滲水辦係咪好唔掂?

提子餅
|
申訴專員展開主動調查,滲水投訴調查聯合辦事處處理滲水投訴的成效。 申訴專員公署由2016年至2018年9月,共收到360宗有關滲水辦未有妥善處理滲水問題的投訴。不少市民投訴滲水辦往往用很多時間測試,但仍找不到滲水源頭。

前排好似見bk都有人講搞好耐都check唔到,而家連申訴專員都話要調查

https://hk.news.yahoo.com/%E7%94%B3%E8%A8%B4%E5%B0%88%E5%93%A1%E4%B8%BB%E5%8B%95%E8%AA%BF%E6%9F%A5%E6%BB%B2%E6%B0%B4%E8%BE%A6%E8%99%95%E7%90%86%E6%8A%95%E8%A8%B4-044852841.html
Poyau
|
滲水只測去水不測入水已經係有問題
提子餅
|
Poyau 發表於 18-11-7 15:12
滲水只測去水不測入水已經係有問題

我外家個邊有人試過間房滴水,check咗好耐都唔知乜事,而家啲技術真係咁難驗出問題,定係人嘅問題
erichow
|
提子餅 發表於 18-11-7 14:49
申訴專員展開主動調查,滲水投訴調查聯合辦事處處理滲水投訴的成效。 申訴專員公署由2016年至2018年9月,共 ...

係極之唔掂
cestlav
|

我朋友樓下投訴漏水,滲水辦查完無證據關我朋友事,但後來我朋友全屋大裝修,源頭原來真係佢屋企
snowshine1357
|
其實有時唔係大家諗咁易,投訴得多數係受害人,但漏水源頭往往唔屬於受害人,就好似話樓上喉管漏水,攪到樓下滲水,滲水辧去到現場,未必會見到條喉,因為好多都藏牆藏地板,咁眼唔到,就唯有試,但因為喉管係樓上,樓上未必配合做測試,攪到要好多時間都未必測試到,有時做嘢,巿民合作其實都好仲要,但實際又有几多巿民會咁合作呀……
Poyau
|
提子餅 發表於 18-11-7 17:38
我外家個邊有人試過間房滴水,check咗好耐都唔知乜事,而家啲技術真係咁難驗出問題,定係人嘅問題:igiveup ...

私人公司可以做得徹底啲
jasmineoj
|
cestlav 發表於 18-11-7 21:09
我朋友樓下投訴漏水,滲水辦查完無證據關我朋友事,但後來我朋友全屋大裝修,源頭原來真係佢屋企
...
咁兒嬉咁嘅