自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

檸檬嫂 發表於 18-11-7 15:51
我心態同妳一樣,仲諗住過咗小學安落晒,點知我仔中學都要種,種得好可以加操行分
...
種花又關操行事, 搵阿媽笨

男爵府

我心態同妳一樣,仲諗住過咗小學安落晒,點知我仔中學都要種,種得好可以加操行分
...
中學都要
其實幼園小學中學都好,可唔可以比學生自己揀參唔參與架?
我兩年前果棵仲在生,如果今年又種得好冇死,下年又再派....屋企邊有咁多位擺盆栽啊....

瑪瑙宮

siumak 發表於 18-11-7 15:29
我以為上小學可以有得揀﹐
點之學校連通告也沒有就叫我地帶個膠袋回去拎花回家﹐
唉... 康文署哩壇o野真係 ...
屋企又冇窗台位, 盆野我放響廚房先有太陽曬下, 真係知唔知香港人住地方好細小, 搵個地方有太陽曬都難架

瑪瑙宮

mitchan 發表於 18-11-7 16:12
中學都要
我兩年前果棵仲在生,如果今年又 ...
同意, 我上年果盆未死, 又冇理由唔淋水整死佢架, 仲要生到好鬼長, 我想叫老公將佢去公園移植左佢, 但我諗咁樣做應該唔得

瑪瑙宮

mitchan 發表於 18-11-7 16:12
中學都要
我兩年前果棵仲在生,如果今年又 ...
中學都要種真係好令人絕望

侯爵府

陪月勳章

Pollyowen 發表於 18-11-7 16:13
屋企又冇窗台位, 盆野我放響廚房先有太陽曬下, 真係知唔知香港人住地方好細小, 搵個地方有太陽曬都難架:joy ...

上年盤黃時鐘花﹐
早兩個月我先至係 free group 送在俾人﹐
一天都光晒;

盤花住係我屋企果段時間﹐
塞住我個廚房﹐
廳又無位﹐
棵花又一味得個高字向上發展﹐
好日又唔開下花o既﹐
佢唔高都算啦... 生到爬晒牆﹐
好煩。

瑪瑙宮

響bk討論多d, 會唔會遲下可以唔使一人一花

瑪瑙宮

siumak 發表於 18-11-7 16:16
上年盤黃時鐘花﹐
早兩個月我先至係 free group 送在俾人﹐
一天都光晒;
係呀, 我果盆生到彎彎曲曲, 依家伸左一支響窗外面, 上次打風要收返果支葉入屋, 諗起都好笑

currypru    發表於 18-11-8 10:58

侯爵府

陪月勳章

Pollyowen 發表於 18-11-7 16:19
係呀, 我果盆生到彎彎曲曲, 依家伸左一支響窗外面, 上次打風要收返果支葉入屋, 諗起都好笑
...

遇到你我覺得搵到知音呀。

瑪瑙宮

siumak 發表於 18-11-7 16:23
遇到你我覺得搵到知音呀。
我有諗過係咪可以剪左佢再插落泥度種, 係咪會自己再生根

侯爵府

陪月勳章

Pollyowen 發表於 18-11-7 16:33

一盤已經好夠,不用再分支了。。。

瑪瑙宮

siumak 發表於 18-11-7 16:41
一盤已經好夠,不用再分支了。。。
講得好, 我都係返去攪埋今年果盆先, 我仲懶得轉盆

大宅

Pollyowen 發表於 18-11-7 16:33

我有剪, 之後插番落同一個盆入面, 有繼續生同開花, 所以我屋企個盆唔係好高

瑪瑙宮

cassy_w 發表於 18-11-7 17:04
我有剪, 之後插番落同一個盆入面, 有繼續生同開花, 所以我屋企個盆唔係好高
...
但支野下面d葉甩曬, 得頂頂有葉同花

cassy_w    發表於 18-11-7 17:37

公爵府

andyman 發表於 18-11-7 13:23
雞蛋殼非常好用, 先沖洗乾淨, 曬乾,用微波爐叮4分鐘,等暖暖地就敲碎撈入泥用, 大約幾天後,你會明顯見啲葉 ...

好叻。

男爵府

維基百科:

一串紅(學名:Salvia splendens)是唇形科鼠尾草屬的一種植物。也稱爆竹紅等,原生於巴西。可用作觀賞花卉[1][2],全草可藥用

適合溫度20℃-25℃,15℃以下葉色發黃,30℃以上花、葉變小。播種容易,而且所需關注不多。開花期由秋末至翌年早春,最適宜全年日照,但在烈日下有一定程度的蔭頂會較佳。在潮濕環境下其最大的害蟲為蛞蝓

多年生草本植物,株高80~100厘米。葉子對生,卵形,有長柄,邊緣鋸齒狀。夏秋頂生總狀花序,邊被紅色茸毛,2~6朵小花輪生,唇形花冠,伸出花萼外;花色以紅色居多,也有開白色花(一串白);花萼萼狀,與花瓣同色。花謝後,花冠脫落,花萼宿存;花期7~11月

子爵府

etam724 發表於 18-11-7 11:08
我試過用洗米水淋完,盆花好臭

洗米水需要發酵完先可以做肥料

公爵府

...

唔係掛,中學仲要種? 我仔今年k3, 咪漫漫長路

大宅

...

我仲以為讀完幼稚園唔使再一人一花啦!點知連中學都要!真係漫漫長路

珍珠宮

etam724 發表於 18-11-7 11:40
請問用邊款營養液呢?謝謝

佢有分開花植物定水種植物
我揀左呢款買

Cheuk2012    發表於 18-11-22 09:13

首頁
23456...12

尾頁

跳至