夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家都話人生苦短,為何不能看到盡頭⋯⋯我期望自己不要太長壽,六十歲已經足夠。雖然生活無憂,有仔有女,但係,總覺人生缺少了什麼⋯⋯如果可以從頭再來,我寧願沒有結過婚,沒有生過⋯⋯育兒的壓力,真的會令人瘋狂⋯⋯以前唔明白點解兩公婆會為了教育小朋友而離婚,現在真的有深刻體會⋯⋯如果兩個人都互不相讓⋯⋯互相不能幫襯⋯⋯真的會離婚⋯⋯唉⋯⋯人都癲⋯⋯

tansyneko    發表於 18-11-7 13:07

男爵府

有咩2公婆唔可以坐底慢慢傾呢?

別墅

Solarflare 發表於 18-11-6 23:37
有咩2公婆唔可以坐底慢慢傾呢?

可以傾既,不過傾來傾去都無結果,傾傾下唔啱嘴型又鬧交收場,我都怕左,算了,不如不說

男爵府

Tinahui 發表於 18-11-6 23:42
可以傾既,不過傾來傾去都無結果,傾傾下唔啱嘴型又鬧交收場,我都怕左,算了,不如不說
...

你地兩個一向都係咁硬頸?

別墅

Solarflare 發表於 18-11-6 23:45
你地兩個一向都係咁硬頸?

其實佢比我淋善,不過傾起正經嘢,總係大家各有堅持,不能共事⋯⋯如果係上司下屬,或者係工作夥伴,咁就死得⋯⋯一早拆夥

大宅

Tinahui 發表於 18-11-6 23:05
大家都話人生苦短,為何不能看到盡頭⋯⋯我期望自己不要太長壽,六十歲已經足夠。雖然生活無憂,有仔有女, ...

點樣包容大家嘅分歧絕對係大考驗,仲要係長期作戰

男爵府

Tinahui 發表於 18-11-6 23:50
其實佢比我淋善,不過傾起正經嘢,總係大家各有堅持,不能共事⋯⋯如果係上司下屬,或者係工作夥伴,咁就 ...

係子女教育上分歧最大?
好多夫妻都係咁。
氣在心頭就唔好傾住啦, 等啖氣過左先再傾啦。

大宅

大家都話人生苦短,為何不能看到盡頭⋯⋯我期望自己不要太長壽,六十歲已經足夠。雖然生活無憂,有仔有女, ...

當你去到呢個年紀又未結婚又未生過,可能又會諗,是但結過婚生埋B,都叫人生經歷過,回頭再看都叫嘗試過不枉此生。有時,好嘅唔好嘅係一個package嚟嘅,唔可以話只接收哂啲好嘢,掉哂啲唔好嘢,咁係無可能。

daredreamer    發表於 18-11-8 13:02
RAA    發表於 18-11-7 11:49

複式洋房

六十歲就足夠?仔女大晒未?如果大晒,未自己出去玩下做下義工過下日神,好過日日對住老公面左左,做返啲以前冇時間做,現在未去玩下。

大宅

babygaga 發表於 18-11-7 09:19
六十歲就足夠?仔女大晒未?如果大晒,未自己出去玩下做下義工過下日神,好過日日對住老公面左左,做返啲以 ...

我今年登六當然未夠啦?做大女細細個出來捱幫家?幫忙揍大3个細佬?結婚、生仔、買樓供樓!三年抱兩子捱過甜酸苦辣!離婚、賣樓、走返外家重頭開始?現在弄孫為樂星期六、日做吓兼職都幾聰實!年中去吓旅行不知幾爽趁重行得走得就要活在當下姊妹?

學會放下    發表於 18-11-13 15:40

大宅

好多事情都好後悔, 但後悔都係要面對, 不如找些讓自己開心的事情去分散注意力啦.

男爵府

stella^^ 發表於 18-11-7 09:50
我今年登六當然未夠啦?做大女細細個出來捱幫家?幫忙揍大3个細佬?結婚、生仔、買樓供樓!三年抱兩子捱過 ...

其實人人如果好似你咁睇得開就好,處之泰然。 你啲孫好好福氣,有個咁有智慧同豁達嘅婆婆/嫲嫲

ying_mail    發表於 18-11-8 23:37

別墅

stella^^ 發表於 18-11-7 09:50
我今年登六當然未夠啦?做大女細細個出來捱幫家?幫忙揍大3个細佬?結婚、生仔、買樓供樓!三年抱兩子捱過 ...

我不過想逃避⋯⋯逃避容易面對難⋯⋯有時真系好無心機

大宅

Tinahui 發表於 18-11-7 10:49
我不過想逃避⋯⋯逃避容易面對難⋯⋯有時真系好無心機

我選擇面對黑暗過後?點都會有黎明放鬆啲啦香港人!

複式洋房

有沒有想想去找輔導傾下:

天主教同行熱綫: 25602314 (免費, 自約時間和地區, 受訓義工)
理工大学 : 34003492 or 2766 5761 ($50/節 , 由輔導碩士学生)
明愛輔導 : 2525 6265 資深輔導員 HKD720-1080/節
https://www.counselling.caritas.org.hk/marriage

大約去4-6節 , 已經可以有很大轉變.

別墅

kwokfung 發表於 18-11-7 15:52
有沒有想想去找輔導傾下:

天主教同行熱綫: 25602314 (免費, 自約時間和地區, 受訓義工)

謝謝你的資料(emoji)(emoji)

男爵府

開心吸收勳章

我已經放棄同拒溝通.等小朋友大D.我真系想離婚.

大宅

SUKI20062014 發表於 18-11-8 11:33
我已經放棄同拒溝通.等小朋友大D.我真系想離婚.

咁你怕唔怕到時揾唔到個伴而要自己一個寂寞終老?

複式洋房

有沒有找大家共識又信得過嘅朋友幫助折解。
我都有點像你情況,是她找我的朋友,在朋友幫助之下出現了一點轉機。
我仍很愛她又知是自己的錯,其實大家都愛對方,想信都會有轉機的。

別墅

rtydfg 發表於 18-11-8 14:06

有沒有找大家共識又信得過嘅朋友幫助折解。

其實大家都無錯,只係大家處事方式唔同,搞到好疲累,不能達成共識,唯有其中一方妥協⋯⋯我選擇妥協,因為據理力爭太傷神,又傷感情,但後遺症就係⋯⋯我覺得好疲累⋯⋯唔想講,唔想唸⋯⋯唔想理⋯⋯

首頁

尾頁

跳至