(呻)Pxxl Con 學生質素(emoji)

newbieC9
|

自己大肚8個幾月,返工搭東鐵都知道人多,亦唔expect會有人讓座,所以都會搭頭等,企都企得鬆動d。

每日返工都會遇到3個 Pxxl Con女學生(2個小學部、1個中學部)。經過多星期觀察,見佢地3個都會見人一落車,唔理自己企幾遠,唔理附近有無老人家、大肚婆、小朋友,都即刻衝去搶位。今朝返工又係無位我要企,正正我隔離個小姐落車。諗住等個小姐離開座位先過去(其實只係移一步),點知個小姐一起身都未行,有個Pxxl Con女學生即喺5-6步以外衝過嚟,之後坐低拎電話出嚟打機,完全無言(emoji)

傳統名校學生d質素原來都不外如是.....
Babyeddie
|
newbieC9 發表於 18-11-7 09:20
自己大肚8個幾月,返工搭東鐵都知道人多,亦唔expect會有人讓座,所以都會搭頭等,企都企得鬆動d。

每日 ...

我可能見過
musiccisum
|

每日 ...

可能咁啱呢3個學生,樹大有枯枝
Happybabyhbb
|

每日 ...

我住呢度有3個paul cxx女仔,一個好乖好有禮貌,爸媽都好有禮貌成日微笑見到一定打招呼。另外兩個係姐妹,對眼生係頭殼頂,同個爸爸一樣,出出入入順手hold住門比佢地,永遠無講唔該。我覺得係父母家教問題大過學校問題⋯⋯
newbieC9
|
Happybabyhbb 發表於 18-11-7 09:37
我住呢度有3個paul cxx女仔,一個好乖好有禮貌,爸媽都好有禮貌成日微笑見到一定打招呼。另外兩個係姐妹, ...

我都同意,所以要提醒自己做好身教,教好自己的小朋友,唔想小朋友俾人話無家教
Poyau
|
品格因人而異
Jane1983
|
咁呢幾個係差d,不過應該係家教多過學校。
Charlotte_mom
|
我住學校附近,見好多,唔講啦!
erichow
|

每日 ...

樹大有枯枝
名校有廢柴
tttt709394
|
呢啲係家教問題
waynewon
|
學校教知識,品格應該由父母教。
Dear-Valerie
|

del.
velma
|
銅鑼灣嗰間?
feifei_baby
|
我試過每天,係每天俾st mxry唔同學生打尖,又試過俾PC家長打尖,仲俾佢話返轉頭叫我報警,最近俾薄扶林弘x的小學生攝位排隊,個家長見小朋友攝位成功仲露出欣慰的笑容.... 又代表咩呢?家教身教遠重要過學校教,俾幾萬學費就包變淑女咩⋯⋯
sushiroll    發表於 18-11-7 22:18
卡卡公主^^
|
家教大於一切
tsung
|
Poyau 發表於 18-11-7 14:13
品格因人而異

Poyau    發表於 18-11-8 00:09
Poyau
|
velma 發表於 18-11-7 20:09
銅鑼灣嗰間?

得一間叫con
木土土
|

每日 ...

相信全港無一間學校,係所有學生都有禮貌唔同人爭位坐。

newbieC9
|
velma 發表於 18-11-7 20:09
銅鑼灣嗰間?

係呀。
newbieC9
|
木土土 發表於 18-11-7 21:02
相信全港無一間學校,係所有學生都有禮貌唔同人爭位坐。

係,而小朋友/學生搶位都唔罕見。不過同一車廂,3個唔識但同校嘅學生都有同一行為,真係令人會諗間學校有無教德育課,仲要係天主教學校(emoji)(emoji)‍♀️