自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

回覆 SandyBabyChu 的帖子

不過green自動入到,我諗住申請左張ae cx卡先

用戶要求終止服務

如果我之前已經買左機票,仲有無得儲返miles入我張ae cx到??

侯爵府

我覺得你如果飛得多,Marco Polo club usd 100是值得比錢join

珍珠宮

lammmm16 發表於 18-11-7 16:10
如果我之前已經買左機票,仲有無得儲返miles入我張ae cx到??

簽賬額引起嘅里數

飛行里數
唔係計買果下,係飛左先入賬

子爵府

oldyc 發表於 18-11-7 15:27
每年20points, 2 轉短線東南亞就得, 不過要俾錢續就無謂
How to count?

用戶要求終止服務

回覆 終極熊貓 的帖子

其實應該點入/點儲到里數??

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

luvkaka 發表於 18-11-7 10:14
回覆 lammmm16 的帖子

一張AE CX CARD幫到你, 一次過搞矖

唔得,菠蘿卡要申請,priority check in 人多時好有用,入lounge, 因為多左人綠色,所以e+比以前著數差左,silver 會好d.

子爵府

paramount1980 發表於 18-11-7 16:15

https://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/frequent-flyers/about-the-club/earning-club-points.html

To be or not to be  that is the question~

珍珠宮

paramount1980 發表於 18-11-7 16:15

每程機來回唔同class 就有不同的club points, 如果網上買機票時,比錢時會show 埋比你睇,儲夠就可免費續會或 upgrade silver. 成日飛係有用的,趕時間priority check in 先最有用, 行李多數都先出黎,咁趕時間就好有用

用戶要求終止服務

回覆 SandyBabyChu 的帖子

未結

男爵府

國泰AE卡有兩種,"尊尚卡" 就可免費申請Marco polo green card (1年、原價US$100), 這張AE卡也可以無限次數入環亞lounge 的。

Marco Polo green 優勢不多,只是check in 有專屬counter 比一般快,boarding 和 premium econ 排同一隊也是比一般economy class 早上機。
Pajamama is learning to be a good mama ^o^

瑪瑙宮

大廚勳章

lammmm16 發表於 18-11-7 14:28
回覆 tintinlam 的帖子

原來係咁~ 不過我張綠卡想用黎儲miles咋

儲miles不需綠卡。。去am開個會員。。。再食幾張信用卡迎新。。就已快好多。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

peaceaa1122 發表於 18-11-7 16:21
唔得,菠蘿卡要申請,priority check in 人多時好有用,入lounge, 因為多左人綠色,所以e+比以前著數差左 ...

菠蘿會綠色可以入lounge?

如果係坐商務有冇菠蘿會都可以入lounge啦。。但係碌卡如果唔係坐商務入唔到lounge喎。。

喺香港排隊就好似着數啲排埋去商務嗰條隊。。。。但去到外地冇呢個優先隊服務
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

侯爵府

SandyBabyChu 發表於 18-11-7 14:40
Asia Miles 你張ae card已經儲到
green冇乜用,cx hx 有個特別counter for check in, 唔使排咁長龍, 但係 ...

想問如果有ungrade 是否在check in後選左經濟位而到左機場先知?

珍珠宮

seaheart88 發表於 18-11-7 20:58
菠蘿會綠色可以入lounge?

如果係坐商務有冇菠蘿會都可以入lounge啦。。但係碌卡如果唔係坐商務入唔到lou ...

check in 時, 商務咪去商務排,但另外係有個counter 係 for 菠蘿會員/商務。去外地都一樣,見到有菠蘿counter就可以快好多

瑪瑙宮

大廚勳章

peaceaa1122 發表於 18-11-7 22:54
check in 時, 商務咪去商務排,但另外係有個counter 係 for 菠蘿會員/商務。去外地都一樣,見到有菠蘿cou ...

如果申請卡是免費有菠蘿會就冇所謂。。但係如果要比$100美金就唔值囉。。排隊排快啲。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

eehhmm 發表於 18-11-7 22:52
想問如果有ungrade 是否在check in後選左經濟位而到左機場先知?

我試過兩次買Y class, 去到機場check in counter, 個地勤話班機好full, upgrade 我去business class. 一次由大阪返,另一次係KL返

水晶宮

peaceaa1122 發表於 18-11-7 16:21
唔得,菠蘿卡要申請,priority check in 人多時好有用,入lounge, 因為多左人綠色,所以e+比以前著數差左 ...

Green 入唔到lounge, 入lounge係用CX AE 或priority pass

伯爵府

popocat 發表於 18-11-7 23:26
我試過兩次買Y class, 去到機場check in counter, 個地勤話班機好full, upgrade 我去business class. 一次 ...

依家cx成日overbook d機位,變相菠蘿會易upgrade左

水晶宮

SandyBabyChu 發表於 18-11-7 14:40
Asia Miles 你張ae card已經儲到
green冇乜用,cx hx 有個特別counter for check in, 唔使排咁長龍, 但係 ...

green 登機排premium economy條龍,早過economy 上機.
但green入唔到lounge

首頁

尾頁

跳至