義大利行程建議

littlesister
|
剛買左出年5月義大利機票,米蘭入羅馬走,剩計玩16天,第一次去,請有冇 jm 有行程建議?除左威尼斯、Florence, Rome 之外,仲有冇其他地方建議呢?dolomites 有冇姊妹去過? Lake Cosmo 又靚唔靚?希望各位俾d意見,因為完全未 book 民宿酒店
bbqueen
|
littlesister 發表於 18-11-7 10:10
剛買左出年5月義大利機票,米蘭入羅馬走,剩計玩16天,第一次去,請有冇 jm 有行程建議?除左威尼斯、Flore ...

去米蘭, 我會去五魚村, stay 2 晚都得
|
bbqueen 發表於 18-11-7 15:39
去米蘭, 我會去五魚村, stay 2 晚都得

請問你自駕定搭火車?我見威尼斯好似車唔可以入,請問你去時係咩行程呢?
basilmama
|
littlesister 發表於 18-11-7 10:10
剛買左出年5月義大利機票,米蘭入羅馬走,剩計玩16天,第一次去,請有冇 jm 有行程建議?除左威尼斯、Flore ...

Lake Come, Lake Garda 都值得去
不過最近天氣問題,好多地方都有damage
如果你去Venice 可以去埋Verona
wcpcelia    發表於 18-11-8 11:18
bbqueen
|
littlesister 發表於 18-11-7 17:18
請問你自駕定搭火車?我見威尼斯好似車唔可以入,請問你去時係咩行程呢?
...

我哋係自駕, 將架車擺喺威尼斯外面, 再坐火車入去

去咁多日, 米蘭先去五漁村 , verona, modena 去陳醋博物館, 可以落埋下面 florence , rome,, 拿坡里, sorento, positano, 海岸沿線好靚, 龐貝古城
|

我暑假去
米蘭入
都未plan
|
bbqueen 發表於 18-11-7 23:45

去咁多日, 米蘭先去五漁村 , verona, modena 去陳醋博 ...

你去幾日?
我打算7-8日
|
basilmama 發表於 18-11-7 18:12
Lake Come, Lake Garda 都值得去
不過最近天氣問題,好多地方都有damage
如果你去Venice 可以去埋Verona

請問住米蘭去 Lake Como 即日來回ok 嗎?
Lake Garda 近邊?
|

去咁多日, 米蘭先去五漁村 , verona, modena 去陳醋博 ...

請問五漁村住邊?有冇介紹呢?
威尼斯泊車在邊度?貴嗎?
sorento, positano 少見人講,請問要預幾多日?

|
232 發表於 18-11-8 07:01
我暑假去
米蘭入
都未plan

一齊研究下丫
bbqueen
|
littlesister 發表於 18-11-8 15:28

請問五漁村住邊?有冇介紹呢?

五魚村 我住 La Spezia station, 隔離就係警署, 應該係似旅館, 送一日車飛畀我哋入去, 仲包咗一個車位, 亦可揸車入去其中一個村, 好似係 M 字頭最大嗰個

村入面嗰啲可能冇冷氣, 你自己留意, 同埋近海,海浪聲會好大, 夜晚可能瞓唔到

泊車費唔記得, 歐洲一般泊車 hour rate 同香港價錢差唔多, 如果計埋一日應該幾貴, 其實應該坐火車仲方便, 不如你搵下近車站附近, 有冇酒店

sorrento 起碼要兩日, 暑假時候會好塞車, 根本搵唔到位泊車, 五月去應該會好好多啩, 不過就算唔揸車, 巴士條龍都好長! 揸車行海岸線風景好靚, 好多檸檬產品, 檸檬果汁賣!
|
bbqueen 發表於 18-11-8 21:35

五魚村 我住 La Spezia station, 隔離就係警署, 應該係似旅 ...

多謝你回覆
請問 La Spezia station 住邊間?可以介紹下嗎?
其實我想緊好唔好在米蘭搭火車到威尼斯,玩左之後才租車去義北,但 Lake Como 又較近米蘭,有d煩惱
請問義大利其實他地方有冇住宿介紹呢?Thanks
bbqueen
|
littlesister 發表於 18-11-9 15:58
多謝你回覆
請問 La Spezia station 住邊間?可以介紹下嗎?
其實我想緊好唔好在米蘭搭 ...

La Spezia station 住間係 Axxx, 全名吾記得,你 sesrch 下, 冇 lift, 行李要托上幾層樓, 細規模, 唔會好多房, e + 五漁村都好多人去, 你最好早啲 book!

Sorrento 住過 the moon, 有游泳池, 有露台望到海景, 沿岸都有啲靚嘅酒店, 餐廳戶外食飯可以 俯瞰望到夜景, 好靚, post card feel

Milan town 住The Square,住過幾次, 行 10 mins 到 米蘭大教堂
basilmama
|
littlesister 發表於 18-11-8 15:25
請問住米蘭去 Lake Como 即日來回ok 嗎?
Lake Garda 近邊?

無話唔得,不過stay 1-2晚好D,Lake Como 附近仲有其他景點。
Lake Garda in between Venice and Milan
仲有Milan 附近有個新outlet 好正
|

請問你話住威尼斯外面,即係邊度呢?而家 book 緊住宿,好頭痛下
|
bbqueen 發表於 18-11-8 21:35

五魚村 我住 La Spezia station, 隔離就係警署, 應該係似旅 ...

請問你自駕既路線係點架?原車程都幾長,我本想由 Milan to lake Como, lake Como to verona, Verona to dolomiti, then to Venice, Venice to Florence, Pisa, 五漁村, 再去 羅馬, 點知原來好多都經番 Milan or Verona, 而且仲下下3 個幾鐘,我又唔想老公揸到咁辛苦,但中間又唔知有咩地方可以停一晚
|
basilmama 發表於 18-11-13 14:08
無話唔得,不過stay 1-2晚好D,Lake Como 附近仲有其他景點。
Lake Garda in between Venice and Milan
仲 ...

請問 Lake Como 有冇住宿介紹呢?附近有咩景點?

另外 Lake Garda 可以 在去 Venice 途中順路玩嗎?

basilmama
|
littlesister 發表於 18-11-14 00:38
請問 Lake Como 有冇住宿介紹呢?附近有咩景點?

另外 Lake Garda 可以 在去 Venice 途中順路玩嗎?

意大利大部分b&b 質素晤錯。
我去意大利有自己屋、尤其Como,所以介紹唔到。不過提一提,有D好近教堂,朝早bell ring 可以好應。
你search bellagio

可以stop by at Lake Garda 食個lunch
bbqueen
|
littlesister 發表於 18-11-14 00:36
請問你自駕既路線係點架?原車程都幾長,我本想由 Milan to lake Como, lake Como to verona, Verona to ...

我唔係一次過玩曬呢 幾個地方, 我有坐火車亦都有坐內陸機, 通常超過 3 個鐘, 唔會自駕, 會坐火車 同 内陸機! 如果你淨係想自駕, 可以中間考慮停一停食 lunch, 或者住一晚, 第 2 朝早再繼續行程, 意大利人揸車好快, 所以要有充足精神!

我冇去 lake como, 唔順路嘅話 , 或者你要 skip 一兩個地方, 留返下次再去!
bbqueen
|
littlesister 發表於 18-11-14 00:30
請問你話住威尼斯外面,即係邊度呢?而家 book 緊住宿,好頭痛下
...

威尼斯係好幾年前, 唔太記得, 應該酒店唔係特別好, 用 google map 可以搵到好多附近既酒店!