側身訓覺

baby_man_yu
|
我而家懷孕7週,大家有無試過側身訓之後,轉身平躺時個肚會抽促一兩下。我驚咁訓會唔會令胚胎唔穩,係子宮到sir黎sir去架?我之前試過兩次出血所以好擔心。有無人有類似情況?
MHW
|
baby_man_yu 發表於 18-11-7 07:45
我而家懷孕7週,大家有無試過側身訓之後,轉身平躺時個肚會抽促一兩下。我驚咁訓會唔會令胚胎唔穩,係子宮 ...

我有呀。好似冇力不受控一左一右抽2下。不是次次轉身都係。上網又冇又講,我冇理了⋯現在20周好似已經冇乜
Lovehopefaith
|
我而家懷孕7週,大家有無試過側身訓之後,轉身平躺時個肚會抽促一兩下。我驚咁訓會唔會令胚胎唔穩,係子宮 ...

7W bb仲好細,點訓都唔會影響佢。我嗰時照平日咁訓都無事!
大到20周左右,側訓(向左訓)會好d ,平訓基本上訓唔到,bb會踢來踢去..
baby_man_yu
|
MHW 發表於 18-11-7 08:49
我有呀。好似冇力不受控一左一右抽2下。不是次次轉身都係。上網又冇又講,我冇理了⋯現在20周好似已經冇乜 ...

係呀,我就係google唔到呢方面就出post問下大家,搞到我而家唔敢側身訓,個人長期平躺條腰好辛苦呀。星期一出血搞到而家又要keep住訓床
cookingbaby
|
月份仲係細,睡姿無影響嘅,依加睡姿係唔會影響到BB嘅。
KaYee228
|

我宜家33週,之前四、五個月時,到宜家間唔中訓覺轉身時肚都抽搐幾下。
我產檢問過政府護士和私家醫生,話個肚越來越大,啲肌肉扯,肌肉要適應,不用擔心。
solterayu
|

我都有類似呢個情況

我係左瞓時抽一抽兩下,平瞓番就無野

而家27周,最舒服的睡姿仍然係平瞓仰睡,左右側都唔係好舒服
jwong327
|
我12wk前都係平躺,試過側身訓覺得個肚好似壓住咁好唔舒服,但平躺耐腰背又會勁痛
haha748494
|
依家胎兒仲細,平訓,側訓都OK。
vclk
|
我有阿 因為慣左
不過盡量平訓
cherrylee1105
|
醫生話叫我打側訓
話左側右側都冇問題

不過聽得多個說法係左側較好
都盡量左側

醫生都係話平躺仰睡會令個胎含氧量偏低
(其實又未話缺氧)

又係物競天擇講法
有d BB頑強到可能俯臥趴睡都唔會有事

頑強的總是別人的BB
自己嗰個還是小心點好

Vickylxt
|

唔好咁在意,宜家呢個時候點黎點舒服,去到6個月後才要左右側訓,平訓可以放一個要枕或靠係老公隔離斜斜地咁就得了。