論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

求意見,我家印傭之前一直起我老公屋企打工7-8年,之前幫我老公呀嫂湊左大兩個new born bb,但之後佢呀嫂移民就比左的老爺用,到我今年5月生左對twins,佢就泥左我到做,幫手湊b,我自己亦係ftm, 但問題就開始泥了。

佢泥既第一日係我出院的第一日,果時兵荒馬亂,我又咩都唔識,又冇請工人的經驗,亦唔識湊仔,所以冇同佢訂立任何規矩,但問題就泥了。

問題1: 佢湊bb成日恰眼訓,試過抱住bb餵奶掃緊風都恰眼訓,試過幾次抱住bb企起到都訓著,我見到好牙煙,所以唔洗佢餵夜奶,佢只係日頭幫手餵下奶咁,同做下家務,但佢仍然係恰晒眼訓,但明明bb大部份時間係我湊,實際冇咩野做

別墅

回覆樓主:

問題2: 佢湊bb手法好唔安全,抱bb入廚房掃依樣果樣,叫左唔好,唔知係冇記性定唔覺得有問題,所以叫左佢都繼續咁做,氹bb訓教用紗巾放起bb面上走左去,又用個枕頭壓起bb面上,我起cam到見到,即刻叫佢唔好咁做,點知佢發脾氣起bb面前一野大力擲左個枕頭起床尾,然後走左去,之後發左成個下晝脾氣,搞到我勁驚,唔敢再野佢。佢又試過抬高bb同佢玩,bb得半歲,我叫佢唔好抬高好危險,佢仲駁嘴話佢冇,我指住個cam話我頭先見到你有抬,之後佢駁嘴話佢有捉實。佢湊bb方法危險,直接叫佢唔好做,佢就發脾氣,之後過幾日又繼續做番,我覺得好牙煙。

別墅

回覆樓主:

問題3: 唔熟唔食,我老公佢地屋企一直既practice係佢買送唔洗交單,d錢用完可以直接不停問我老公拎,但我發現依個工人拎得好頻密,仲要係每個星期六晚先走泥問我老公拎,我老公每次比500佢去買送,佢隔幾日又問老公泥,但每次煮既都係豬扒雞翼,炒腸仔,蒸蛋豆腐依d cheap野,我同老公講依個問題,我老公話以前佢屋企都係咁,當係容許佢咁打斧頭。之後我發現屋企d米用得好快,原來佢每個星期六都會煲滿一個飯煲既飯,星期日帶出去同朋友gathering,有次d米差唔多用晒,佢仲催我星期六一定要買到米比佢,同老公講依個問題,佢又話容許佢。

333s    發表於 18-11-7 13:24
333s    發表於 18-11-7 13:24

別墅

問題4: 衛生差,佢泥煮飯比我食,我已經試過好多次一食完肚痾,bb就泥加固,唔敢比佢煮野bb食

問題5: 私自影bb相,佢經常趁我唔起到私自影bb相,仲要不停影,仲要幫bb擺pose影,最大問題係佢有影bb沖涼的相,然後send去比我老爺睇,我係要我老爺比張相我睇我先知,我又見個工人張bb張相擺落自己whatapps個profile pic, 個工人次次影相都好鬼鼠,佢應該知道唔影得,我同老公講,佢話佢錫bb先影佢地相,又話容許佢。我亦唔敢叫佢唔好,因為怕講左佢對bb唔好。

別墅

回覆樓主:

問題6: 工作時間不斷玩電話,bb基本上係我湊晒,佢只係有時我休息下或出去時幫下手,但我見佢同bb玩緊都冇時冇刻禁電話,仲要將部電話放埋上bb床上面,做家務就塞住耳仔聽歌或者同人地傾電話,我起到都係咁傾,成日d家務屋企冇人時就唔做,到我地起屋企先拎出泥做,時間觀念好差,永遠吩附佢的食飯時間都遲成半個鍾壓一個鍾先有得食,例如同佢講8點食飯,佢7:45分先煮,之前就起自己房禁電話。

我發現依個工人最大問題係唔聽我講,成日都講以前我老爺果到做係點點點,我直接同佢講就發脾氣,婉轉同佢講佢又get唔到

別墅

工人好處:
1.煮飯好食
2. 我老公屋企用左好耐,我老公話佢起碼熟佢人品,話驚請過個陌生人泥屋企湊b唔放心
3. 佢係識湊b餵奶果d,而且都熟手
4. 話頭醒尾,但不受我控制

咁我換唔換新工人好呢?我既考慮係驚湊孖b難請工人

男爵府

1. 煮飯好食但食到你肚痛有乜用? 連bb加固都唔可比佢煮咁佢幫到你啲乜? 而且 日日打斧頭打到咁出面, 比香腸你食。比著我已經炒左。
2. 佢人品好好咩? 唔聽太太話, 湊b玩手機, 偷影bb相, 成日躲係房玩手機唔幫太太手, 無時間觀念。我估你係ftm? 其實係係度實個b, 仲使乜怕姐姐人品?
3. 佢係識丫。但成日唔幫手有鬼用? 咪又係你自已做番。
4. 睇你想要啲乜啦, 話頭醒尾係好難得, 但我中意啲姐姐聽我話, 我比得錢佢, 佢就唔可以自把自為。我而家呢個唔醒, 但我可以控制。最怕啲工人你叫佢向東佢就向西, 比我好大精神壓力。

可能樓主你太後生, 呢個老 seafood 一定唔甘心聽你支笛, 而且佢比你老爺果邊縱壞了, 有你老爺/老公backup, 而且你又怕對佢唔好佢會傷害bb。

我敢話你係家中既地位比呢個工人底。你同老公投訴, 老公support工人都唔support太太。妹仔大過主人婆。你問下自已可以忍到佢幾耐。

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

別墅

Solarflare 發表於 18-11-7 09:35
1. 煮飯好食但食到你肚痛有乜用? 連bb加固都唔可比佢煮咁佢幫到你啲乜? 而且 日日打斧頭打到咁出面, 比香腸 ...

你直程講中我心聲,我勁想換左佢,但老公次次都話唔想請過其他陌生人泥屋企,又話依個工人佢用左好耐知佢錫bb,但上次佢向bb發晒老脾,比cam拍低左,我比左老公睇,老公終於話肯換工人,而佢既原因係話因為我同工人相處唔到,同埋話請個菲傭可以同bb講下英文,但要等佢完約,同埋佢話我如果請左個唔好的要承擔後果咁。講真依個工人我覺得似我99多過似我工人,佢入泥咁耐都係直接叫我英文名,叫我bb直接叫佢地做呀仔呀女咁,聽到我好嬲

別墅

好幾次我帶佢同bb覆診,我叫左佢起出面等,去到姑娘叫我入去時,佢又借頭借路走埋入去聽,有次仲越過我就去問姑娘可唔可以錫bb,聽到我好驚,因為我一直起屋企大聲話比老公聽唔可以錫bb,我做呀媽都冇錫b因為大人口多菌,而佢走去問依個問題,我怕佢有偷錫bb

大宅

其實你自已都已選擇了, 你自己唔知? 你寫佢問題, 用左5篇, 寫佢好處, 用左4句, 仲要有D根本唔係好處....

水晶宮

回覆樓主:

在工人眼中, 你只係嫁入黎老闆屋企的女人, 你從来不是佢老闆, 佢点會聽你指示?

你係唔會洗得郁呢個工人, 你叫佢返去服侍你夫家, 自己揾过個工人好過啦。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實上述好多POINT, 都支持你自己換工人了

男爵府

birdbird 發表於 18-11-7 10:13
在工人眼中, 你只係嫁入黎老闆屋企的女人, 你從来不是佢老闆, 佢点會聽你指示?

你係唔會洗得郁呢個工人, ...

係。佢仲比太太早入門, 當正自已係奶奶咁。
樓主邊有可能食得主佢?

男爵府

歌儀 發表於 18-11-7 10:00
你直程講中我心聲,我勁想換左佢,但老公次次都話唔想請過其他陌生人泥屋企,又話依個工人佢用左好耐知佢 ...

問你老公。而家我係太太, 佢係工人, 仲乜成日要太太就個工人? 唔係工人要服侍太太咩? 點解我要捱香腸? 捱魚蛋? 工人同個太太夾唔到就要換工人架啦。個工人似家婆多過工人, 都痴線。

男爵府

歌儀 發表於 18-11-7 07:52
求意見,我家印傭之前一直起我老公屋企打工7-8年,之前幫我老公呀嫂湊左大兩個new born bb,但之後佢呀嫂移 ...

換。你係主人,佢唔聽你支笛佢識飛都冇用。

象牙宮

歌儀 發表於 18-11-7 07:52
求意見,我家印傭之前一直起我老公屋企打工7-8年,之前幫我老公呀嫂湊左大兩個new born bb,但之後佢呀嫂移 ...

5月生左對twins, 現有半歲。
公喜生了twinsBB
最困難BB头2个月。都過去了。晚上無法好睡。

半歲-慢慢好湊至1歲。舒服D
1歲-麻煩D,BB爬上,爬下。煩DD。

list out 工人的缺點,優點。比較下。自己更清晰知道我要的是什么了。

問你: 你或老公家人,可有退休的,間中可來家?

往后日子,別給工人當上主菅。自己作主菅錢,帶車仔買菜吧。每周去3-5次吧。
唔識煮,買腌好的。
加購些廚房家電為自己服務。(智能壓力鍋,氣炸煱)

工人:家務+照顧BB+協助備菜。切菜,肉。

有困難,网上求救煮法/菅理工人之事。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢當自己係你家婆, 專同男人social. 可能2父子都啱。
毛巾cover baby 面, 容乜易焗親。
我一定炒。

大宅

我會斷佢約,心地唔好,本質亦壞,婆仔大過主人婆!

俾佢完約盞累其他僱主,將心比己,你見到個工人嘅履歷係同一家庭做成5個約,你都會覺得佢應該幾好,下一家僱主抱住呢個諗法請咗佢就瀨野喇。斷佢約,佢搵工時起碼新僱主會有所警惕。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

換人

首頁

尾頁

跳至