親子旅遊

跳至

首頁
12345...60

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

basilmama 發表於 18-11-14 00:43
意大利大部分b&b 質素晤錯。
我去意大利有自己屋、尤其Como,所以介紹唔到。不過提一提,有D好近教堂,朝 ...

請問係咪世界各地都有架?唔知點解 search 唔到 bellagio, 好似搵極都冇義大利咁
如果想即日來回 Lake Como, 搭火車來回,去到搭巴士或船一日遊,請問有邊幾個小鎮係推介?我見最多人去 Bellgio, Varenna, Menaggio, 請問你認為係咪呢?

琥珀宮

畀面勳章

bbqueen 發表於 18-11-14 02:03

我唔係一次過玩曬呢 幾個地方, 我有坐火車亦都有坐內陸機, ...

我而家可能由米蘭搭火車直去威尼斯本島,住工晚再搭火車出 Verona 先粗車,先上 Dolomiti, 再落 Florence, 五漁村, Pisa, Napoli (想去藍洞),Serrento, Rome

你認為點呢?請問住 Napoli 定 Sorrento 好呢?未得閒做功課,去藍洞好似由 Napoli 出島,請問你有冇去過呢?

琥珀宮

畀面勳章

bbqueen 發表於 18-11-14 02:09
威尼斯係好幾年前, 唔太記得, 應該酒店唔係特別好, 用 google map 可以搵到好多附近既酒店!
...

威尼斯我 book 左三晚 apartment, 當天應該一早由米蘭搭火車直去到本島,但 apartment 距離火車話 10 min 唔知會唔會好麻煩呢? 另外想問三天夠唔夠呢?

琥珀宮

畀面勳章

basilmama 發表於 18-11-13 14:08
無話唔得,不過stay 1-2晚好D,Lake Como 附近仲有其他景點。
Lake Garda in between Venice and Milan
仲 ...

請問米蘭附近個 outlet 交通方便嗎?半日得唔得?

子爵府

littlesister 發表於 18-11-17 13:25
請問係咪世界各地都有架?唔知點解 search 唔到 bellagio, 好似搵極都冇義大利咁
如果想即日來 ...

http://lakecomotravel.com/bellagio/

子爵府

littlesister 發表於 18-11-17 13:35

我覺得交通唔方便,去嘅多數揸車,有免費car park

子爵府

littlesister 發表於 18-11-17 13:33
威尼斯我 book 左三晚 apartment, 當天應該一早由米蘭搭火車直去到本島,但 apartment 距離火車話 10 min ...

我係住威尼以外嘅酒店, modern 又新 ge 酒店, 好似有 shuttle bus 去 火車站, 但係夜晚回程, 我哋需要坐的士返酒店! 我自己去過幾次威尼斯我都係用一日喺島上行下, 3日對我嚟講係太多

子爵府

littlesister 發表於 18-11-17 13:30

我而家可能由米蘭搭火車直去威尼斯本島,住工晚再搭 ...

Napoli 最出名就係食 pizza, 同埋去龐貝古城, 仲有上山睇夜景 ( 不過呢個我冇去, 因為驚治安唔係咁好)! 近海岸有好多出名酒店, 不過我個人覺得呢個地方似海濱長廊,都可以影下相!
Napoli 係意大利最窮嘅城市, 同米蘭係好大分別, 條街都污糟啲, 冇乜地方可以shopping, 搵唔到街位泊車, 多數要泊停車場, 感覺上啲人, 真係似壞人多啲! 呢度啲餐廳都要小心睇餐牌, 小心有附加費!Napoli 我住 stelle 車站隔離都好方便, 包麵包 早餐!

藍洞坐船去好似幾貴, 睇嘅時間好似只有幾分鐘 , 所以我都冇去!

子爵府

littlesister 發表於 18-11-17 13:30

我而家可能由米蘭搭火車直去威尼斯本島,住工晚再搭 ...

Napoli 住車站附近 stelle, sorrento 住 the moon, 兩個地方都有住

琥珀宮

畀面勳章

basilmama 發表於 18-11-17 13:49
http://lakecomotravel.com/bellagio/

Thank you

琥珀宮

畀面勳章

basilmama 發表於 18-11-17 13:50
我覺得交通唔方便,去嘅多數揸車,有免費car park

咁真係比較麻煩,因為我會去完 Venezia 先租車,請問除左 Milan 之外,仲有冇邊個 Outlet 比較好?係咪 Florence 附近都有 Outlet?

琥珀宮

畀面勳章

bbqueen 發表於 18-11-17 20:42
我係住威尼以外嘅酒店, modern 又新 ge 酒店, 好似有 shuttle bus 去 火車站, 但係夜晚回程, 我哋需要坐的 ...

你咁講我又去望過下,原來去埋 Murano and Burano 都兩天都夠,咁我又要度下點行啦,可能第二晚黃昏就走去 Verona 住,之後租車去北義

請問 Florence 要留幾多日先夠?住一晚係咪太趕呢?

子爵府

littlesister 發表於 18-11-17 22:48
咁真係比較麻煩,因為我會去完 Venezia 先租車,請問除左 Milan 之外,仲有冇邊個 Outlet 比較好?係咪 Fl ...

Noventa di Piave Designer Outlet
近Venice

琥珀宮

畀面勳章

bbqueen 發表於 18-11-17 20:51

Napoli 最出名就係食 pizza, 同埋去龐貝古城, 仲有上山睇 ...

見你咁講我又麻麻地想去 Napoli 我見由 Florence or Pisa 去 Napoli/ Sorrento 都成6個鐘,請問中途除左 Rome 之外,仲有冇邊度值得去可以住一晚呢?因我最後 Rome 走,會返左車先玩,所以中途唔會停 Rome

琥珀宮

畀面勳章

bbqueen 發表於 18-11-17 21:04
Napoli 住車站附近 stelle, sorrento 住 the moon, 兩個地方都有住

Thanks

琥珀宮

畀面勳章

basilmama 發表於 18-11-17 22:52
Noventa di Piave Designer Outlet
近Venice

請問係咪有個叫 Gucci Outlet? 我諗只可以夠時間去一個咋

子爵府

littlesister 發表於 18-11-18 14:03
請問係咪有個叫 Gucci Outlet? 我諗只可以夠時間去一個咋

聼過,但無去過或了解過

子爵府

littlesister 發表於 18-11-17 22:54
見你咁講我又麻麻地想去 Napoli 我見由 Florence or Pisa 去 Napoli/ Sorrento 都成6個鐘,請 ...

除咗羅馬, 我覺得冇其他地方 , 值得停留

子爵府

littlesister 發表於 18-11-17 13:35

Outlet 應該去Florence 個The mall ,我玩左一日,買到傻左

子爵府

littlesister 發表於 18-11-18 14:03

其實在The mall 入面,仲有Prada 都是獨立一橦 outlet

首頁
12345...60

尾頁

跳至