地貧食葉酸

happyfamily888
|
我有地貧 ,醫生開左5mg既葉酸 ,但自己本身食緊雀巢mom都有680既葉酸,兩樣加埋會唔會太勁呀? 有無媽媽都係咁食架?
Sissy_duck87
|
happyfamily888 發表於 18-11-7 20:20
我有地貧 ,醫生開左5mg既葉酸 ,但自己本身食緊雀巢mom都有680既葉酸,兩樣加埋會唔會太勁呀? 有無媽媽都 ...

我有照食,政府醫院開咗綜合維他命同埋5mg 嘅葉酸,問過私家醫生佢都叫照食。
hoimin
|
我原本都係咁食 但上星期健康院話新既materna改左成份 叫我唔使額外食葉酸 一日一粒materna+2粒鐵丸
我血指數係9
所以我之後都冇食葉酸啦!
我要做媽媽
|
醫生開俾你既時候你有冇同醫生講你都有食緊?
|
hoimin 發表於 18-11-7 21:33
我原本都係咁食 但上星期健康院話新既materna改左成份 叫我唔使額外食葉酸 一日一粒materna+2粒鐵丸
我血指 ...

原本都係5mg 葉酸+mom?
|
我要做媽媽 發表於 18-11-7 21:34
醫生開俾你既時候你有冇同醫生講你都有食緊?

有呀 佢話驚太多既話叫我隔日食5mg 葉酸喎
Miis
|
happyfamily888 發表於 18-11-7 20:20
我有地貧 ,醫生開左5mg既葉酸 ,但自己本身食緊雀巢mom都有680既葉酸,兩樣加埋會唔會太勁呀? 有無媽媽都 ...

我都係隱性地貧 但我醫生話孕婦維他命有鐵質唔好食 所以我醫生開葉酸同維他命比我 我上網都有搵過 地貧唔可以補鐵 除非驗左血缺鐵 所以你都問清楚
bchuma
|

無關係嘠,一種係專門係葉酸一種係含有。應該無問題嘠
hoimin
|
Miis 發表於 18-11-7 23:41
我都係隱性地貧 但我醫生話孕婦維他命有鐵質唔好食 所以我醫生開葉酸同維他命比我 我上網都有搵過 地貧唔 ...

唔好意思 點解地貧唔好補鐵?你意思係醫生叫你唔好食鐵丸?因為我都係隱性 食緊一日兩粒鐵丸
mrs.suen
|

我本身食開惠氏materna,醫生都開左葉酸俾我,建議我隔日食。
|
mrs.suen 發表於 18-11-8 07:43
我本身食開惠氏materna,醫生都開左葉酸俾我,建議我隔日食。

都係開5mg? 醫生係因為我問會唔會食得太多葉酸先叫我隔日食 原本都話係每日食
Miis
|
hoimin 發表於 18-11-8 02:09
唔好意思 點解地貧唔好補鐵?你意思係醫生叫你唔好食鐵丸?因為我都係隱性 食緊一日兩粒鐵丸
...

其實你上網都查到 隱性地貧孕婦補血 都有解釋 當然我問埋我醫生 佢地叫我唔好 但如果有埋缺鐵性貧血就另當別論 所以你地問左你醫生先 我唔知又關唔關甲乙型事 我就係甲型+乙型
Portia911
|
hoimin 發表於 18-11-8 02:09
...

地貧吸收晤到鐵,補鐵會令血內鐵過高
haha748494
|
醫生開藥果陣有無同佢講,最好先食醫生果D,因為過量葉酸,對BB都唔系幾好架。
|
haha748494 發表於 18-11-8 21:30
醫生開藥果陣有無同佢講,最好先食醫生果D,因為過量葉酸,對BB都唔系幾好架。 ...

有呀 佢話驚就隔日食葉酸呀
我要做媽媽
|
回覆 happyfamily888 的帖子

咁你就聽醫生講,隔日食就得喇
Wendy_shan
|
我都係地貧媽媽,由未有BB開始已經開始食政府5mg既葉酸,問過醫生,我係要食到生

而補鐵,我去到5個幾月唔到我唔補,因為個人會唔夠鐵質,頭暈,容易累,我開始左飲鐵水

而綜合維他命及藻油丸,我都係5個幾月開始食

產檢時有因為葉酸過多個單野問過醫生,佢話我地貧係例外之列,係要食葉酸食到生,過多會排出,其他營養可以係飲食到吸收,但我唔係樣樣都食,所以我keep住補鐵水,維他命等....但我會睇住所需食量黎食,例如個餐食左鐵質高既菜或牛,我就唔飲鐵水!

希望比到d意見你,但唔放心最好問問醫生
|
Wendy_shan 發表於 18-11-8 22:17
我都係地貧媽媽,由未有BB開始已經開始食政府5mg既葉酸,問過醫生,我係要食到生

而補鐵,我去到5個幾月唔 ...

多謝你既意見 下星期去私家 我會再問多次醫生 :)
hoimin
|

我今日返醫院產檢問左醫生 佢既講法同健康院唔一樣 搞到我好混亂
本身我一直食緊綜合維他命+葉酸+2粒鐵丸
哩個份量係醫院叫我 轉左去健康院之後 都一直係咁食
點知上星期健康院叫我唔好食葉酸 因為綜合維他命新包裝已改良成份 剩係食綜合維他命+2粒鐵丸

今日返醫院 醫生又叫我唔好食鐵丸 因我地貧唔應該再補鐵 叫我食綜合維他命+葉酸
我問醫生 但係健康院唔係咁教我 佢話因爲之前唔知我地貧 我即刻下...我上胎已經mark左係地貧 上胎都一直咁食 咁我咪一直食多左鐵丸....
最搞笑係我上胎都抽左2-3次血 check住血色素同血有冇缺鐵....
唯有下星期見私家醫生再問下意見...好混亂呀!

|
hoimin 發表於 18-11-9 01:48
我今日返醫院產檢問左醫生 佢既講法同健康院唔一樣 搞到我好混亂
本身我一直食緊綜合維他命+葉酸+2粒鐵丸
...

其實醫院個醫生本身叫我一日食一粒 我話會唔會太多葉酸 因為加埋自己食開隻綜合維他命 佢先叫我咁你驚就隔日食 好似無乜所謂咁 我都唔知應該日日食 定隔日食.....所以下星期都係問埋私家醫生意見