夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PTMCYS 發表於 18-11-8 17:12
我成日叫太太上來睇, 就知佢有多幸福, 要佢珍惜多D 我, 佢話邊有時間呀~ .... 而且幸福的佔大多數, 這些人 ...

邊對夫妻從來冇嗌交,要睇自己擁有啲乜嘢, 不時反思自己有冇缺點要改, 大家努力

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

PTMCYS 發表於 18-11-8 17:02
永遠說隔離的飯香, 但是否真的好味, 做飯時的辛勞和有沒有能力支付得來, 唔係咁多人會諗.....

選擇的時間 ...
笑談人生喇

珍珠宮

PTMCYS 發表於 18-11-8 16:25
妳說妳前夫? 還是現在的先生有憂鬱呢?

我太太, 不可否定佢係好, 亦好盡力, 但佢唔係個可以獨力撐住的人, ...

是我現在的先生有憂鬱症。
他知道,我對他的憂鬱症很有醫療的果效。
他前妻是他憂鬱症的來源。他就是走不出來因為他做選擇的時機已經過去。亦因為共同生的兒子被困住在這局裏生活了這麼多年。他有你的條件,不是沒有人追,也不是沒有喜歡的人。
所以我評估是我先生的感情脆弱吧,被前妻搞倒他。是他自己需要學會保護自己的責任。
我常帶他反思他對待他前妻的錯誤法。
他反問我:「難道你不想我用我對前妻的那套來待你嗎?」
我說:「我就是不想,因為那是愚愛。發雞盲的愛。不正道的愛,我不受。」

「不過, 當糟透的時候, 我總會調整心態, 同自己講, 要冷靜, 用智慧來處理, 拆開觀點來分析, 想出策略, 用以退為進亦係我一貫解決問題的做法. 在家庭裡, 有時面子不要太著重..... 談談下, 做男人又要有強硬的肩膀, 但身體又要能屈能伸, 原來所為的好男人, 真有點像頭怪獸.....」
我明白,做所為的好女人,順服的妻子也是如你形容的。我也是如此處理我和前夫的;我和我先生的。
所以,我是認識我的人裏公認的順服好妻子。
我先生同人公認我在夫妻關係上,我是主導的。

「她就覺得我太黐身, 成日管住她......反而成日叫我出街..總係話佢都唔差, 係我幸福」
她懂如此看,我想她也不管住你,不黐身,這就是她所指的,你的幸福吧。
事實是有很多女人慣性管住老公的。說不過自己,就合理化地說:「我愛你嘛!」這就使自己打正旗號來管人。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

858D 發表於 18-11-9 08:43
是我現在的先生有憂鬱症。
他知道,我對他的憂鬱症很有醫療的果效。
他前妻是他憂鬱症的來源。他就是走不 ...

妳都好利害喎, 又湊前夫, 又湊先生, 好勁!!
我處理家庭事時, 會是大男人, 平時無事無干, 就是小男人, 無聊人, 聊他們說話. 但我係會接受意見, 太太會知什麼時候比意見我...

我都贊成不可以愚愛, 我的心態係, 我對太太好, 就算我走了, 唔想太太係個被寵壞的人, 無人敢埋身.... 只掛念我而對生命絕望, 不是好事來, 做人不可以自私. 我有這時候會跟太太說, 今次我讓步, 是因為愛妳, 唔代表妳對.... 我係愛妳, 不會寵妳....人家不會這樣遷親妳的.

愚愛亦會令自己頂不順她, 變了出軌的借口, 何必...

我是認識我的人裏公認的順服好妻子。---> 妳當然好好, 十分難得... 我雖然很想太太能攪掂仔仔的學業, 但太太就是太太, 有她的性格, 做不到都沒辦法, 這就是所謂每個人都會有不完美, 要學習接受, 看看用其他的方法, 支援. 退一步再給點時間, 未必係壞事來, 吵吵駡駡, 最後導致離婚, 不見得對仔仔的學業可以幫到什麼呢? 再看看, 其實沒有太大不了, 因為這個原因令婚姻破裂, 是十分可惜的呢!

你的幸福吧---> 可能是吧! 我係一個怪人來, 又唔係好享受....! 今年暑假, 仔仔在九龍城附近參加活動, 有時我接他, 有時太太接, 有時一起接送. 等他落堂的時候, 太太帶我去做推油按摩, 我係未試過的(按腳連按身試過,脫光未試過), 同埋唔想自己有舖癮, 所以拖拖拉拉唔想去, 太太就好想我去, 話怕咩喎, 我同她說 : 吓, 妳就是不擔心我上了癮去滾......

之後入了房, 本來太太係廳按, 我問她, 喂, 妳真係唔入來陪我呀, 我會比人熔左架..... 之後她話我煩, 叫服務員找了間有兩張床的房按.... 九龍城真的掛有不同按摩的招牌, 佢真係唔怕我想引, 最後當然我都無下次啦....

咁太管又唔係好既....有時忙真係無時間覆佢, 又嬲...

珍珠宮

PTMCYS 發表於 18-11-9 10:28
妳都好利害喎, 又湊前夫, 又湊先生, 好勁!!
我處理家庭事時, 會是大男人, 平時無事無干, 就是小男人, 無 ...

「我處理家庭事時, 會是大男人, 平時無事無干, 就是小男人, 無聊人, 聊他們說話、、、」

好事來,你可以在這關係中搵到做小男人的時刻。歇息一下。

「、、、我都贊成不可以愚愛, 我的心態係, 我對太太好, 就算我走了, 唔想太太係個被寵壞的人, 無人敢埋身.... 只掛念我而對生命絕望, 不是好事來, 做人不可以自私. 我有這時候會跟太太說, 今次我讓步, 是因為愛妳, 唔代表妳對.... 我係愛妳, 不會寵妳....人家不會這樣遷親妳的.、、、」
You say the right point. 我先生的回應沒有你那麼有教育性。反面教材例子之一,他回她前妻:「Good that you are pretty.」這種類型的回應會給她前妻一個對真相的錯誤認知。以為我先生愛她多過她愛我先生。高估了她自己在我先生心裡有的「分寸」,誤以為我先生沒有她和她建立的家不行。似寵生霸,得寸進尺。以性事和有他骨肉來制抓我先生做稱她自私自利的心事。容不下老公有憂鬱症。容不下老公不做高級行政人員。容不下老公與其他女人傾多幾句公事以外的事。要老公攀高枝,只接受老公結識有錢人做朋友。容不下老公的肥水流過別人田。

「、、、愚愛亦會令自己頂不順她, 變了出軌的借口, 何必...」
說得很是現實。是有夫妻關係在此pattern 中。而且這種情況的男人都有本事逗女人寬心,很受女人歡迎的。都能做到女人心目中羨慕想擁有的好老公。他們就是有本事知女人心,如賈寶玉。所以需要配上如寶釵這種有大家氣派撐得起氣場的女人做內助。我先生就是有賈寶玉的本事。搞到他前妻的親友,同事個個羨慕她有我先生做老公。就是羨煞旁人。我先生好,唔出軌。不是因為他前妻好,而是我先生聰明。如你,懂評估自己「離婚的本錢」。一但「本錢」儲夠就當機立斷。在他當時的高級行政人員位份和搵的錢,的確吸引不少才貌雙全的女性埋身。但我先生都懂自己的定力有幾脆弱而及時閃人。我一直很瞧不起我先生在處理他與前妻的婚姻關係。直至他真正做到離婚後,我才開始覺得他靚仔。看得他做老公上眼。雖然他那時已是「退隱江湖」階段。我評估,如果他當時不是落魄,我怎有機會被他看中呢。早就被一大堆美貌與智慧並重的靚女把我從他的視線中擠出來了。我先生真是好多女人看他上眼,想做他。

「、、、去做推油按摩、、、」
我先生都有主動安排帶我去做。但係畀有視障的人士做。我倆分獨立一人一房做。我倆都選擇全裸。不怕上癮。可能我們在美國,服務性質沒有那麼含糊。
我先生同我分享一則他去泰國旅遊時領略過去做個按摩。是個女教師,放工後來做幫補家用。第一晚,請做個朋友。第二晚問我先生要不要freindy按摩,我先生才知甚麼叫freindy 按摩,懸崖勒馬。

說到 我「又湊前夫, 又湊先生」,使我想起最近我和先生的一則話題。我閨蜜常認為我應當學她,計算男人想埋身,如何保護她自己不被佔便宜。我說,「why need to be on guard that much, what advantage I have for other to take? nothing. 」
我先生笑回:「你前夫 takes advantage of your money. I take advantage of your body.
我即回,「Then, I really have nothing to be taken advantage by man. 我前夫 is protecting my money, and you are protecting my body. I got every area covered.」

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

伯爵府

PTMCYS 發表於 18-11-7 18:19
跟著, 女同事問我, 放工會做D 咩? 我話會立即回家煮飯, 飯後洗碗, 晚上再查公司郵件, 就係我每天刻板的事. ...

好老公,兌現自己嘅承諾

子爵府

858D 發表於 18-11-9 12:32
「我處理家庭事時, 會是大男人, 平時無事無干, 就是小男人, 無聊人, 聊他們說話、、、」

好事來,你可以 ...

"小男人的時刻。歇息一下"---> 我太太好靜, 我無聊, 就逗下她, 唔比佢發呆, 有時會扮下佢...

"我先生的回應沒有你那麼有教育性" ---> 可能是老外, 一般說話都不會太直接吧...... 哦! 就是妳先生的前妻失了預計, 所以咬緊妳先生不放, 令他有情緒病. 妳先生大妳很多嗎?

"賈寶玉的本事" ---> 我只知賈寶玉是紅樓夢的主角, 沒有睇過, 原來是溝女的能手來.
"懂評估自己「離婚的本錢」" ---> 做事要有策略, 不要打草驚蛇, 到時候就反擊, 做人做到估你唔到係最好。
"我才開始覺得他靚仔" ----> 妳老公既是老外又靚仔, 佢去"老蘭" 渣都無....

"我先生才知甚麼叫freindy 按摩" ---> 妳老公應該以前是見慣世面的人(我指女人), 對嗎?

我只有做和唔做, 好少有中間位的, 以前試過跟老大去泰國出差, 佢要去金魚搵女沖涼, 要我陪佢沖, 因為我一早話唔去, 佢又唔去, 回到酒店又貓叫咁, 就搭返的士去陪去揀, 我話揀完你去沖涼, 我自己回酒店, 唔洗擔心我架喇.....當時見到D 女子, 有D 可能係清邁來, 成個香港女仔咁, 又幾靚, 而且好平, 心想如果係玩, 我就叫 2 件, 不過自己講笑, 唔會做出來的, 回酒店還告知當時女朋友的太太....

妳和前夫, 先生的三角關係好微妙喎.....有D唔易理解, 像千絲萬柳的蜘蛛結, 解不開的.....

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-11-8 17:31
太太唔願意上嚟睇,你cap圖畀佢睇。其實好多師兄師姐講嘅嘢都好有point, 邊對夫妻從來冇嗌交,要睇自己擁 ...
太太無興趣, CAP 比佢都無用. 係呀! 有時吵, 無結果都算, 以前好執著的.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PTMCYS 發表於 18-11-9 16:38
太太無興趣, CAP 比佢都無用. 係呀! 有時吵, 無結果都算, 以前好執著的.

oh……

不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

PTMCYS 發表於 18-11-9 16:27
"小男人的時刻。歇息一下"---> 我太太好靜, 我無聊, 就逗下她, 唔比佢發呆, 有時會扮下佢...

"我先生的回 ...

「我太太好靜, 我無聊, 就逗下她, 唔比佢發呆, 有時會扮下佢」
有情趣!

「妳先生大妳很多嗎?」
大家都是中年,我覺得大7年就不算多。我先生比我前夫小7年。我先生的前妻比我前夫還大一年。
他們三人都是活過半百的人了。老來需要照顧時,我看就靠我這年紀最小的來照顧他們吧。

「我只知賈寶玉是紅樓夢的主角, 沒有睇過, 原來是溝女的能手來. 」
哈哈,賈寶玉是在女人堆中成長,這環境如我先生,姊妹多,只有他一男丁。怎不會磨練出一個善解女人意的本領出來呢。再加上生來好性。要有又沒趣嫖的,就得學會如何討女人歡喜,不用錢包 而自願將身獻上給他。

「我先生才知甚麼叫freindy 按摩" ---> 妳老公應該以前是見慣世面的人(我指女人), 對嗎? 」
他觀察能力強,資料收集功夫做足,會隨機試驗人的反應來增加知彼的程度。所謂「知己知彼,百戰百勝」是他保護自己的技能。泰國用英文與美式英文不同,所以我先生一時醒唔起。這也是我跟他有安全感的其一因素。他以前是有過許多女人。我不用顧慮他現在有其他女人,因為他現在沒有錢,沒有權。他幾年前開始搵讓對他一位剛出社會的靚女高材下屬動了情,我都能啟蒙他解這結,得他信任,總的來說配合我破這局。使我倆的關係健康程度沒減反增。上兩星期的party,他還在一堆朋友面前讚我有慧眼,分析能力強,能洞悉來者對我們夫妻關係的健康指數的影響。

「、、、心想如果係玩, 我就叫 2 件, 不過自己講笑, 唔會做出來的, 回酒店還告知當時女朋友的太太.、、、」
人有六根,想食,色,性,常發事,我先生常把他此類心思意念與我分享。我的反應很關鍵,他基於我的回應會做他個人的選擇:1. 更加靠攏我,繼續be honest with me?2. 或為了日後與我相處的日子好過而對我有所防範。劃分為避忌資料而不談?
我這優點也是我先生在我們的朋友前常誇獎我的,就是我們可以 completely honest with each other and not hurting our relationship.

子爵府

858D 發表於 18-11-10 07:04
「我太太好靜, 我無聊, 就逗下她, 唔比佢發呆, 有時會扮下佢」
有情趣!
大家都是中年 ----> 那我應該跟妳年齡差不多大掛.... 有能力的人, 應該是要做多一點既.... 妳是個強人來~

賈寶玉是在女人堆中成長 ---> 哈哈, 妳講開, 我都有印象, 我好細個時, 我大家姐都有跟我講過, 我係賈寶玉, 因為我有5個家姐, 但當時我唔知咩來, "假"寶玉....個名咁怪. 而且個陣的國語殘片, 是用女人來扮, 當時無興趣留意.....

其實女多的家庭, 都唔代表這個獨生男會成長得怎樣, 好壞都好睇他遇到的經歷, 性格, 家人的影響等.... 我係比較了解女性心態的, 因為聽埋唔少, 屋企亦需要我做家務, 男仔都無得優待, 老媽話自己嫁得不好, 都想我對人地個女好, 做多D 家務, 老婆唔洗咁辛苦, 家庭融合, 婚姻自然會好, 老媽想我們每個人都有好的家庭, 是她的心願, 所以她很關心我們.

我不像妳先生這樣喜歡跟女性交談, 我又怕拒絕人, 怕傷害人, 女仔太主動我又唔想咁快, 我想了解多D 先, 對方拍緊拖或多人追, 我更唔會出手..... .

我覺得男人越壞, 女人越愛係無錯, (我指說話技巧和遊歷女性方面)...... 但我太重情和著重對方的感受, 所以玩唔起這個模式.

能洞悉來者對我們夫妻關係 ---> 有智慧地分析係好重要, 令對方打開心窗來聆聽是不易的. 你老公都好open, 對靚女高材有意都會分享給妳知.
我有時拒絕人, 都會好唔開心, 唔好話發生了關係要對方跟我分手...., 我在感情方面, 係好清楚, 唔想煩的人來.

第二點"劃分為避忌資料而不談", 是指給對方空間, 大家講個信字嗎?

珍珠宮

PTMCYS 發表於 18-11-10 15:50
大家都是中年 ----> 那我應該跟妳年齡差不多大掛.... 有能力的人, 應該是要做多一點既.... 妳是個強人來~

...

巧合,你和我先生一樣有5姊妹。不過我先生排中間。排中間的在很多家庭裏都會被忽略,所以成長中有很多人際關係的磨練機會。如我二哥,排中間,既沒有長子的名份,又沒有排幼的要大讓細。可見我二哥哥和我先生人際關係特別搞得好。去到哪裏都是受歡迎人物。
我和你一樣是最小的,也是在家唯一不同的性別。特別受寵。受呵護。
我媽要我做家務,我爸說:「不要給家務她做,她要讀書。」
形成我成人後,一要我搵錢養家,我就唔做家務。和前夫住時,前夫做多數。他和女兒特喜歡我煮的,到我休息的那天就叫我煮。我是喜歡煮,但都要看我的資源。現在他們想食,就叫我過去煮。我即刻聽令而從。週末要早起來煮都是心甜的。

聽來你老媽是個很好的99.

看來我媽不是一個好外母,同男人養了個做家務就失去賺錢能力的妻子。嘻嘻。

第二點"劃分為避忌資料而不談", 是指給對方空間, 大家講個信字嗎?
信字,對我來說,不是用來講的。實在太籠統,是當我不願花資源來探討我憑甚麼信佢,或佢憑甚麼信我時才講的。一旦避忌資料被揭發後,自己接受唔到,就用來指責對方的一個藉口。所以我實行不到。正如我前夫說:「我連我自己都信唔過,如何信人」

子爵府

858D 發表於 18-11-11 10:12
巧合,你和我先生一樣有5姊妹。不過我先生排中間。排中間的在很多家庭裏都會被忽略,所以成長中有很多人際 ...

可能妳自小讀書叻, 所以妳老爸不用妳做家務, 不想阻妳成績吧~
那妳前夫肯做家務都還好呀~ 不過可能內向一些吧, 真係無最好的老公 只有最合適自己的老公.

係 我媽係好好, 希望下世都有機會做她兒子, 不過風水輪流, 可能反過來會做她媽媽來報恩吧~

看來我媽不是一個好外母 ---> 妳依家鐵打的身驅, 一個撐幾頭家, 超額完成, 仲想點呢....?

"信字,對我來說,不是用來講的" ---> 這個明白的....

順帶一談, 講起家中多女仔, 我仔仔2年前睇一本叫 "有五個姊姊的我就註定要單身了啊" 的台灣小說, 我回家見到, 笑住跟佢講, Daddy 都有5個家姐, 唔洗單身呀~, 哈哈...... 不過我無考究咩野內容.....

珍珠宮

PTMCYS 發表於 18-11-11 17:27
可能妳自小讀書叻, 所以妳老爸不用妳做家務, 不想阻妳成績吧~
那妳前夫肯做家務都還好呀~ 不過可能內向一 ...

一本叫 "有五個姊姊的我就註定要單身了啊"

哈哈,聽起來就猜到其內容會是屬於幽默類型。
我們成長的文化與封建時代遠離更多,而且滲入了多元文化,我看到單身並沒有不好。我的女兒,就算她們過了生育年齡還是單身,我也不吹她們結婚。不要為結婚而結。以外懷了孕,若孩子爸爸不是一個適合的爸爸,或丈夫,也不用奉子成婚。若女兒獨個兒沒有能力湊,養孩子,我和前夫很願意接過來教養,好讓女兒無後顧之憂地繼續為她們的經濟自立打好江山。
我希望我的女兒在談婚論嫁前要先搞好三自:經濟自給自足,感情自穩,生理需要獨立。就不用期待以婚姻,孩子和對丈夫的期望來得這三樣。搞他人,好難搞,而且把自己處於被動位置,機會輸多過贏。

係 我媽係好好, 希望下世都有機會做她兒子, 不過風水輪流, 可能反過來會做她媽媽來報恩吧~

我閨蜜都有雷同comment 給我。她說:「妳前世欠了妳前夫,今世來還佢既。」
對我來說,我不用前世今生來使自己心平氣服我的際遇。凡事自己做了當做的正事,走在當行的正道上,就對得住天地良心。無怨無悔。

看來我媽不是一個好外母 ---> 妳依家鐵打的身驅, 一個撐幾頭家, 超額完成, 仲想點呢....?
多謝你的欣賞。我前夫說我父母把我寵嬌了,不好,和他結婚後,累他。他後悔和我結婚。我明,因為我的軟弱,總夢想從婚姻中得個男人能擔當我的經濟負擔,我不需出去拋頭露面,但終不得吾想。我這軟弱多少也跟家母對我自幼的薰陶有關。我媽很想我婚姻能只靠有錢男人養我和我外家過世。家母嫁得個懷才不遇的窮書生。
看來,我也是步了家母的後塵。
但好在我比家母能幹,資質高,吸引到比家父成就更上幾層樓的先生。

子爵府

858D 發表於 18-11-12 05:58
「一本叫 "有五個姊姊的我就註定要單身了啊"

女人不論富貴與否,獨立或擁有既得的保障很重要。

其實亦是公平的,女人經常遇到/投訴不好的丈夫,但事實上,女人易遇上比自己富貴/有能力的人,改變命運,比男人易。

記得我有个姐姐講過,她朋友因娶了富貴女仔,可以不用返工,
就算返,都係風流工。她叫我找個可帮自己的女人,佢話我外表,可以選更好,我心谂何得何能,文武都唔得,又唔係長得什麼,又不做兵,又不花巧,而且我要做主。。娶个不愛的,点過世,還有比外家睇死,咪攪。
不過有朋友都係咁,呃左先,掂左比人成日鬧另一回事。

珍珠宮

PTMCYS 發表於 18-11-12 06:47
女人不論富貴與否,獨立或擁有既得的保障很重要。

「、、、不過有朋友都係咁,呃左先,掂左比人成日鬧另一回事。、、、
唔一定會比人成日鬧,都係碰下彩數。遇到富家又對時機的,才有得講娶唔娶,愛唔愛。
我夠想如我媽所願遇過富人又搵緊人娶。我已經要求好低,唔使要靚仔,唔使要年輕,只要有能力同肯養我和我一家。都要睇下我有冇咁既命先拉。我先生咁既「貨」,文理商都得既,已經係萬中無一啦。人地肯入聚,我中唔LA-LA-LUM進貨。 咪我爸當時都唔知佢個女我心裏打緊乜野算盤,中要懶係醒咁提示我話:「最緊要佢響工作上幫唔幫到妳先!」驚死佢個心肝寶貝女我畀男人搵笨。佢一直認為我前夫佔我便宜。我父母和我閨蜜一樣睇法,認為我值得嫁得更好的,睇我賣相,就認為我應該過住少奶奶的嫻雅生活才合理的。
我先生與你一樣,「又不做兵,又不花巧,而且要做主」。佢同我講,佢唔揀D靚女而且知道自己靚既。就係你所說的你做了兵,她也認為是理所當然的,因為她就係靚嘛,唔會珍惜你,唔會畀你做主。佢形容此類女性 "live in a beauty bubble"。佢嫁了個律師的妹妹就是如此。四十歲時喊住同我先生訴話:「人生第一次入咖啡館,冇男客請她飲咖啡。」我先生這個妹好似芭比公仔咁靚。

子爵府

858D 發表於 18-11-12 11:57
「、、、不過有朋友都係咁,呃左先,掂左比人成日鬧另一回事。、、、」
唔一定會比人成日鬧,都係碰下彩數 ...

"我先生與你一樣,「又不做兵,又不花巧,而且要做主」", ---> 我跟妳老公不一樣, 我文理商武都唔得, 又無錢, 以前我試過爛面, 當時D人都唔敢望我, 深深感受到樣貌唔係必然, 個天隨時可以收返, 唔會以貌取人.

不過諗諗下, 又好似有幾個機會跟家境較好的女仔發展喎, 不過無感覺或timing 唔啱, 其實我都好麻煩, 又E樣個樣. 算啦, 都一心一意比心機搵錢照顧老婆啦, 姑爺留翻比仔仔做......

靚女都有好的, 不過叫做挑戰大, 始終易多人追. 我太太樣貌都OK, 都有人讚, 記得當時佢去了醫護集團工作, 已有心裡準備有風浪, 我只能做的, 是送花, 告知這個女仔已有男友, 其他的有限, 因為平時已對他很好, 很想亦不想專登做特別好, 好係唔洗專登的....., 就是等個天安排. 點知佢做了未夠3個月已不滿上司而辭工, 當時已經成日拍拍下拖, 有過醫生仔打比佢, 無做到又打比佢問長問短, 佢都無理人..... 事後我問佢, 點解妳唔會比機會人既? 好多人無機會都要做機會出來, 妳反而推開, 佢話佢當時同我拍拖就係一心一意, 唔會諗其他...... 而且佢襯唔起人喎...(比人曲線踏了兩下 ). 這次我會記起心, 所以點解仍然對她很好, 係相付相承的.

子爵府

858D 發表於 18-11-12 05:58
「一本叫 "有五個姊姊的我就註定要單身了啊"

如果再靚過太太, 可想而知多人追的幾會更大! 而且我太太係閉門鎖國型, 如果遇一個係開放型, 我就無興趣玩了, 激情在街上拉扯, 雨中擁吻, 雨傘掉地上, 再say good bye, no way, 加班好過.... 我既付出, 要有人珍惜, 來用釣仔作比較, 咪攪我.

同埋我唔係妳老公咁靚仔, 妳老公係老外, 香港好多女想食.......

珍珠宮

PTMCYS 發表於 18-11-12 23:53
"我先生與你一樣,「又不做兵,又不花巧,而且要做主」", ---> 我跟妳老公不一樣, 我文理商武都唔得, 又 ...

「、、、我太太樣貌都OK, 都有人讚,、、、而且佢襯唔起人喎..、、、
我先生追都係追D如你太太如此看自己的女人,靚,但唔覺得自己靚。

以前我試過爛面, 當時D人都唔敢望我, 深深感受到樣貌唔係必然, 個天隨時可以收返, 唔會以貌取人.
好!我學會唔以貌取人,係經歷過畀一位表姐評我係全乜家最醜樣的一個女孩。嘩!我媽的娘家有兩打老表喔,我竟然係墊底個位。 我媽就教我:「你唔醜樣,睇下,你五官都長在當長的地方。」自此,我都如此看人的外貌,從來沒有一個人在我眼中是醜樣的。

珍珠宮

PTMCYS 發表於 18-11-13 00:02
如果再靚過太太, 可想而知多人追的幾會更大! 而且我太太係閉門鎖國型, 如果遇一個係開放型, 我就無興趣玩 ...

我先生話佢三十幾歲時先相信佢自己屬於靚仔型。一直以來好多人話佢靚仔,佢都唔信。
佢係浪漫型。

首頁
12345...6

尾頁

跳至