,較時間,真係得架。
最緊要熄火後千奇唔好開蓋,焗佢最少15分鐘
pomanlife
|
MM2H 發表於 18-11-6 22:30
我用電磁爐呀,你試吓跟足佢食譜,先大火滾,轉中火,加餸後再大火轉細火,較時間,真係得架。
最緊要熄火 ...

好呀!唔該呀!
crystal媽咪
|
MM2H 發表於 18-11-6 19:42
今晚忍唔住要開爐,明天入冬,點知今晚仲有廿幾度……
開餐

wow.
我錯重點,我見到好靚嘅煲
MM2H
|
crystal媽咪 發表於 18-11-6 22:40
wow.
我錯重點,我見到好靚嘅煲

bk大把靚靚彩虹LC喎,我好悶蛋只鐘情清一色炭黑