請問有濕疹,可以食綠豆糖水去濕毒嗎?

小新抱
|
如題 (emoji)(emoji)
crystal媽咪
|
小新抱 發表於 18-11-7 22:27

sorry,濕疹同濕毒好似唔同嚟㗎喎?! 食得太多綠豆沙會寒涼會虛。
濕疹要戒口同埋要保濕
小新抱
|
crystal媽咪 發表於 18-11-7 23:08
sorry,濕疹同濕毒好似唔同嚟㗎喎?! 食得太多綠豆沙會寒涼會虛。
濕疹要戒口同埋要保濕
...

謝謝你,crystal媽咪!
因為小朋友突然起了濕疹,我上網search濕疹資料時見到好多濕疹湯水都有綠豆,所以心急即刻去咗糖水鋪買咗綠豆沙,但買咗返黎之後又吾知糖水糖份高又有冇影響,因為我從來冇接觸過濕疹呢樣嘢,所以咩都吾識,吾知點算好。
tell-me-y
|

點可能咁簡單丫?

cathy-tse
|
小新抱 發表於 18-11-8 00:31
因為小朋友突然起了濕疹,我上網search濕疹資料時見到好多濕疹湯水都有綠豆,所以 ...

佢清熱毒
WINKI2346
|
中醫話可以,食綠豆沙有助減輕濕疹,不過唔係日日食。同埋我都會驚太涼,特別係女性同小朋友。
JoanC
|
小新抱 發表於 18-11-8 00:31
因為小朋友突然起了濕疹,我上網search濕疹資料時見到好多濕疹湯水都有綠豆,所以 ...

濕疹同濕毒係可能有關,但係唔會咁易飲幾碗綠豆沙可以搞掂。濕疹起因好多,都係睇醫生會比較穩陣,而且會唔會只係你覺得佢似濕疹呢?

至於飲幾碗糖水,就算糖份高咗少少,又唔係日日狂飲,又唔駛太担心。
小新抱
|
tell-me-y 發表於 18-11-8 00:32
點可能咁簡單丫?

謝謝你回覆。只係想盡快諗啲辦法舒緩下。
小新抱
|
cathy-tse 發表於 18-11-8 00:42

佢清熱毒

謝謝你,cathy-tse!
小新抱
|
WINKI2346 發表於 18-11-8 02:33
中醫話可以,食綠豆沙有助減輕濕疹,不過唔係日日食。同埋我都會驚太涼,特別係女性同小朋友。
...

我會留意番,謝謝你的提醒 ,WINKI12346。
小新抱
|
JoanC 發表於 18-11-8 04:20
濕疹同濕毒係可能有關,但係唔會咁易飲幾碗綠豆沙可以搞掂。濕疹起因好多,都係睇醫生會比較穩陣,而且會 ...

謝謝你的回覆,JoanC.
最近天氣變,前幾日我同阿女皮膚都有啲痕,之後大家都搽咗馬油,我好快冇痕,但阿女繼續痕,所以夜晚同咗阿女去睇醫生,醫生話係濕疹,我好shock, 冇諗到10歲先開始有。之後醫生開咗冇類固醇的濕疹膏同保濕膏,已經即刻搽咗。
不過都係好擔心,所以夜晚10點又search咗關於濕疹資料,見好多湯水都有放緑豆,所以即刻去咗買綠豆糖水。不過買完之後坐車返屋企途中上網見到話濕疹好似又吾食得太甜,所以心急即刻上來bk問各位JM, 但因為急住問,所以冇解釋清楚,所以尋晚只係兩句。
但bk嘅JM好好人,個個都用心答我,多謝你,JoanC和其他JM.
zitzai
|
綠豆有種嘢係可以止痕。唔使煲,焗水飲就得。早幾年我好嚴重時去旅行都要帶綠豆。唔建議食街糖水,人地落白糖嘅話對皮膚唔好。自己煲落片糖嗰啲無問題

另外可以煲薏米水,都係祛濕,我唔落糖飲,小朋友就未必肯。但兩樣都係涼,阿女 10 歲呢幾年隨時會 m,食太涼又係唔好

佢有無日日去便便?我同朋友都係濕疹,發現去唔到嗰排會特別嚴重。如果有呢個問題要搞返好
topyy
|
我小朋友成日食,通常春夏先煲,濕疹戒白糖,其他糖食得,糖會幫忙腦袋發育的!

秋夏改煲薏米/木瓜/雪茸,滋潤啲嘅嘢,因薏米食得多會便秘,所以交替煲唔同既野好啲

另外可煲土茯苓龜板五指毛桃果啲,上網好多

油可食亞麻籽(加係麵/沙律/蔬菜)
seaheart88
|

如果真係發緊濕疹首要條件梗係戒左糖先啦。。。

濕毒又係另一回事
JoanC
|
小新抱 發表於 18-11-8 07:17
最近天氣變,前幾日我同阿女皮膚都有啲痕,之後大家都搽咗馬油,我好快冇痕,但阿女 ...

用類固醇會好快見效,希望可能係偶然抵抗力下降引致,我都識人偶然發咗一次,跟住無再發,希望你女兒都係咁好彩。

之前有 jm post 過一個食療係用昆布等簡單材料,唔甜又可清濕毒,平常人飲都可以,你可以 search 下。
JoanC
|
小新抱 發表於 18-11-8 07:17
最近天氣變,前幾日我同阿女皮膚都有啲痕,之後大家都搽咗馬油,我好快冇痕,但阿女 ...

之前 jm 個帖係叫 濕疹分享

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Rita
|
係煲綠豆水,唔係綠豆沙
小新抱
|
zitzai 發表於 18-11-8 08:16
綠豆有種嘢係可以止痕。唔使煲,焗水飲就得。早幾年我好嚴重時去旅行都要帶綠豆。唔建議食街糖水,人地落白 ...

zitzai,你好細心,謝謝你!
我記低咗你話嘅綠豆焗水同薏米水,呢兩日比阿女試下,吾該曬你先。
佢便便一向吾太好,我留意番。
小新抱
|
topyy 發表於 18-11-8 08:27
我小朋友成日食,通常春夏先煲,濕疹戒白糖,其他糖食得,糖會幫忙腦袋發育的!

秋夏改煲薏米/木瓜/雪茸, ...

topyy, 你的資料好詳細好有用,謝謝你呀 !
小新抱
|
seaheart88 發表於 18-11-8 08:31
如果真係發緊濕疹首要條件梗係戒左糖先啦。。。

濕毒又係另一回事

謝謝你,seaheart88!
尋日下午我仲買咗蛋糕比佢食